Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Nyttehaven giver familien fællesskab

Bedsteforældre, forældre og børn, som Jonas på billedet, trives med at dyrke køkkenhaven sammen på Krogerupgård i Nordsjælland. – Foto: Jens Nørgaard Larsen.

På Krogerupgård i Nordsjælland dyrker børn og bedsteforældre fra 15 familier haver sammen i projektet Generationer på Tværs. De har et berigende fællesskab med jord under neglene, motion, frisk luft og sunde grøntsager til suppegryden

Store gule kartofler vælter op af den lerede jord under Mogens Buines greb. Den lille mand med den grønne kasket vender endnu en grebfuld, og små børnehænder griber efter guldklumperne, som Mogens kalder dem. Rundt om står en kødrand af forældre og bedsteforældre og ser anerkendende til, mens kartoflerne forsvinder ned i de medbragte plastikposer.

LÆS OGSÅ: Hindbær til store og små

Om godt en time er de fyld i den dejligste kartoffelsuppe med porrer, som de tre generationer skal spise sammen under de store gamle træer i haven ved Krogerupgård uden for Humlebæk.

Det er Generationer på Tværs, som holder temaaften. Fire gange i løbet af sommerhalvåret mødes børn, bedsteforældre og forældre fra 15 familier her og er sammen om at hente grøntsager, lege og lave mad i det fri.

Imellem de fælles aftner kommer de og passer have. Hver familie har sin egen lille jordlod her på det økologiske landbrug Krogerupgård, der drives af grøntsagsfirmaet Aarstiderne.

Generationer på Tværs er et gratis tilbud til familier i Fredensborg Kommune. Det er blevet til i et samarbejde mellem kommunen og foreningen Haver til Maver, som er en lille brik i den forebyggende kommunale sundhedsindsats. Intentionen er at gøre flere borgere interesserede i et aktivt friluftsliv, bevæge sig mere og spise sundere.

Så har vi vist kartofler nok, siger Mogens Buine og stiler målrettet mod gulerodsrækkerne med en hale af små børn og voksne i flere generationer efter sig.

Mogens Buine er 82 år. Han har boet en stor del af sit voksne liv i udlandet, mest i Tyskland, hvor han har arbejdet med eksport af danske produkter. Han har livet i-gennem været optaget af bæredygtig produktion, og siden han gik på pension for 17 år siden, har han fungeret som freelance eksportagent for mindre økologiske fødevarevirksomheder.

I sidste uge var han i Hamborg, i næste uge skal han til Köln, men lige nu er han i Humlebæk og passer et job, han holder rigtig meget af, nemlig som tovholder i Generationer på Tværs.

Idéen er fantastisk. Da jeg gik med i det, syntes jeg, det lød fint, men jeg var slet ikke klar over, at det var så meningsfuldt, siger han.

Det er dejligt, når bedsteforældre tager deres børnebørn på skødet og læser eventyr, men det her er meget bedre. Her er de sammen om noget, der er både større og vigtigere. De små kommer simpelthen så tæt på skaberværket som overhovedet muligt, uden at vi behøver holde store foredrag om det. Ved at være med til at så et lille frø og se en plante gro, får de den respekt for naturen, som er helt nødvendig, hvis vi skal have vores klode til at holde lidt endnu, filosoferer han.

Lille lyse Sahra på fire år trasker efter Mogens med sin kartoffelpose.

Der er en dræbersnegl, konstaterer hun sagligt og peger på en orange snegl i den brune jord.

Hun færdes hjemmevant og kender de planter og dyr, der befinder sig i fireårshøjde. Hun kommer her nemlig tit.

Det er lærerigt for børn at være med til at dyrke have og se, hvor kartofler og gulerødder kommer fra. Ellers kender hun dem jo kun fra supermarkedet,, siger Sahras mormor, Gitte Holmsgaard.

Hun og hendes mand, Axel Olsen, passer Sahra en dag om ugen, og den dag har de hele sommeren brugt i haven. De bor to kilometer væk og kan cykle herop. Når der er temaaften som nu, er Sahras far og mor også med, og alle tre generationer hygger sig sammen.

Mogens Buine har givet sig i kast med gulerødderne. På de fælles aftner er det Krogerupgårds grøntsagsrækker, der må holde for. Familiehaverne, som alle 15 familier i projektet har fået stillet til rådighed, er til privat brug.

Jonas og Markus, to små drenge med briller, er særligt ivrige med at få gulerødderne op.

De sorte er de bedste, erklærer Markus på seks alvorligt.

Han følger opmærksomt med i, hvad det er, der dukker op under Mogens greb. Her er der nemlig gulerødder i mange forskellige farver.

