Venskabet er en gevinst for begge familier

"Hvis ikke det var for min danske venskabsfamilie, så ville jeg aldrig tale dansk, og mine børn ville ikke lære den danske kultur at kende," fortæller 32-årige Safa Al-Hassan. Hendes danske venskabsfamilie føler, at de lærer meget af at møde mennesker fra en anden kultur

I to år har Stefan og Gitte Jacobsen været venskabsfamilie med det irakiske par Ghassan Al-Awachi og Safa Al-Hassan og deres børn. Både børn og forældre kommer rigtig godt ud af det med hinanden og er et godt eksempel på et velfungerende kontaktfamilie-samarbejde.
I to år har Stefan og Gitte Jacobsen været venskabsfamilie med det irakiske par Ghassan Al-Awachi og Safa Al-Hassan og deres børn. Både børn og forældre kommer rigtig godt ud af det med hinanden og er et godt eksempel på et velfungerende kontaktfamilie-samarbejde. . Modelfoto: Stock exchange

Lyden af glade børn, der hopper på en trampolin i haven, forplanter sig til kaffebordet i det højloftede køkken-alrum.

Det er fredag eftermiddag, og Ghassan Al-Awachi, hans kone, Safa Al-Hassan, og deres fire børn er på besøg hos Stefan og Gitte Jacobsen i deres store, nybyggede hus i Bellinge lidt uden for Odense.

I to år har Stefan og Gitte Jacobsen været venskabsfamilie med det irakiske par og deres børn, som er mellem fire måneder og otte år. Den 35-årige tømrer Stefan Jacobsen og den 41-årige planteavlskonsulent Gitte Jacobsen har to børn, Gabriel på syv år og Savanna på to år. Denne eftermiddag leger de hjemmevant med Ahmed, Mais og Rawan, mens lille Ali på fire måneder stadig sidder i babystolen.

Stefan Jacobsen og Ghassan Al-Awachi fortæller om de to familiers venskab til lyden af dæmpet afrikansk musik. Det begyndte, da Luthersk Mission for to år siden søgte danske kontaktfamilier til flygtninge og indvandrere. Stefan og Gitte Jacobsen var ikke længe om at beslutte sig. De har begge stor interesse for andre kulturer og var udsendt til Sierra Leone som missionærer for Mission Afrika i 2007. Stefan har desuden tilbragt sammenlagt 10 år i Afrika, fordi hans forældre var missionærer, og han selv har arbejdet i Østafrika.

I dag mødes de to familier i snit en gang om måneden. De laver mad sammen, tager på udflugt, og Stefan og Ghassan roder med Stefans motorcykel. Ved årsskiftet holdt de også nytårsaften sammen med to af Gitte og Stefans vennepar.

"I vores boligkvarter i Odense bor mest udenlandske familier, og vi kender ingen danskere der. Jeg får næsten kun talt dansk, når jeg er hos Gitte og Stefan. Jeg synes, det betyder meget for mine børn, at de ser, hvordan tingene foregår i et dansk hjem," forklarer Safa Al-Hassan på næsten fejlfrit dansk.

Og udbyttet er gensidigt:

"Ud over at det har været dejligt at lære Ghassan og Safa at kende, så har jeg også lært meget om de politiske og kulturelle forhold i Irak," siger Gitte Jacobsen.

"Jeg betragter venskabsfamilieordningen som en win-win situation for begge familier. Vi møder nye mennesker og har lært meget om arabisk kultur. Mine sociale kompetencer bliver forøget, hver gang jeg er sammen med Ghassan og Safa, og det er en god ting i en verden, der bliver mere og mere multikulturel," lyder det fra Stefan Jacobsen.

Ghassan Al-Awachi har arbejdet som tolk for de danske tropper i Irak og var med i den gruppe på godt 80 irakiske tolke, der sammen med deres familier blev evakueret til Danmark i 2007, fordi det var for farligt for dem at blive i Irak. Foreløbig har familien opholdstilladelse i Danmark frem til 2014. Inden familien kom til Danmark, arbejdede Safa Al-Hassan som skolelærer i Irak.

Parret lægger ikke skjul på, at det har været svært at finde sig til rette i det danske samfund. I Irak havde Ghassan Al-Awachi et ledende job i politiet og en god social position. I Danmark arbejdede han i en kort periode på et værksted i Tarm, men blev fyret på grund af nedskæringer. I dag læser han Mellemøststudier på Syddansk Universitet. Safa Al-Hassan har barselsorlov og vil gerne i gang som lærer, men det har lange udsigter.

