Lillebror vil altid være underlig

DA DIAGNOSEN BLEV STILLET: Her er andet afsnit af historien om Nicklas

Nicklas er ikke normal, og det får hans ene søster til at føle sig pinligt berørt, når der er besøg i hjemmet. -- Foto: Søren Holm/Chili.
Nicklas er ikke normal, og det får hans ene søster til at føle sig pinligt berørt, når der er besøg i hjemmet. -- Foto: Søren Holm/Chili.

Resumé:

Da Jenny Thirstrup Hansen finder ud af, at hun er gravid, havde hun egentlig opgivet at få flere børn og var indstillet på at blive steriliseret. Hun overvejer abort, men det viser sig, at hun er fire måneder henne, og dybest set vil hun og hendes mand også gerne have barnet.

Efter en svær fødsel kommer Nicklas til verden. Trods forskellige småkomplikationer synes alt normalt, men som drengen vokser til, opstår der lidt efter lidt en mistanke hos Jenny om, at ikke alt er, som det skal være.

NOVEMBER 2000:

Der lyder et højt bump og et øredøvende hyl. Jenny kaster røreskeen og vandbakkelsesdejen fra sig og styrter de få skridt ind i stuen. Noget må være helt galt – Nicklas plejer ikke at hyle sådan op.

Inde i stuen ligger den lille knægt på gulvet med det ene ben flettet ind i tremmerne på stolens ryglæn. "Bananer i pyjamas" danser rundt på computerskærmen. De har gjort Nicklas så ivrig, at han har vippet på stolen og er faldet.

Jenny får forsigtigt Nicklas' ben fri og løfter ham op. Han er holdt op med at græde, men vil gerne have "vidundermidlet" – en kold klud. Jenny tager ham med ud i køkkenet, åbner for den kolde hane og finder en klud i køkkenskuffen.

Med Nicklas på armen går hun igen ind i stuen og får ham anbragt på sofaen. Han er ikke sådan at slæbe rundt på mere. Faktisk er det lidt som at bære på en sæk kartofler, for han hjælper ikke selv med til at holde fast. Jenny trækker Nicklas' bukseben op og kigger nærmere på benet.

– Der er ikke noget at se, siger hun til Nicklas, som virker ret ligeglad, han vil bare gerne se en tegnefilm.

Tilbage i køkkenet er vandbakkelsesdejen faldet sammen, så Jenny beslutter i stedet at bage fastelavnsboller. Et eller andet skal der komme ud af anstrengelserne. Hun er ved at forme bollerne, da Nicklas kalder. Han er tørstig og vil have saftevand.

– Så må du altså lige selv komme ud og hente det, råber hun tilbage.

En ny klump dej bliver til en bolle, da der lyder endnu et hjerteskærende hyl fra Nicklas. Jenny smider bollen på bagepladen og kaster et viskestykke over.

– Hvad i alverden er der galt, tænker hun og løber ind i stuen.

Jenny og børnene bor ikke længere i Fasterholt. Hendes og Henriks forhold gik skævt, og for et lille års tid siden endte de med at gå fra hinanden. Kort tid efter lærte Jenny en ny mand, Donald, at kende, og de flyttede hurtigt sammen. I begyndelsen blev de boende i den lille by, og Donald så ikke så meget til Nicklas. Han var mest hos sin far. Men senere flyttede familien til Århus, og der blev længere mellem Nicklas' besøg hos faren. Henrik havde personlige problemer og kunne til sidst ikke overskue det. Kontakten mellem far og søn gled helt ud.

Donald ligger og sover, da han hører Nicklas hyle og Jenny kalde. Han vågner ikke helt, men da hun kalder igen, forstår han, at der er noget galt med Nicklas. Det gør Donald lidt nervøs, for han har sjældent oplevet Nicklas klage sig.

Donald kommer i tøjet og går ind til Jenny og Nicklas.

– Vi er nok nødt til at tage på skadestuen, siger Jenny.

Nicklas kan ikke støtte på benet.

