Forældre skal huske at prioritere sig selv

Hvordan skaber forældre de bedste rammer om et fredeligt familieliv, når de både skal præstere på arbejdet og være gode forældre for deres børn? Vi har spurgt en række eksperter

Hvis man som mor eller far ved, hvor ens egne grænser går og beskytter sig selv, når nogen forsøger at overskride dem, kan man sikre fred og stabilitet i sig selv. Og det er netop det, man gerne vil formidle videre til sine børn, siger psykolog Birgitte Hultberg.
Hvis man som mor eller far ved, hvor ens egne grænser går og beskytter sig selv, når nogen forsøger at overskride dem, kan man sikre fred og stabilitet i sig selv. Og det er netop det, man gerne vil formidle videre til sine børn, siger psykolog Birgitte Hultberg.

Er du mor eller far i en travl småbørnsfamilie, kan du lige så godt glemme alt om faste strukturer og skemalagt planlægning.

Uforudsigelighed er et vilkår, man må leve med, når man sætter børn i verden. Derfor mener Dorthe Boe Danbjørn, der er formand for Forældrenes Landsforening Fola, at særligt én ting er vigtig for at give forældre nogle fredelige rammer om familielivet.

Som del af en serie om, hvordan vi skaber fred i vores relationer med hinanden, har vi bedt hende om at reflektere over, hvordan vi skaber fred i familielivet.

”I en børnefamilie har man brug for en meget stor grad af fleksibilitet. For uanset om man har planlagt hele ugen til punkt og prikke, vil der komme forstyrrelser, når barnet pludselig bliver sygt eller flækker en tand,” siger Dorthe Boe Danbjørn.

Den eftertragtede fleksibilitet bliver desværre let en mangelvare i en dansk hverdag, hvor de fleste forældre har fuldtidsarbejde at tage sig af ved siden af familielivet. I sit job som familie- og parterapeut rådgiver psykolog Birgitte Hultberg mange forældrepar, der har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen.

Hun må ofte minde forældrene om, hvor vigtigt det er, at de husker at bruge tid på sig selv, selvom hverdagens stress presser sig på.
 
”Når man tager ansvar for sig selv og ens behov, begynder man også at sætte grænser for andre. Hvis man som mor eller far ved, hvor ens egne grænser går og beskytter sig selv, når nogen forsøger at overskride dem, kan man sikre fred og stabilitet i sig selv. Og det er netop det, man gerne vil formidle videre til sine børn," siger Birgitte Hultberg.

Desværre glemmer alt for mange par at sænke baren for deres egen formåen, mens de har små børn. Og de skyhøje ambitioner ender ifølge familieterapeut Jesper Juul ofte med at spænde ben for familiefreden.
 
”Nutidens forældre føler sig ofte meget pressede. Blandt andet af deres egne ambitioner om at være super fantastiske til det hele. Det kan bare ikke altid lade sig gøre i praksis,” siger han.
 
Det er Birgitte Hultberg enig i. Hun synes, at mange forældre i dag stiller helt urimelige krav til sig selv. Derfor er et tilbagevendende dilemma, når hun sidder overfor udbrændte forældre i sin konsultation, den dårlige samvittighed over eskalerende konflikter på hjemmefronten. I de situationer må hun ofte bede forældrene om at lave en prioriteringsliste, hvor de bliver bedt om at placere sig selv i toppen af behovspyramiden.

”Hvis man ikke tager hensyn til ens egne behov, ligger de i stedet og bygger op. Det breder sig til en gennemgribende utilfredshed, og så begynder man at sende sine frustrationer over på manden, hvis han skærer osten forkert eller børnene, når de er trætte. Simpelthen, fordi man ikke har energi til dem,” siger Birgitte Hultberg.

Derfor mener hun, at pressede forældre er nødt til at slække lidt på andre områder af hverdagslivet, for så vil de hurtigt opdage, at det hele kommer til at glide lettere.
 
”Hvis man har brug for en halv times fred, når man kommer hjem fra arbejde, nytter det ikke, at man har skyldfølelse over for sine børn, fordi de skal være lidt længere tid i børnehaven. Det kan godt være, at børnene er en halv time mere trætte. Til gengæld har du måske selv 200 procent mere at give af, når du henter dem” siger Birgitte Hultberg.

I det hele taget mener hun, at det ofte er ganske små justeringer, der skal til for at tage noget af presset. Mange af dem handler om, at forældre er nødt til at slække lidt på deres egne forventninger til forældrerollen.

"Jeg oplever, at mødre pisker sig selv rundt i manegen for at nå at handle, så de kan lave den politisk korrekte kost, børn skal have. I virkeligheden kan de klare sig fint med rugbrød, makrel og leverpostej, siger Birgitte Hultberg.

Står det til Dorthe Boe Danbjørn, er det dog ikke kun inden for familiens rammer, at der skal ske ændringer. Hun mener, at politikerne i langt højere grad skal tage ansvar og komme børnefamilierne i møde med en lovændring, der giver forældre mere fleksibilitet i hverdagen.

”Som samfund kan man give forældrene en lovsikret ret til at være hjemme hos deres børn, når de er syge. Det vil give forældrene en anden ro, fordi de ved, at uanset om arbejdsgiveren sidder og sukker i den anden ende, så har de loven på deres side,” siger Dorthe Boe Danbjørn.

Men den idé giver Martin Ågerup, der er direktør for den liberale tænketank CEPOS, ikke meget for.

”Familien er familiens ansvar, og i det omfang vi er pressede, er det et luksusproblem. I dag har vi både råd til og mulighed for at bruge vores tid på alt muligt, som vi ikke havde mulighed for tidligere. Derfor kan sådan noget som at skifte ble på sit barn eller gå til forældremøder godt komme lidt i vejen," siger Martin Ågerup.
 
”Der er selvfølgelig mennesker, som har nogle helt konkrete udfordringer, men generelt bærer den her diskussion præg af klynkeri, som skal ses i lyset af, at vores fritid er blevet mere dyrebar for os. Så kan man synes, at man har voldsomt travlt, men der er flere undersøgelser, som viser, at vi ikke har mere travlt end tidligere,” siger han.

Selvom Cepos-direktøren ikke er åben for deciderede lovændringer for at hjælpe pressede børnefamilier, afviser han ikke, at der er områder på arbejdsmarkedet, som kunne indrettes mere fleksibelt.

”Man kunne godt forestille sig, at man kiggede på sådan noget som ferie og i overenskomsterne fik bygget ind, at medarbejdere individuelt kunne forholde sig til, om de vil have deres ferie i form af fleksibel frihed i løbet af arbejdsåret. Det, der kan afstresse, tror jeg ikke så meget er at holde tre ugers sommerferie. Det er nok snarere at have muligheden for at tage noget af den ferietid, man optjener i løbet af året og smide ind, hvis man har et sygt barn eller gerne vil lave noget med sine børn en given dag,” siger Martin Ågerup.

 I TED-talken herunder, kan du få mere inspiration til, hvordan du skaber den gode balance mellem familieliv og arbejde: