Rigtige mænd siger ikke undskyld

Hver 10. af os kan ikke sige undskyld. Sværest er det for mænd. Amerikansk bestsellerforfatter har skrevet bog om udfordringerne ved at give og modtage en undskyldning

@Fotobyline:TEGNING: PETER M. JENSEN
@Fotobyline:TEGNING: PETER M. JENSEN.

Hvis bare han ville sige undskyld!

Sådan lyder det ofte fra kvinderne i familieterapeuten og antropologen Gary Chapmans praksis i Winston Salem i staten North Carolina, USA. Og ganske ofte lyder modreplikken fra ægtefællen, at han har sagt undskyld i hvert fald 10 gange. Manden er nået til et punkt, hvor han ikke aner, hvad han skal gøre for at gøre kvinden tilfreds. Ikke sjældent hører Gary Chapman mænd banke i bordet og sige: Sig mig dog, hvad jeg skal gøre for at gøre det godt igen.

For nylig udkom Gary Chapmans bog Undskyld på 5 sprog på dansk. Bogen har han skrevet sammen med terapeuten Jennifer Thomas, fordi de begge i deres arbejde med relationer så, at mange mennesker misforstod hinanden. Oprigtige undskyldninger blev ikke forstået.

Inden de skrev bogen, foretog de en undersøgelse blandt 200 par og analyserede, hvorledes personerne bedst forstod en undskyldning. På den baggrund er de kommet frem til, at man kan sige undskyld på fem forskellige måder, men at det varierer fra menneske til menneske, på hvilken måde man bedst forstår en undskyldning.

Når den frustrerede mand har sagt undskyld til konen 10 gange på sit sprog, fordi han glemte svigermors fødselsdagsfest, men konen stadig beder om en undskyldning, så er det et eksempel på, hvordan vi kan tale forbi hinanden. Manden har måske lovet kvinden, at han vil huske fødselsdagen næste gang. Det er ikke nok for hende, for hun forstår en undskyldning som en kompensation. Stod det til hende, skulle han kompensere for fejlen ved for eksempel at sende en stor buket blomster til den oversete fødselar ledsaget af et undskyldende brev.

Man kan relativt let finde frem til, hvilket sprog for undskyldninger, man selv bedst forstår, og ofte vil der være en sammenhæng mellem, hvordan man lærte at sige undskyld i sit barndomshjem, og den måde, som man bedst kan modtage en undskyldning på i dag, siger Gary Chapman.

For nogle mennesker er det at sige undskyld særdeles svært. Gary Chapman er gennem årene stødt på en del mænd, som er opdraget til, at rigtige mænd ikke siger undskyld.

Da vi lavede forundersøgelserne til bogen, fandt vi frem til, at 10 procent af alle mænd ikke siger undskyld. Det er typisk et mønster, som de har lært hjemmefra, siger han og fortæller, hvordan han i forbindelse med arbejdet med bogen har været gennem flere bøger om børneopdragelse for at konstatere, at det kun sjældent er et tema, som indgår i bøgerne. Han mener, man gør sine børn en stor tjeneste ved at lære dem om undskyldningens svære kunst.

Noget af det sværeste for mennesker er at nå frem til at kunne sige det var min skyld. Det umodne barn vil typisk sige det var glasset, som væltede sig selv, og som terapeut er jeg mange gange blevet overrasket over, hvor længe vi holder fast i den fornægtelse af vores skyld, siger Gary Chapman.

nygaard@kristeligt-dagblad.dk

Gary Chapman og Jennifer Thomas: Undskyld på 5 sprog. Foka. 267 sider, 199 kroner.s