Fem eksistentielle julefilm, du kan se i din ferie

Julefreden har sænket sig, og kulden er sat ind. Derfor har Kristeligt Dagblad fundet fem eksistentielle julefilm, som man får varme og klogskab af

Nøddebo Præstegård som forestilling på Folketeatret i København. - Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Nøddebo Præstegård som forestilling på Folketeatret i København. - Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

Nøddebo Præstegård

Den danske klassiker ”Nøddebo Præstegård” er julefilmen, der år efter år bliver støvet af i december. Den er baseret på en fortolkning af novellen Ved Nytaarstid i Nøddebo Præstegaard, som er skrevet af teolog og forfatter Henrik Scharling og udgivet i 1862.

Filmen handler om Nicolaj og hans to brødre, der i juletiden er på ferie hos præstefamilien i Nøddebo. Her bliver alle tre brødre romantisk interesseret i præstens to døtre, men det bliver de Nicolajs brødre, præstens døtre forlover sig med.

”Nøddebo Præstegård” blev indspillet første gang i 1934 af den danske filminstruktør George Schnéevoigt. I 1974 blev filmen genindspillet under filminstruktør Peer Guldbrandsen og dramatisering af Elith Reumert, med flere af tidens kendte skuespillere på rollelisten. ”Nøddebo Præstegård” hører til en af de mest sete danske film og er også hyppigt blevet opført som teater.

Fanny og Alexander

Få et historisk indblik i starten af 1900-tallets Sverige med Ingmar Bergmans klassiker ”Fanny og Alexander” fra 1982.

Filmen starter i Sverige 1907, hvor den unge dreng Alexander, hans søster Fanny og forældrene lever lykkeligt, indtil faderen falder om af hjertestop under familiens store julefest. Kort tid efter faderens død gifter moderen Emilie sig igen med den lokale biskop Edvard. Men Edvard er autoritær og behandler især Alexander dårligt, da han ikke bryder sig om Alexanders mange historier, han former efter fri fantasi.

I ”Fanny og Alexander” smelter realisme og fantasi sammen i ét, og filmen blev hurtigt en stor succes.

It's a Wonderful Life

Med et knust hjerte kan julen være en svær tid. Det oplever karakteren George Bailey på egen krop, da han en juleaften beslutter sig for at tage sit eget liv i den amerikanske juleklassiker ”It’s a Wonderful Life” fra 1946. Filmen er instrueret af Frank Capra og har nogle af filmhistoriens store berømtheder James Stewart og Donna Reed i hovedrollerne. Selvom filmen starter dramatisk, da George Bailey har opgivet sine drømme, sørger en engel for, at han alligevel vælger livet.

Filmen er en klassiker for en juleelsker og er flere gange blevet kåret som en af de bedste amerikanske film.

Et juleeventyr

Det er et sandt julemirakel i Charles Dickens verdensberømte klassiker ”Et juleeventyr”, da fortællingens hovedrolle, gamle og bitre Ebenezer Scrooge, forandrer sig til det positive. Fortællingen finder sted i London i Victoriatiden, hvor Ebenezer Scrooge med sit nærige væsen prøver at snyde alt og alle. Men da han julenat får besøg af ånder fra både fortiden, nutiden og fremtiden, får han helt nye livsperspektiver, der gør ham til en meget bedre person.

Charles Dickens klassiker blev publiceret den 19. december 1843, men allerede juleaften var første oplag udsolgt. Fortællingen var så populær, at den havde været publiceret i 13 udgaver i slutningen af 1844. I Dickens eventyr er julen positiv og lig med glæde, sang, mad og dans, hvilket var et lyspunkt i en fattig tid. Historien er både opført på teatre og filmatiseret flere gange, senest i 2009 under titlen ”A Christmas Carol”.

Lad isbjørnene danse

Filmen, der blev en stor succes i 1990, da den kom ud, har vundet flere priser for bedste danske film. "Lad isbjørnene danse" er en filmatisering af den svenske forfatter Ulf Starks bog af samme navn. I filmen følger man drengen Lasse, hvis forældre er ved at blive skilt, og pludselig skal han flytte ind i et nyt hus med moderen og hendes nye kæreste. Midt i alt rodet kæmper han for at finde sig selv og sine værdier. Filmen udspiller sig over et år, fra jul til jul, hvor man også oplever Lasse finde kærligheden for første gang.