Træn taknemmeligheden og styrk parforholdet

Par, som bevidst italesætter hverdagens gyldne øjeblikke styrker deres relationelle selvværd, siger psykolog Mattias Stølen Due

”Når vi siger tak, er vi med til at give den anden en oplevelse af at have værdi og være set.”Når vi siger tak, er vi med til at give den anden en oplevelse af at have værdi og være set," siger psykolog Mattias Stølen Due.
”Når vi siger tak, er vi med til at give den anden en oplevelse af at have værdi og være set.”Når vi siger tak, er vi med til at give den anden en oplevelse af at have værdi og være set," siger psykolog Mattias Stølen Due. .

Mange par har mere at være taknemlige for, end de i hverdagen giver udtryk for. Det er erfaringen hos psykolog og forfatter Mattias Stølen Due, som i bogen "Pas på parforholdet mens I stadig elsker hinanden" beskriver hvad der sker, når par ser tilbage på deres fælles historie. Tilbageblikkene bliver typisk en kilde til fornyet glæde i samlivet.

ANNONCE: Køb bogen "Pas på parforholdet" her

"Jeg beder ofte par fortælle, hvordan de mødtes, og hvad de faldt for hos hinanden. Om det er tre eller 30 år siden at de mødtes gør ikke den store forskel. Det sker ofte, at de får et særligt glimt i øjnene, der kommer en varme mellem dem, og mange kommer til at grine,” siger han.

Ved at tale om minderne fra ens første møde og genoplive den første attraktion ved ens partner, knytter parret an til noget, som ifølge psykolog Mattias Stølen Due, kan styrke deres parforhold.

”Vi taler meget om selvværd, men mindre om relationelt selvværd. Når vi bliver mindet om grunden til, at vi faldt for hinanden og mærker den taknemmelighed, som er knyttet til minderne, så styrker vi samtidig vores relationelle selvværd,” siger han.

Men når hverdagen skal hænge sammen, kan minderne om forholdets første kys let fortabe sig.

”I det daglige har vi af mange gode grunde fokus på at få hverdagen til at fungere med, hvad det kræver af planlægning og logistik, og det trænger taknemmeligheden i baggrunden. Det er tankevækkende at der ofte skal kritisk sygdom til, før man får delt nogle af de varme og store ord, som vi føler for et andet menneske,” siger han.

 Når han underviser par, beder han dem gerne bruge et par minutter på at tænke på et gyldent øjeblik inden for de sidste par uger.

”Det er slet ikke sikkert, at det er de samme øjeblikke, et par tænker på. Det kan være den aften, hvor han lagde en hånd på hendes skulder og gav et kys efter en hård dag på jobbet eller en skovtur, hvor ungerne løb foran på skovstien. At blive bevidst om disse gyldne øjeblikke er med til at minde os om, hvorfor vi er sammen.”

”Når vi siger tak, er vi med til at give den anden en oplevelse af at have værdi og være set. De fleste foretager talrige handlinger i hverdagen, som kan være forbundet med at ville det bedste for den anden, men vi italesætter det ikke nok. Når vi bemærker det, den anden gør og husker at sige tak, så giver vi vores partner en oplevelse af at være set, og samtidig styrker det taknemmeligheden og tilfredsheden hos os selv,” siger han.

ANNONCE: Køb bogen her