Sådan forbereder du krop og sind inden fødslen

Behovet for fødselsforberedelse er individuelt, men finder man den form, der taler til ens egne udfordringer og bekymringer, vil forberedelsestiden inden fødslen altid være givet godt ud. I dette uddrag fra bogen "Fødselsmod - brug din krop som hjælper”, kan du læse, hvorfor man skal huske at træne både krop og hoved

"God fødselsforberedelse handler derfor om at kombinere kognitiv og kropslig viden, så du får krop og hoved forbundet. Vejen til det samarbejde er fysiske øvelser, der bliver efterfulgt af refleksion," skriver Pia Genet Rasmussen. Modelfoto.
"God fødselsforberedelse handler derfor om at kombinere kognitiv og kropslig viden, så du får krop og hoved forbundet. Vejen til det samarbejde er fysiske øvelser, der bliver efterfulgt af refleksion," skriver Pia Genet Rasmussen. Modelfoto.

Fødselshistorier kan være meget forskellige. Ingen kan planlægge en fødsel – heller ikke dig. Når du føder et barn, har du ikke noget at bruge hovedet til. Det lyder måske skørt, for lige nu er du gravid og har sikkert tusind tanker om, hvordan det vil være at føde og blive mor. Men en fødsel kræver, at du giver kontrollen fra dig og overgiver dig til det, din krop fortæller dig.

Det kan være angstprovokerende at skulle slippe kontrollen på den måde, og de fleste af os er ikke vant til det. Tværtimod lever mange et liv, som netop kræver fuld kontrol. Derfor er fødselsforberedelse en god idé, så du kan øve dig i at slippe kontrollen, være i nuet og vænne dig til at lytte til din krop. 

Det er ikke sikkert, du har brug for at lære det samme inden fødslen, som for eksempel din veninde havde brug for at lære, inden hun fødte. Det afhænger af, hvilken type kvinde du er. Alle kvinder – uanset om du er den kontrollerende, bange, spændte, glade eller bekymrede kvinde – har dog brug for at kunne: 

• møde fødslen med tryghed og ro
• afspænde kroppen
• bruge åndedrættet
• være til stede i nuet
• slippe kontrollen
• lytte til kroppen.

Derudover vil de fleste også have brug for at vide, hvad der helt konkret og fysisk sker under fødslen. Det kan du læse meget mere om i de næste mange kapitler. Men først vil jeg fokusere på, hvorfor fødselsforberedelse i det hele taget er en god idé. 

Forberedelse virker
Der findes mange forskellige måder at forberede sig til fødslen på, og der findes mange bøger og kurser, som alle sammen går ud fra en særlig overbevisning og lover gode resultater. Det er vigtigt, at du vælger den fødselsforberedelsesform, som passer til dig, for uanset hvad så hjælper det at forberede sig til fødslen.

I 2010 undersøgte Rikke Damkjær Maimburg, jordemoder og ph.d., hvilken indvirkning fødselsforberedelse har på kvinder. 1.200 førstegangsfødende deltog i undersøgelsen, der tydeligt viste, at de kvinder, der havde forberedt sig til fødslen, var kortere tid på fødestedet og havde mindre brug for smertelindring.

Mere medicin og flere kejsersnit
De seneste mange år er der sket en stigning i brugen af medicin under fødsler, og der bliver også foretaget flere kejsersnit end hidtil – både planlagte og akutte. Hvorfor er tallene steget så meget? Er fødsler blevet mere smertefulde med årene?

Der er formentlig flere grunde til, at tallene er steget. Jordemødre har i dag ofte mindre tid til den fødende, og det kan skabe utryghed, opspænding og udskillelse af dårlige fødselshormoner, som kan få veerne til at gøre mere ondt. Derudover ved vi, at folks syn på smerte har ændret sig. I dag tager danskere for eksempel oftere piller, hvis noget gør ondt enten fysisk eller psykisk, end vi gjorde for 15 år siden.

Der er i dag også flere overvægtige fødende, og overvægt kan også gøre fødslen hårdere. Vi ved også, at antallet af medicinsk igangsatte fødsler er steget fra 12,5 procent i 2000 til 24,5 procent i 2013, og det kan måske også gøre fødslen mere smertefuld. Måske er der også flere tilfælde i dag end førhen, hvor barnet trænger skævt ned i bækkenet, hvilket kan gøre fødslen mere smertefuld. 

Det kan også handle om, at vi lever i et samfund, hvor mange ofte har alt for travlt. På arbejdspladserne er tempoet højt, og derhjemme stiller vi ofte mange krav til os selv om, hvad vi skal nå og præstere. Hvis du op til fødslen har alt for travlt og er stresset, vil kroppen registrere det, som om der er fare på færde. Den vil udskille hormoner, der hæmmer fødslen, og det får veerne til at gøre mere ondt.

