Sådan kommer du godt i gang efter ferien

Det kan være usigeligt hårdt at skulle tilbage på job efter en sommerferie, hvor man endelig har kunnet slippe pligterne og slappe af. Her får du gode råd til, hvordan skiftet fra ferie til hverdag bliver lettere

Udover at geare ned allerede inden ferien bør man holde fri nogle dage, når man er kommet tilbage fra ferie, og inden man skal på arbejde igen, så man ikke mister den frihed og ro, man har opnået, anbefaler psykolog Majken Matzau. Foto:
Udover at geare ned allerede inden ferien bør man holde fri nogle dage, når man er kommet tilbage fra ferie, og inden man skal på arbejde igen, så man ikke mister den frihed og ro, man har opnået, anbefaler psykolog Majken Matzau. Foto:.

Mange af os kender følelsen særdeles godt.

Bedst som vi har rystet arbejdstempoet af os og vænnet os til at holde fri, er ferien forbi. Ugers hygge og samvær med familie og venner, spændende rejser og lange, lyse aftener skal afløses af faste mødetider, krævende chefer og bunker af opgaver. Puha.

Men hvorfor kan det være så hårdt at skulle tilbage på arbejde?

Fordi vi har det med at lægge alt for hårdt ud, fortæller lektor ved Aalborg Universitet Einar Baldvin Baldursson, som beskæftiger sig med vores forhold til arbejde og ferie. Vores høje forventninger til os selv hænger sammen med, at det moderne arbejde stiller store krav til medarbejderen – ikke mindst krav om involvering, ansvar og effektivitet. Det gælder ikke bare de såkaldt ”kreative job”, men over en langt bredere kam, mener han.

”Man skal være oppe på dupperne, og til det formål skal man være i god form. I ferien falder ’konditallet’, og når man vender tilbage, forsøger man uden videre at springe op på det tidligere niveau. Det kan ikke lade sig gøre, og det oplever mange som et nederlag.”

Hans råd er derfor ganske enkelt: Start langsomt. Få overblik. Og start på en onsdag – så ved man, at det er begrænset, hvad man kan nå den første uge, og derfor vil man automatisk satse på overblik og gentilpasning frem for at skulle nå alt.

”Man skal sige til sig selv, at det her er helt normalt. Det handler om at forstå, at en god ferie er en ’livs’-nødvendighed ikke mindst som forudsætning for arbejdslivet,” siger han og fortsætter:
 
”En vellykket ferie betyder, at man for en stund har skiftet kurs. Fra det hektiske til det flydende, fra det strømlinede til det bredt favnende, fra arbejde til familie, fra anvendelse af empati og social forståelse til genopladning. En del af udfordringen handler om at tage disse gevinster med sig tilbage til hverdagslivet. Det er også en udfordring. Det er her, at man skal lade være med at anstrenge sig, men søge en glidende overgang til arbejdets tempofyldte verden.”

Det er måske lidt sent at sige det nu, men man skal ikke påbegynde sin ferie med underskud, hvis den skal være vellykket, understreger Einar Baldvin Baldursson. Det kan vi så huske til efterårsferien.

”I stedet for at slide helt usædvanligt hårdt op til ferien, skal man tage sig tid til at forberede overgangen til ferietilstand. Man skal ikke forsøge sig med et ryddet skrivebord, men i stedet et skrivebord man har ’tilberedt’, således at tilbagevenden er overskuelig.”

Det er slet ikke sikkert, at man kommer gladere tilbage på arbejde efter ferien, selvom man har nået en masse ved at arbejde på højtryk inden ferien – tværtimod, understreger psykolog og direktør hos Matzau Erhvervspsykologer Majken Matzau.

”Vi laver typisk nogle meget bratte overgange, hvor vi arbejder igennem og skal klare alt op til ferien – vi vil til bunds i bunkerne, så vi kan have ro i sjælen, mens vi er væk. Det betyder, at mange bruger den første uge af ferien på at komme ned i gear, og så har man måske et par uger med ro, inden man går alt for voldsomt i gang igen. Når man starter voldsomt op efter en periode med ro, er det en choktilstand for nervesystemet.”

Udover at geare ned allerede inden ferien bør man derfor holde fri nogle dage, når man er kommet tilbage fra ferie, og inden man skal på arbejde igen, understreger Majken Matzau.
 
”Kommer man fra Mallorca søndag og skal på arbejde mandag, risikerer man at miste den frihed og ro, man har vundet.”
 
Chefen kan også bidrage til at gøre det nemmere for medarbejderne at vende tilbage, påpeger Einar Baldvin Baldursson.

”For det første ved at tilkendegive at man forstår feriens meget store betydning for arbejdet. For det andet ved selv at prioritere ferien. Mange chefer arbejder 24/syv. For det tredje kunne man jo udvikle en kultur på arbejdet, hvor det var værdsat at tale om ferieoplevelser,” siger han.

Endelig giver ferien anledning til at overveje, om man er på den rigtige arbejdsplads, påpeger Majken Matzau. For der er stor forskel på at være urolig og at være decideret utilfreds, inden man begynder på arbejde igen. De fleste af hendes kunder elsker deres job, men kan alligevel sagtens være urolige, inden de skal tilbage, understreger hun. 

”Der skal være et element af, at man finder sit arbejde meningsfyldt. Er man det rigtige sted? Er man blot urolig for at skulle tilbage, eller er man decideret ked af det? Det er sundt at reflektere over.”