Lego tabte og genvandt tålmodigheden

For 14 år siden var Lego nået til den konklusion, at moderne teknologi og underholdning havde ført til, at børns tålmodighed til de store byggesæt ikke længere var til stede. I dag har koncernen indset, at den tog fejl

 Lego bygger i dag mere på kendte film-universer som Star Wars, Harry Potter og Disney og kombinerer byggeriet med digitale oplevelser. Men selv små børn får fortsat tilbud om store byggeprojekter med masser af klodser, der skal sættes sammen, før legen kan begynde.
Lego bygger i dag mere på kendte film-universer som Star Wars, Harry Potter og Disney og kombinerer byggeriet med digitale oplevelser. Men selv små børn får fortsat tilbud om store byggeprojekter med masser af klodser, der skal sættes sammen, før legen kan begynde. . Foto: Julio Cesar Aguilar/AFP.

I 2001 var den danske legetøjsgigant Lego i vanskeligheder og forsøgte at lancere en ny serie klodser, Bionicle, som var tænkt anderledes end de hidtidige klodser.

Blandt legetøjsudviklerne var analysen, at moderne børn er blevet så vant til, at leg og underholdning er her og nu, at de ikke har tålmodighed til først at skulle bygge en hel masse klodser sammen. 

Derfor skulle de nye Bionicle-figurer kunne samles forholdsvis hurtigt, så legen kunne begynde straks.

Instant qualification er den engelske teoretiske betegnelse for fænomenet.

Men hvis man kan sige, at Lego ved den lejlighed mistede tålmodigheden – eller tilliden til verdens børns tålmodighed – så står legetøjskoncernen her 14 år efter på en helt anden position, fortæller Jan Christensen, kommunikationsmedarbejder i Lego.
 
”Vi opdagede, at der nok er nogle børn, der har en anderledes kort tålmodighed, end vi har set før. Men hvis de vil lege med en figur, køber de bare en figur, som slet ikke skal bygges. Men mange ønsker, at Lego skal være det, det altid har været; En udfordrende klodsleg,” forklarer han.

Jan Christensen tilføjer, at lego arbejder med forskellige metoder til at sikre sig, at børnenes tålmodighed rækker til selv de større byggerier.

Han nævner som eksempel, at når firmaet sælger en stor politistation i sin Lego City-serie, som er anbefalet helt ned i femårsalderen, så er det større byggeri delt op i flere selvstændige, mindre byggerier, som ligger i hver sin plasticpose i den store æske.

Dermed har børnene mulighed for at gøre det, som til alle tider har været en god modgift mod den tabte tålmodighed - at bide projektet over i flere mindre og dermed mere overskuelige projekter. 

Så i dag er instant qualification droppet. Lego bygger i dag mere på kendte film-universer som Star Wars, Harry Potter og Disney og kombinerer byggeriet med digitale oplevelser. Men selv små børn får fortsat tilbud om store byggeprojekter med masser af klodser, der skal sættes sammen, før legen kan begynde.

Tilliden til børnenes tålmodighed er genskabt. Og Lego er en større og mere succesrig virksomhed end nogensinde.