En af grundene kan også være, at fødselsforberedelse på de fleste hospitaler er reduceret til foredrag, hvor kvinderne får viden til hovedet, men ikke til kroppen. Sidst men ikke mindst frygter flere kvinder end tidligere måske det kontroltab, der sker under fødslen, og forestiller sig, at de kan bevare en vis grad af kontrol, hvis de for eksempel får epiduralblokade. 

Den rigtige fødsel findes ikke. Og det gør den forkerte fødsel heller ikke. Det er vigtigt at understrege, at smertelindring og kejsersnit ikke skal ses som noget forkert. Alle oplever vesmerter forskelligt, og smertelindring kan være lige netop det, der gør, at du kommer igennem fødslen på en god måde og for eksempel undgår akut kejsersnit.

Og kejsersnit kan være det, der skal til, for at der ikke sker noget med dig og/eller barnet under fødslen. Men medicin og operative indgreb påvirker dig og dit barn, og derfor skal det anvendes med omtanke. 

Hvad frygter du mest ved fødslen?
Hvis du er bange og frygter fødslen, vil du i højere grad have brug for medicinsk smertelindring, fordi frygt får dig til at udskille hormoner, der hæmmer fødslen og får veerne til at gøre mere ondt. Det er svært at finde statistik over, hvad det er, kvinder frygter ved fødslen, og derfor har jeg lavet min egen undersøgelse og spurgt 100 kvinder, hvad deres største frygt omkring fødslen er.

33 svarede kontroltab
21 svarede smerterne
46 svarede ”andet” – for eksempel:

• bristninger (det, mange kalder ”at sprække”)
• mangel på personale
• manglende plads på fødehospitalet
• hvad deres kæreste kommer til at se under fødslen
• indgreb – herunder kejsersnit
• at skulle til at være mor
• at fødslen trækker ud
• at der skal ske noget med barnet

Det er helt normalt at være både spændt og nervøs for at skulle føde, også selv om du har prøvet det før. Hvis du er førstegangsfødende, er det noget helt nyt, du står foran at skulle prøve, og det kan i sig selv virke skræmmende. Hvis du har prøvet at føde før, og din fødselsoplevelse ikke var god, er der ikke noget at sige til, at du frygter, hvordan det mon bliver den her gang.

Er du en af dem, der husker din første fødsel som en god oplevelse, kan du måske være nervøs for, om det også vil gå godt den her gang. Med andre ord: Næsten alle er spændte og nervøse for fødslen på en eller anden måde, og det er helt i orden. Problemerne opstår, hvis du møder fødslen med frygt. 

Forberedelse til både hoved og krop
Det du har allermest brug for under fødslen, er den viden, som kroppen besidder. Du kan være nok så klog på fødslens faser, smertelindring, livmodermundens åbning og så videre, men den dag veerne begynder, er det kroppen, der tager over, uanset hvor meget kognitiv viden du har tilegnet dig.

De fleste kvinder vil under fødslen opleve, at kroppen ikke kan omsætte det, som hovedet ved, til kropsligt arbejde. Kan du for eksempel lukke øjnene og hvile afspændt i en kraftig smerte i stedet for at arbejde imod den? Eller kan du give slip på dine tanker og i stedet være i nuet og følge kroppens instinktive bevægelser? Det er godt at læse bøger, men når det drejer sig om en fødsel, handler det mest om at give kroppen læring. Det handler om at begynde at mærke sansningerne fra kroppen, træne åndedrættet og lære musklerne at kende, så du for eksempel kan mærke, hvornår en muskel spænder, og hvornår den er afspændt.

For rigtig mange kvinder vil det være lettere at give slip på kontrollen og lade kroppen tage over, hvis hovedet er mættet med informationer om, hvad der helt konkret sker under fødslen.

God fødselsforberedelse handler derfor om at kombinere kognitiv og kropslig viden, så du får krop og hoved forbundet. Vejen til det samarbejde er fysiske øvelser, der bliver efterfulgt af refleksion. Via øvelserne vil du opdage dine kropslige ressourcer, og via refleksionerne vil du lære dig selv bedre at kende.

På den måde integrerer du alle de aspekter, der skal til for at være klar til at møde uforudsigeligheden i fødslen. Det svarer til at puste på den vindmølle, du ser her, hvor dine nye erfaringer til slut vil blive samlet i en kerne, der består af mod, styrke, overgivelse og tillid til den fødsel, som venter. 

Den her bog giver dig viden til både hoved og krop. Måske er det nok for dig at læse bogen og lave de kropslige øvelser. Måske har brug for forberedelse med undervisning og et fællesskab med andre gravide? Hvis du har brug for mere end bogen, så find et kursus, hvor du bliver undervist af en kvalificeret underviser, og hvor der ud over afspænding og vejrtrækning bliver arbejdet med at lytte til kroppen, slippe kontrollen og være til stede i nuet.

På et fødselsforberedelseskursus får du også mulighed for at tale med andre gravide om, hvad der mon venter, og dele erfaringer, tvivl og usikkerhed med dem i graviditeten og den første tid som mor. På den måde kan du få et unikt netværk af kvinder, der er det samme sted i livet som dig. Både før og efter fødslen.