12-årige Andreas: Her er 6 gode råd til fraskilte forældre

Andreas Hvidbergs forældre er skilte. Han opfordrer skilte forældre til at lytte - virkelig lytte - til deres børn og respektere, at man som barn er den samme, uanset om man er hos sin mor eller far

Da Andreas Hvidberg var seks år, blev hans forældre skilt. I dag er han mest sammen med sin far og ser sin mor hver anden weekend. Og så synes han, at der er både fordele og ulemper ved at være skilsmissebarn.
Da Andreas Hvidberg var seks år, blev hans forældre skilt. I dag er han mest sammen med sin far og ser sin mor hver anden weekend. Og så synes han, at der er både fordele og ulemper ved at være skilsmissebarn. Foto: Petra Theibel Jacobsen.

Andreas Hvidberg, 12 år, er skilsmissebarn og er tolv dage sammen med sin far og to dage hos sin mor.

Sådan har han selv valgt det, og han trives med den rytme, men i en periode havde han svært ved at glæde sig til tiden med sin mor.

I dag er billedet forandret. Da Andreas' frustrationer voksede, blev hans forældre, Heidi og Jesper Hvidberg enige om at holde et møde, hvor sønnen fik mulighed for at dele alt det, som lå ham på sinde i relationen til sin mor. Jesper Hvidberg var med som en slags mægler.

Inden mødet skrev Andreas Hvidberg temaer ned til samtalen. Alle stikordene gemte han på sin telefon. Han åbner dokumentet, hvor der blandt andet står:

Respekt, spørg om andre er enige, hold hvad du lover, lad mig alene.

”Vi talte i tre timer. Jeg er virkelig overrasket over, hvor meget der er blevet bedre. Jeg havde også før forsøgt at sige nogle småting, men jeg synes ikke rigtig, hun lyttede, og jeg havde opgivet at sige min mening,” siger han.

Godt en uge efter de havde holdt deres møde, var han på vinterferie med sin mor. Turen gik til et sommerhus ved Vesterhavet, og på forhånd var Andreas' forventninger lave. Men det var her han første gang oplevede, hvordan hans mor havde taget hans ord til sig og forsøgt at komme ham i møde.

”Min mor foreslog, at vi skulle tage ud og skøjte. Det var noget, hun havde fundet på, fordi hun vidste, at det var sådan noget, jeg gerne ville,” siger han.

På mødet fik han blandt andet fortalt sin mor, hvor meget det betyder for ham, at han kan trække sig og have mulighed for at bruge computer og telefon.

”Jeg måtte ikke så meget som røre min computer eller telefon. Nu har jeg fået lov at gøre det lidt mere. Hvis jeg gerne vil spille med mine venner, kan jeg tale med min mor om det, for jeg holder jo kontakt med dem, mens jeg er væk, ved at vi kan spille sammen,” siger han.

Der er snart gået et halvt år siden Andreas havde samtalen med sin mor. Han opfordrer andre børn i samme situation til at gøre noget tilsvarende.

”Man skal have en ved siden af sig, som kan holde styr på situationen, og hvis man ikke kan bruge sin nummer to forælder, så må man finde en anden, man stoler på. Jeg så nogle små ændringer nærmest med det samme, men man skal være tålmodig og vente med at prøve at se effekten,” siger han.

Andreas' 6 gode råd til fraskilte forældre
 

1. Selv om man som barn bor to steder, er man den samme person. Respekter at vi tager vores vaner med.
 
2. Husk at holde, hvad I lover, så vi børn ved, at vi kan stole på jer.

3. Spørg til vores holdninger, så vi kan træffe fælles beslutninger.
 
4. Hvis der er en konflikt skal stedforældrene ikke blande sig.

5. Giv mulighed for privatliv. Hvis man hele tiden skal være sammen, kan det være ret hårdt at være sammen.

6. Lyt til os børn. Vi kan have gode bud på løsninger.