Til livet os skiller

Skilsmisse uden grøftegravning Det er vigtigt at bevare ægteskabet som et godt minde og at tro på, at livet vil dig noget godt, så du kan komme videre efter skilsmissen, siger musiker Kim Kidholm, der står bag håndbog om skilsmisse

– Jeg har været meget provokeret af, at mange skilsmisser ender med med dyb grøftegravning. Man bør kunne finde ud af det. Jeg vil også gerne gøre op med, at det er en stor fiasko at blive skilt. Fornemmelse af fiasko, skyld og synd hænger ikke sammen med det faktum, at et ægteskab i gennemsnit varer syv år. Jeg synes ikke, at vores opfattelse af skilsmisse er up to date, siger Kim Kidholm. –
– Jeg har været meget provokeret af, at mange skilsmisser ender med med dyb grøftegravning. Man bør kunne finde ud af det. Jeg vil også gerne gøre op med, at det er en stor fiasko at blive skilt. Fornemmelse af fiasko, skyld og synd hænger ikke sammen med det faktum, at et ægteskab i gennemsnit varer syv år. Jeg synes ikke, at vores opfattelse af skilsmisse er up to date, siger Kim Kidholm. –. Foto: Mette Frandsen.

Da Kim Kidholm for fire år siden blev skilt efter 23 års ægteskab, følte han, at han grundlæggende skulle lære sig selv at kende igen.

Jeg havde været den ene af to i så mange år, og pludselig var jeg alene. Det var noget helt andet, og jeg havde næsten fornemmelsen af at skulle begynde forfra. Der var gået 25 år, siden jeg sidst var single, og det var i sig selv en forandring, siger Kim Kidholm.

Den 51-årige musiker kunne dengang i 2004 godt have brugt en bog med råd og vejledning om praktiske spørgsmål og følelsesmæssige reaktioner i en skilsmissesituation. Nu står han selv bag en sådan håndbog, Jeg skal skilles hvad gør jeg?, der udkom på forlaget Gyldendal i denne uge og byder på bidrag fra en advokat, en sognepræst, en psykolog og en ejendomsmægler med konkret information for skilsmisseramte samt beretninger fra folk, der fortæller om deres personlige skilsmisseerfaringer.

Bogen er ment som en god ven i hånden, når beslutningen om skilsmisse er truffet, siger Kim Kidholm.

Hans mål er at gøre skilsmisser ikke nemmere, men bedre.

Jeg har været meget provokeret af, at mange skilsmisser ender med med dyb grøftegravning. Man bør kunne finde ud af det. Jeg vil også gerne gøre op med, at det er en stor fiasko at blive skilt. Fornemmelse af fiasko, skyld og synd hænger ikke sammen med det faktum, at et ægteskab i gennemsnit varer syv år. Jeg synes ikke, at vores opfattelse af skilsmisse er up to date, og det gør det meget sværere for os selv.

I vielsesritualet hedder det til døden jer skiller, og så bliver det også en fiasko, når man må gå fra hinanden. Måske skulle det laves om til livet os skiller, for nu om stunder gifter folk sig af kærlighed og ikke af praktiske grunde. Kærlighed har det med at komme og gå og få navneforandring. Vi lever i moderne kærlighedsforhold, men forholder os til det, som om det stadig har praktisk betydning og handler om jord som engang.

Det er noget møg, når der er børn i et ægteskab, der er gået i stykker, men det er der ikke rigtig noget at gøre ved. Desto mere vigtigt er det, at vi bliver skilt ordentligt, blandt andet for børnenes skyld, siger Kim Kidholm.

Han byder på kaffe i lejligheden på Frederiksberg i København, hvor han har boet alene, siden hans tidligere kone, skuespiller Pernille Højmark, flyttede. Parret ses stadig, blandt andet fordi de sammen er frontfigurer i popbandet Sweethearts, der spiller mere end 50 job om året. Der er ingen børn i forholdet, og skilsmissen var de enige om.

Vi har haft mange kriser i ægteskabet, men der var altid en, der ville det. Så var der krise igen, og pludselig var der ingen, der ville det, og så fik ægteskabet lige så stille og roligt lov til at glide fra hinanden. Selvom det var trist og svært at forstå, synes jeg i dag, at det var rigtigt. For mig handler det om accept. Når faktum er, at man skal skilles, kan man også acceptere det. Man skal jo videre.

Da vi havde besluttet det, var det som et lille dødsfald. Der forsvandt noget, som aldrig kommer igen et ægteskab, en tid, en ungdom. Det er uvægerligt trist, og derfor er det vigtigt at bevare det som et godt minde i stedet for i skilsmissefasen at svine hinanden til. Det hjælper med en grundlæggende tro på, at livet er godt, og at tilværelsen vil dig noget godt. Jeg har en næsten religiøs opfattelse af livet som en fortløbende proces, som afholder mig fra at grave mig ned i sorg og savn, siger Kim Kidholm.

Han understreger, at selvom Jeg skal skilles hvad gør jeg? udelukkende handler om, når ægteskabet er slut, er grundtonen optimistisk og fremadrettet. Og dertil kommer illustrationer i form af tegninger af Peter M. Jensen, som Kristeligt Dagblads læsere kender, der med en humoristisk streg løser op for det tunge i begrebet skilsmisse.

Der er i bogen beskrivelser af, hvordan andre mennesker er kommet igennem det og videre, og det kan forhåbentlig inspirere andre mennesker til ikke at grave sig ned i bitterhed, jalousi og følelsen af at blive kasseret. De følelser er helt berettigede, der skal bare rases ud, og det må tage den tid, det tager. Men til syvende og sidst må man videre med sit liv, selvom det kan se sort ud.

Kim Kidholm har ikke fået en ny kæreste.

Jeg har haft nogle veninder i de år, der er gået. Men jeg har følt efter så lang en periode med ægteskab, at jeg skulle lære mig selv at kende i en ny alder. Jeg har også uden at gøre mig til dommer meget svært ved at forstå, at man kan gå fra den ene til den anden. At få en ny ægtefælle er som at lære et helt nyt sprog. Jeg har haft brug for at få ægteskabet med Pernille helt ud af mit system. Og det føler jeg, at jeg har nu.

Nu er mit og Pernilles forhold nærmest eksemplarisk, hører vi fra flere sider. Vi har ikke børn, men lige som om vi havde, er vi nødt til at få det til at fungere, fordi vi har et fælles orkester, Sweethearts. Som årene er gået, er vi blevet hinandens gamle venner. Pernille har stadig et nært forhold til mine forældre og søskende. Og jeg har fået et nyt familiemedlem min ekskone. Det er et helt nyt forhold, som jeg sætter stort pris på. Jeg har fået i både pose og sæk.

remar@kristeligt-dagblad.dk

Blå bog

Kim Kidholm

Født 1956 i København, opvokset i Nyborg på Fyn. Uddannet landmand og har arbejdet med landbrug fra han var 16 til 22 år. Ulandsfrivillig i Tanzania 1979-81. Har siden arbejdet som professionel musiker. Ophavsmand til popgruppen Sweethearts, der har udgivet otte cder, og Dogmerevyen på Samsø. Sangskriver, tekstforfatter og rejseartikelskribent. Gift med skuespiller Pernille Højmark fra 1987 til 2004. Bor på Frederiksberg i København.

Kim Kidholm: Jeg skal skilles hvad gør jeg? Illustrationer af Peter M. Jensen. 200 sider. 199 kroner. Gyldendal.