Mobning mærker en for livet

Skuespiller Peter Mygind er i dette efterår rykket ind i en skoleklasse. Han arbejder med en tv-dokumentarserie, der beskriver mobning, og hvad man kan gøre ved den

Peter Mygind er ved at lave en tv-dokumentarserie om mobning. –
Peter Mygind er ved at lave en tv-dokumentarserie om mobning. –. Foto: Asger Ladefoged.

Allerede som teenager var skuespiller Peter Mygind kvik i hovedet og sjov i replikken. Og han mener selv, at det reddede ham fra det helvede af mobning, der prægede hans skoletid.

Peter Mygind gik på kostskole i Schweiz, fra han var 13 til 19 år. Her boede 380 drenge i skolebygninger, hvor der var gitter for vinduerne. Det var for at undgå, at eleverne begik selvmord, mener Peter Mygind i dag. Han ved, at nogle af kammeraterne overvejede selvmord.

LÆS OGSÅ: Mobning bunder i angst, ensomhed og skolelede

Kostskoleeleverne levede i et miljø med ekstrem mobning. En dreng kunne opleve at få shampoo hældt i håret i 20 minutter af alle de andre i baderummet. En anden fandt andres afføring i sin seng. Mobbeofrene havde ikke en chance, for chikanen kunne komme hvor som helst og når som helst. Og de kunne ikke bare flygte og tage hjem.

Peter Mygind var selv populær. Han blev valgt til kaptajn, en slags talsmand for eleverne, og fik særlige privilegier. Når andre skulle i seng halv ti, måtte han være oppe længere, så han kunne sidde på værelset og trøste en kammerat, der var brudt sammen.

Folk holdt af mig, men det var forfærdeligt at være vidne til, fortæller Peter Mygind i dag.

49-årige Peter Mygind er kendt fra sine mange tv-roller. Mange husker ham som Nikolaj i Nikolaj og Julie-serien eller som Score-Kaj på børne-tv. Han er også kendt som den morsomme fyr, der voksede op omgivet af teater hos sin mor, Jytte Abildstrøm. Indtil forældrene sendte ham på kostskole, fordi han trængte til et los i rumpetten.

De grumme oplevelser fra dengang har i de senere år fået Peter Mygind til kæmpe imod mobning. Han holder foredrag og er ambassadør for Børns Vilkår.

Og netop nu er Mygind i gang med optagelserne til en tv-dokumentarserie, der skildrer, hvordan mobning opleves i en almindelig dansk folkeskole.

Tv-holdet følger hverdagen i en 8. klasse på Hyltebjerg Skole i Vanløse i København. Peter Mygind er på besøg og undersøger, hvordan eleverne taler til hinanden, om der er nogen, der er ensomme. Og så går han, mens kameraerne kører, ind og forsøger med humor og med afsæt i den nyeste pædagogiske forskning at hjælpe børnene til at forandre en klassekultur, der kan føre til mobning.

I nogle klasser er der gået ged i fællesskabet, siger Peter Mygind.

Børnene mener selv, at de gør, hvad de kan. De fortæller, at der er en i klassen, der er ensom. Vi har prøvet at lukke hende ind, men det gik ikke. Nu gider vi hende ikke. Alle er enige om, at det er hendes skyld. Det er ikke deres skyld.

Peter Mygind lægger vægt på, at det ikke handler om at lede efter onde mennesker eller ofre. Det er samspillet mellem børnene, der kan udløse problemer. Fællesskabet føler sig stærkt, når der er nogen, der er udenfor. En oplevelse, som de fleste mennesker har haft.

Jeg vil brænde min gamle mor på, at vi alle har talt dårligt om en person, selvom der egentlig ikke var grund til det. Men vi var ikke stærke nok til at sige imod. Den, der er mest velformuleret, er den, der spreder det dårlige budskab. Andre følger bare med.

Det er den kultur, som tv-projektet forsøger at gøre op med. Missionen er at skabe en skole, hvor lærere, elever og forældre oplever, hvordan bevidst arbejde med at bryde konfliktfyldte mønstre i en klasse kan skabe forandring til det bedre.

Eleverne har et fælles ansvar for, hvordan alle har det. De er selv herrer over, hvordan de opfører sig. Det kræver en bevidsthed i den enkelte og i hele klassen, siger Peter Mygind.

Når han taler med eleverne om det, fortæller han om sine egne oplevelser fra dengang, han var elev på kostskolen i Schweiz.

Peter Mygind siger:

Man skal være ekstremt stærk, hvis man skal overleve en hel skoletid, hvor man bliver mobbet. Og det kan få forfærdelige konsekvenser. Offeret kommer måske til at kæmpe med et lavt selvværd resten af livet. Men det er ikke sikkert, at mobberne er klar over det. De kan gå gennem hele livet uden dårlig samvittighed over de skader, de har skabt.

Reportageserien bliver efter planen sendt på DR 1 efter nytår.