"Det er svært at skulle indstille sig på, at det er så vanskeligt at få arbejde i Danmark, når man har været vant til et helt andet liv," siger Ghassan Al-Awachi.

Han fortæller, at den svære jobsituation og tabet af status har fået flere af hans tolkekolleger til at pakke kufferten og rejse tilbage til det sydlige Irak på trods af, at situationen i Basra stadig er risikabel.

Familien Al-Awachi tilbragte den første tid i Danmark i et asylcenter og flyttede derefter til Skjern i Vestjylland. Her fik de kontakt med Luthersk Mission, som skaffede dem en venskabsfamilie:

"Det sociale liv i Vestjylland var rigtig godt, og vi fik mange kontakter til danskere. Inden jeg flyttede til Vestjylland, sagde min lærer på sprogskolen: 'Danskerne kan umiddelbart virke meget lukkede, men når du først får kontakt, kan du blive rigtig gode venner med dem.' Og det har vist sig at være helt rigtigt," siger Ghassan Al-Awachi.

Han fortæller, at han kender irakere, der har boet 15 år i Danmark uden nogensinde at have besøgt et dansk hjem.

Ghassan Al-Awachi mener, at venskabsfamilieordningen kan hjælpe med at bekæmpe fordomme på begge sider.

"Flere af de irakere, jeg kender, har en opfattelse af danskerne som meget lukkede. De er helt chokerede, når jeg fortæller om den hjælp, jeg har fået af danske familier."

Ghassan Al-Awachi og hans kone er muslimer, mens Gitte og Stefan Jacobsen er tilknyttet Luthersk Mission. Men familiernes forskellige religiøse udgangspunkt er ikke noget, der fylder i deres samvær.

"Vi respekterer hinandens religion, men vi diskuterer ikke religiøse spørgsmål og forskelligheder, når vi er sammen. Vi gør i det hele taget mere ud af at tale om de ting, der binder os sammen, frem for om det, der skiller os," siger Stefan Jacobsen.

Til gengæld har de to familier brugt en del tid på at snakke om dansk kultur og skikke, og det danske ægtepar sørgede bevidst for at komme en halv time for sent til deres første aftale for at signalere, at deres kontakt foregår meget afslappet.

"Ghassan har læst meget om Danmark, og nogle gange har han faktisk fortalt ting om dansk kultur og historie, som vi ikke vidste," siger Stefan Jacobsen.

Ghassan Al-Awachi fortæller, at han personligt har undret sig over, at danskere ikke byder en ny nabo velkommen med en kop kaffe.

De har også talt om, at mange danskere virker meget målrettede og ikke som i Mellemøsten giver sig tid til at drikke te sammen, når de skal opbygge relationer.

"I Danmark sætter vi ofte forretning før fornøjelse, men i mange andre kulturer har man fornøjelse før forretning. Man gør meget ud af at opbygge en relation til den, man for eksempel laver forretning med," mener Stefan Jacobsen.

Men venskabet er ikke kun ubekymret idyl. For Gitte og Stefan Jacobsen har det været en øjenåbner at opleve, hvor svært det er for en flygtningefamilie at skulle etablere sig i Danmark.

"Det er noget af det, der godt kan gøre os frustrerede. Safa og Ghassan er begge så velbegavede og kan utrolig mange ting. Giv Ghassan en computer, der ikke virker, og han fikser den. Han er uddannet mekaniker, har arbejdet i politiet, kan dansk og engelsk. Alligevel er der så langt igen, før de kan få et job i Danmark. Det kan være svært at forstå. Vi står magtesløse, for vi har ikke forbindelser til at hjælpe dem," siger Stefan Jacobsen.

Klokken nærmer sig seks. Selvom de mødes i familien Jacobsens hjem, er det Ghassan og Safa, der står for aftensmaden.

"De er meget bedre kokke end os," forklarer Gitte Jacobsen.

På grillen udenfor vender Ghassan den laks, han selv har fanget. I køkkenet krydrer Safa risen med arabiske krydderurter. Børn og voksne samles ved fælles middagsbord, og Stefan starter måltidet med en bordbøn, inden middagen begynder.

soendergaard@k.dk