Prøv avisen

Sverige: Weekend-øl

En gang om måneden tager Goran på Systembolaget og køber øl, vin og måske en flaske whisky. Men alkohol kan også købes på caféer som her, hvor Goran og Desiree Kordic sidder på Lilla Torg i Malmø. Foto: Henrik Eigaard

Goran og Desiree Kordic, Malmø-området. Goran, 36 år, er arbejdsleder i Tetra Pak. Desiree, 39 år, er ansat i en bank. Ingen børn

Onsdag

I dag drikker de slet ikke alkohol. Goran arbejder til sent på fabrikken, og efter at han er begyndt at have skiftende arbejdstider, drikker han sjældent en øl med kollegerne efter fyraften. Det var hyggeligt at gøre, dengang han arbejdede fast på dagholdet, men nu er det lidt upraktisk. Hvis han får fri ved midnat, vil han hellere hjem og sove.

Begge: 0 genstande.

Torsdag

Desiree og Goran har begge en almindelig arbejdsdag og drikker ingen alkohol. Goran har sen vagt. Nogle gange kan han måske nok være fristet til at tage en øl, når han kommer sent hjem, men gør det sjældent.

Begge: 0 genstande.

Fredag

18.00 Parret bor lidt uden for Malmø, men tager tit ind til centrum for at spise på én af de mange restauranter. Denne aften ender de på et godt sted på Lilla Torg midt i byen. Her er altid mange mennesker, især fredag og lørdag. De har indtryk af, at det mest er i weekenderne, folk går ud for at spise og drikke – ligesom dem selv. Når de går ud, plejer de at drikke alkohol til maden – typisk stora starka, som svarer til store, danske fadøl. De kalder dem "stærke", fordi almindelige øl i Sverige svarer til lyse, danske øl. Goran drikker normalt lidt mere end Desiree, og sådan er det også i aften: Goran får tre store fadøl, Desiree to.

Goran: 4½ genstande.

Desiree: 3 genstande.

Lørdag

13.00 Begge er hjemme hele dagen og drikker hver to Heineken flaskeøl til frokosten.

18.00 Det er godt vejr; i hvert fald godt nok til at grille. Det hygger de sig meget med på denne årstid, og så plejer de også at drikke alkohol til. Mest øl, men af og til også vin. I dag drikker de to Heineken til maden.

Begge: 4 genstande.

Søndag

Søndagen tilbringer de hjemme og drikker ingen alkohol. Havde de haft gæster på besøg, havde de sikkert budt på en øl eller et glas vin.

Begge: 0 genstande.

Mandag

En ny arbejdsuge begynder, og de fortsætter mønsteret fra sidste uge med ikke at drikke. Det er nu ikke, fordi de ikke har øl stående. Cirka en gang om måneden tager Goran på Systemet (Systembolaget) og køber ind: en kasse øl – han er glad for Heineken – lidt vin og måske en flaske whisky. At de i Sverige skal på Systembolaget for at købe øl, vin og spiritus er for længst blevet en vane. Hvis man som i Danmark kunne købe det alle steder, havde det i det mindste været lettere at komme til. Det kan godt være, de ville være fristet til at købe lidt mere, når de handlede, men det er ikke sikkert, at de også ville drikke mere.

Begge: 0 genstande.

Tirsdag

"Lyder vi kedelige, hvis vi siger, at vi heller ikke drikker alkohol i dag?". Når parret har fri, drikker de en del, men til hverdag falder det ikke så naturligt, hvis de bare er hjemme eller på arbejde.

Begge: 0 genstande.

Status

Goran har fået 8½ genstande og Desiree 7. Det har været en meget typisk uge, hvor de kun har drukket i weekenden. Men mønsteret svinger lidt, sådan at de i nogle perioder slet ikke indtager noget, mens de i andre drikker en del. Og de kender temmelig mange, der har på det samme måde.