Seje nørder på naturvidenskabelig sommerlejr

sjov ferie Da sommerlejren Nørd Camp med naturvidenskab på programmet bød velkommen til to uger med kemiforsøg, sæbekasseløb og ristede insekter, sprang 422 glade børn fra hele landet til. De er fremtidens ingeniører, og der er hårdt brug for dem ifølge Novozymes og Dansk Industri

Der bliver affyret vandraketter, så strålerne står ned over de røde sikkerhedshjelme på en mark i Kliplev ved Aabenraa, hvor nørderne er på sommerlejr.
Der bliver affyret vandraketter, så strålerne står ned over de røde sikkerhedshjelme på en mark i Kliplev ved Aabenraa, hvor nørderne er på sommerlejr. . Foto: Claus Fisker.

Sæbekassebanen står klar. Med halmballer og hårnålesving hele vejen ned ad den sønderjyske stubmark. De to børne-tv-værter Kåre og Emil fra programmet Nørd har sat den foreløbige rekord på 16,63 sekunder, og nu er det de 211 deltagere på Nørd Camps tur. Hold efter hold tager de turen i pyntede biler med hjemmelavede sæder og puder af lyseblåt liggeunderlag, nummerplader og bagender med påskrifter som Æd baghjul.

LÆS OGSÅ: Spirer og grønsmutter på overlevelsestur uden far og mor

Det sker bare ikke igen!, råber en dreng fra hold 5, da deres Nørd-racerbil brager ind i en halmballe med det resultat, at racerkører Mathias på 10 år triller ud og får sin ene skulder i klemme under bilen. Han er dog hurtigt på benene igen, og som en af hans holdkammerater siger, da de bliver spurgt, om de vil høre deres tid:

Kan det ikke være lige meget, når vi har en, der er faldet?.

Sådan er stemningen, og sådan er holdånden på Nørd Camp nær Aabenraa i Sønderjylland, den første sommerlejr med naturvidenskab som fokus for de 9-12-årige i Danmark. Bag lejren står DR og børne-tv-programmet Nørd, hvis tre værter, Peter, Kåre og Emil er hele lejrens omdrejningspunkt. Det er dem, der igennem 60-70 programmer, hvor de bygger katapulter og laver vilde, kemiske forsøg, har været med til at give nørd-begrebet en ny og mere positiv betydning.

Hovedarrangør af lejren, der holdes to gange i slutningen af juni og begyndelsen af juli, er Det Danske Spejderkorps, der har stor erfaring i at lave udendørs aktiviteter for børn og stiller med 80 frivillige. Økonomisk bakkes det nye lejrkoncept, der skal få unge til at nære interesse for naturvidenskaben, op af virksomheder som Novozymes og Danfoss. For dem handler det om at sikre, at der bliver et forskerfelt at tage af også i fremtiden.

Vi aftager alle typer af nørder i vores virksomhed, og derfor støtter vi det her initiativ, der viser børn, at det kan være sjovt at arbejde med naturvidenskab. Den begejstring er nødvendig for, at vi kan holde forskerstillinger på danske hænder, siger Per Falholt, der er forskningschef i Novozymes.

For DR giver det mening at trække tv-universet ud i virkeligheden og lade det mest populære børne-tv generere leg i timevis. For Det Danske Spejderkorps handler det om at give børn, der ikke nødvendigvis er spejdere i forvejen, en god lejroplevelse i det fri.

Leg, begejstring og nysgerrighed er kodeordene for tv-programmet Nørd, og det ligger fint i tråd med spejderlivet, der netop handler om at give børn udfordrende aktiviteter i trygge rammer udenfor, siger Mads Kolte-Olsen, generalsekretær i Det Danske Spejderkorps.

Baggrunden for Nørd Camp er, at unge ikke vælger de naturvidenskabelig uddannelser i så høj grad, som man kunne ønske sig. Det fortæller forskningspolitisk chef ved Dansk Industri Charlotte Rønhof.

Inden for de seneste år er antallet af unge, der søger ind på en videregående uddannelse steget. Men de naturvidenskabelige fag og ingeniøruddannelsen har ikke fået fat i den stigning. Den er i stedet gået til humaniora og de samfundsfaglige fag.

I diskussionen om, hvad man så gør for at få de unge til at tænde på kemi og fysik, ender man altid ved folkeskolen. Ved de små børn. For hvis ikke de synes, de fag er sjove i folkeskolen, så fravælger de dem også på gymnasiet og på universitetet, siger Charlotte Rønhof, der bifalder, at faget natur og teknik blev indført fra tredje klasse for nogle år tilbage.

I den alder har man jo tusind spørgsmål om, hvorfor solen egentlig skinner, som hun siger.

Til gengæld er der stadig alt for få lærere med linjefag i natur og teknik på seminarerne, siger hun.

Og så er vi tilbage ved nørderne fra tv. For i dag varetages undervisningen i natur og teknik ofte af engelsk- eller samfundsfagslæreren, og de er som oftest hverken så naturfagligt stærke eller så begejstrede for naturvidenskaben. Men det er Kåre, Emil og Peter fra tv-programmet Nørd.

Vi ønsker at give børnene noget af den store glæde, vi selv har ved naturvidenskaben. De skal få mod på at undre sig og undersøge ting, og forhåbentlig en dag vælger de en naturvidenskabelig studieretning både fordi de synes, det er sjovt, og fordi det er vigtigt, siger Emil, der selv har læst kemi på universitetet.

Heldigvis ser det ud, som om udviklingen er ved at vende. Fra sidste år var antallet af ansøgere til Danmarks Tekniske Universitet steget noget, Charlotte Rønhof fra Dansk Industri umiddelbart tilskriver de unges valg af mere jobsikre uddannelser. Men Per Falholdt fra Novozymes har også en anden forklaring.

Vi kan mærke, at holdningen til det at være nørdet, stræbsom og kreativ på sin egen måde er vendt, fortæller han.

Det er blevet mere okay at være halvskør og ikke ligne alle andre, mener han, mens Charlotte Rønhof ønsker sig mere af initiativer som Nørd Camp i fremtiden.

Vejen frem er at holde megafest for nørderne for nu at blive i de unges sprog. Vi skal simpelthen hylde dem, og jeg synes, at Nørd Camp er et glimrende skridt på vejen.

For de små nørder på Nørd Camp er der i hvert fald ingen tvivl om, at det at være nørd med stort N er rigtig sejt.

Jeg har set alle programmerne, siger den ni-årige Christian Oskar Skjærbæk fra Esbjerg.

Og det sejeste er, at de laver alle de ting, man ikke må derhjemme.

Christian er ved at bygge en robot af Lego, der skal desarmere en bombe. Imens kører sæbekasseløbet videre, der bliver skudt med frugter fra katapulter og affyret vandraketter, så strålerne står ned over de røde sikkerhedshjelme på den solgyldne mark i Kliplev. Hvem siger, det er kedeligt at være nørd?

familieliv@k.dk