Markus og Jonas er her med deres forældre, Lisbet Schiellerup og Danny Jacobsen. Bedsteforældrene bor for langt væk, men far og mor kan godt lide at komme her.

Vi går meget op i økologi, og vi handlede i forvejen tit i Krogerups økologiske gårdbutik, så for os er det her en unik mulighed for også at dyrke vores egne grøntsager, siger Danny Jacobsen.

Der er grøntsager nok i poserne nu. Fireårige Sahra trasker allerede ude på grusvejen i hælene på sin far, Christian. Hun slæber selv sin lille pose helt op til den gamle have ved gården og forsvinder ind bag hækken til de andre børn, der allerede er i gang med at hakke grøntsager til aftenens suppe sammen med forældre og bedsteforældre.

Krogerupgård er hjemsted for foreningen Haver til Maver, en moderne skolehaveforening, der i samarbejde med Fredensborg Kommune stiller haver til rådighed for 1100 skolebørn, som kommer her otte gange i løbet af dyrkningssæsonen for at lære at passe en have, forstå naturens kredsløb og planternes biologi og lave sund mad af gode råvarer.

Det sidste gør de i et udendørs køkken med komfurer lavet af gamle olietønder og arbejdsborde af træ. Nu er der ingen skolebørn på gården, og Generationer på Tværs kan frit boltre sig i udekøkkenet.

Mens nogle børn og voksne hakker porrer, koger suppe og laver dej til fladbrød, flokkes andre omkring Martin Wiberg, der er naturvejleder og ansat i Naturstyrelsen. Han har medbragt lange smidige grene, garn til buestrenge og pile med flamingodupper på spidsen. Nu skal der laves flitsbuer og skydes til måls.

Det er godt at se bedsteforældrene lave noget med deres børnebørn i det fri, hvor de bevæger sig i stedet for at sidde hjemme i stuen og spise kage og spille brætspil, siger Anne-Lene Haarklou Hansen, som står og ser på.

Hun er projektleder for Gang i Fredensborg, et partnerskab, mellem kommunen og Naturstyrelsen. Partnerskabets opgave er at få borgerne til at bruge de grønne områder og bevæge sig mere, og Generationer på Tværs har siden 2007 været et af mange initiativer under dén hat.

Vi prøver at inspirere folk til et aktivt udeliv, og i udgangspunktet havde vi identificeret en særlig gruppe, vi gerne ville have fat på, nemlig godt voksne mænd dem over 45 som ikke bevæger sig så meget og ikke går op i sundhed. De er dyre for sundhedsvæsenet, så kommunen har en egeninteresse i at investere i dem, forklarer hun.

Derfor hed Generationer på Tværs i begyndelsen Bedstefædre og børnebørn i køkkenhaven, men Anne-Lene fik en masse mail og telefonopringninger fra bedstemødre, der følte sig forbigået, så nu må bedstemødre og forældre også være med.

Jeg er selv vokset op på landet, og jeg synes, det er vigtigt, at mine børnebørn lærer noget om naturen, siger en bedstemor i nærheden, Inger Aaby.

Hun er her med tre børnebørn. Tvillingerne Kamilla og Kirstine på næsten otte kæmper med knivene for at få afbarket grene til flitsbuer. Inger Aaby hjælper, mens storebror Oliver klarer sig på egen hånd et stykke derfra. Det er fjerde år, børnene har have sammen med deres mormor, og det er især pigerne, der insisterer på at blive ved.

Det bedste heroppe er haverne. Der kan man lære noget om at dyrke planter, også selvom man ikke ved noget om det i forvejen, forklarer Kirstine.

Det er søde ord i Inger Aabys ører.

Vi er ikke så meget til Tivoli og Bonbonland og den slags i vores familie. Det her er meget bedre. Det er både en leg og noget, de kan tage med sig. Og så er det jo hyggeligt. Der er ikke noget så godt som picnic i køkkenhaven, siger hun, og Anne-Lene Haarklou Hansen er helt enig:

Ud over fysisk aktivitet og frisk luft får alle en erfaring med sund mad af gode grøntsager siger hun.

Det fine er, at vi ikke behøver stå og belære nogen om, at her er en gulerod, og den er vældig sund, og derfor skal vi spise den. Vi bruger den bare i lækker mad, som ser dejlig ud, og så giver det sig selv uden så mange ord. Alle forstår det uden videre, både store og små.

Mens bueskytterne har skudt til måls, er maden blevet klar. Maverne rumler, suppen dufter, og gruppens nestor, Mogens Buine, stiller sig op ved en bordende. Med venlige smil øser han op til hver og en som en anden patriark med en meget stor familie. Så skal der spises, og der falder ro over børn og voksne, unge og gamle i haven med de høje træer.

familieliv@k.dk