En taxatur senere sidder Jenny, Donald og Nicklas i venteværelset på skadestuen. Nicklas er slet ikke tilfreds med situationen. Helt slemt bliver det, da den fremmede mand, lægen, skal kigge på hans ben. Nicklas er nærmest utrøstelig og har i hvert fald ikke lyst til at få taget et røntgenbillede.

Efter megen overtalelse bliver billedet dog taget, og det viser, at benet er brækket lige over anklen. Der skal gips på. Jenny, Donald, Nicklas og det nye gipsben tager hjem igen, men Jenny er bekymret.

– Hvorfor kunne Nicklas ikke mærke, at det gjorde ondt, før han kom op at stå, tænker hun.

Lægen sagde godt nok, at han sikkert bare har en meget høj smertetærskel, men hvad hjælper det? Nu kan hun jo overhovedet ikke stole på, at Nicklas siger til, hvis der er noget galt. Hvad hvis han får blindtarmsbetændelse eller det, der er værre?

Jenny lufter sine bekymringer for Donald, men han slår det hen. Selvfølgelig er det ikke smart, at drengen ikke selv kan sige til, hvis det gør ondt, men mon ikke det ordner sig.

Jenny er ikke sikker. Der er simpelthen for mange små ting – Nicklas' manglende interesse for andre børn, hans dårlige motorik og sprog og alle de andre små særheder. Hun bliver nok nødt til at se det i øjnene. Nicklas er ikke bare et sært barn, nej, der er noget galt med ham.

Børnestemmer og latter fylder rummene i børnehaven. Jenny har lige sagt farvel til Nicklas og står nu og venter på børnehavens souschef. Hun har bedt om en samtale. Souschefen kommer, og sammen baner de sig vej mellem de tumlende børn og ind på hendes lille kontor.

– Der er noget galt med Nicklas, lægger Jenny ud.

Til hendes overraskelse fortæller souschefen, at de har lagt mærke til det og faktisk talt om det på det seneste personalemøde. Talt om, at Nicklas muligvis kunne have gavn af en talepædagog.

Jenny nærmest koger indeni. Hvorfor i alverden har hun ikke fået noget at vide, hvis de har ment, at der var noget galt med hendes barn? Burde en mor ikke være den første til at få sådan noget at vide? Her har hun regnet med, at alt var i den skønneste orden, for ellers ville de vel sige noget – det er da dem, der ved noget om, hvordan et barn skal være.

Men Jenny bider vreden i sig og tænker, at nu sker der da i det mindste noget. Hun aftaler med souschefen, at der skal laves en henvisning til PPR, Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, så der kan komme en psykolog ud og kigge på Nicklas.

Jenny går trods alt hjem med en god følelse i maven – nu er det første skridt taget.

– Gå nu ordentligt og vær stille Nicklas!

Kristina er lidt flov over sin lillebror. Hvorfor kan han ikke bare opføre sig normalt, når de er ude sammen? Folk kigger så underligt, når

Nicklas tosser rundt og siger mærkelige lyde. Men for det meste er Kristina ligeglad. Det er Gitte ikke. Hun synes, det er pinligt at tage venner med hjem.

For Gitte er det vigtigt at være en normal teenager med et normalt hjem. For hvad nu hvis der er nogen, der tror, at hele familien er ligesom Nicklas? At de alle sammen er underlige. Hun kan jo se på veninderne, at de synes, det er mærkeligt, når Nicklas står inde i stuen og snurrer rundt eller sidder med næsen trykket mod fjernsynsskærmen, når han ser tegnefilm. Og så vil han jo ikke snakke med nogen, han ikke kender – han er nærmest bange for fremmede.

Så er det bedre at besøge veninderne i deres hjem i stedet – så slipper hun for hver gang at skulle forklare, at hendes lillebror er "speciel" og gør mærkelige ting.

Og det er heller ikke til at holde ud, at hendes mor er så bekymret og gør så meget ud af Nicklas' problemer hele tiden. Så slemt er det da heller ikke. Er han i virkeligheden ikke bare lidt forkælet? Hun har da for eksempel aldrig fået lov til at spise foran fjernsynet, sådan som han gør.

Hun håber, at tingene bliver anderledes nu, hvor han bliver undersøgt, for så finder de vel ud af, hvad der er galt med ham. Det måtte bare gerne være snart, så livet igen kan blive normalt, og hendes mor kan få tid til dem alle sammen.

MAJ 2003

Jenny og Donald er på vej ud på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital i Risskov. De har lånt en bil i stedet for at tage bussen. Langt om længe skal de have "dommen" – Nicklas' stempel.

Det er ikke gået så nemt, som Jenny umiddelbart troede, den dag i børnehaven. Først gik der næsten et halvt år, inden der skete noget, og så gik det hele ellers fremad i sneglefart.

Til sidst var pædagoger og psykologer nødt til at træffe en beslutning om, hvad der skulle ske. Nicklas var næsten seks år gammel og skulle begynde i skolen, men hvilken skole? Derfor blev beslutningen til sidst, at Nicklas skulle henvises til Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital.

I februar kom Nicklas så endelig i gang med et udredningsforløb på dagafsnittet, og det har gjort underværker. Jenny har faktisk aldrig oplevet, Nicklas trives så godt, som nu. Men han kan jo ikke blive der for evigt, og nu er tiden altså inde til at få sat ord på, hvad det er, hendes søn fejler.

Jenny og Donald bliver vist ind på et lille kontor. I et hjørne står der et rundt bord og nogle bløde stole. Psykologen Esther beder dem tage plads. Hun fortæller en masse om, hvordan det er gået med Nicklas i den tid, han har været på afdelingen. Om de fremskridt, han har gjort, og de ting, han har lært.

Jenny vil egentlig bare gerne have, at hun kommer til sagen. Til sidst har hun lyst til at skrige. Jenny ved, hvad det er, Nicklas fejler – tror hun i hvert fald. Hun har læst sig frem til det på internettet. Langt om længe når Esther til domsafsigelsen.

– Vi har givet ham diagnosen infantil autisme, siger hun.

Jenny kan mærke blodet forsvinde fra ansigtet. Hun bliver helt sort indeni. Smerten lammer hendes krop, og hun kan slet ikke sige noget. Tankerne flyver kaotisk i hendes hoved. Nej, det kan ikke passe. Hun var jo sikker på, at han havde Aspergers syndrom. Godt nok en form for autisme, men slet ikke så slemt. Men infantil autisme – hvad betyder det i det hele taget? Bliver han så aldrig voksen? Vil han nogensinde kunne klare sig selv?

Jenny kan slet ikke huske, hvad der er blevet sagt, da hun og Donald igen sidder i bilen. De siger ikke noget til hinanden, stirrer bare tomt ud i luften. Men indeni er det hele kaos. Spørgsmålene hober sig op i Jennys hoved, og hun kan slet ikke skille dem fra hinanden. Nu skal hun hjem og fortælle pigerne, at Nicklas er autist – hendes søn er blevet til et handicappet barn.

Scenerne i artiklen er rekonstrueret ud fra samtaler med Nicklas' mor, Jenny Thirstrup Hansen, stedfaren, Donald Steffensen, Jennys døtre, Gitte Thirstrup Hansen og Kristina Thirstrup Hansen, Gittes kæreste, Poul Mølgaard Mortensen samt Nicklas' faster, Birgit Kilde Vigsø, hendes mand, Per Kilde Vigsø og Nicklas' farmor Karen Marie Kilde. Nicklas' far, Henrik Kilde har ikke ønsket at medvirke.Alle oplysningerne er, hvor det overhovedet har været muligt, verificeret af flere end én kilde.

indland@kristeligt.dagblad.dk

www

Med et netabonnement kan artiklerne om Nicklas og hans familie læses på

www.kristeligt-dagblad.dk

For Nicklas´ mor var det et chok, da diagnosen blev stillet – Nicklas er autist.  – Foto: Søren Holm/Chili.
For Nicklas´ mor var det et chok, da diagnosen blev stillet – Nicklas er autist. – Foto: Søren Holm/Chili.