Fem tv-serier, der er værd at bruge (noget af) efterårsferien på

Efterårsferien er over en stor del af den danske befolkning, og for gruppen af ferieglade danskere er det ensbetydende med en uge med muligheden for at komme ned i gear. Kristeligt Dagblad har fået serieekspert Kasper Lundberg til at anbefale fem tv-serier, der er værd at bruge sine feriedage på

Hvis du gerne vil bruge efterårsferien foran fjernsynet med god samvittighed, præsenterer Kristeligt Dagblad her et udvalg af tv-serier, der er feriedagene værd.
Hvis du gerne vil bruge efterårsferien foran fjernsynet med god samvittighed, præsenterer Kristeligt Dagblad her et udvalg af tv-serier, der er feriedagene værd. Foto: Edward Bartel/Panthermedia/Ritzau Scanpix.

Uge 42 er for en stor andel af danskerne lig med efterårsferie. Og blandt de ferierende danskere er det nok ikke så få, der har lyst til at tilbringe en del af ferien i sofaen med tiltrængt afslapning.

Kristeligt Dagblad har søgt hjælp hos serieekspert Kasper Lundberg, der blandt andet er vært på podcasten Stream Team 2.0, for at finde et udvalg af tv-serier, som du kan se med god samvittighed.

Kasper Lundberg præsenterer her fem tv-serier, der ikke bare underholder, men også får dig til at tænke over livet og indbyder til den fordybelse, som efterårsferien også giver mulighed for.

Six feet under
“Første tv-serie på listen er min yndlingsserie over dem alle. Historien om en ganske dysfunktionel bedemandsfamilie i Los Angeles ser bedaget ud i udtrykket i de første sæsoner, men den er stadig godt nok skrevet til at mænge sig med de bedste.

Der er ikke mangel på familiedrama, men handlingen udspiller sig altid med udgangspunkt i, hvordan livet udfolder sig på trods af, at vi alle skal dø. Og vi bliver mindet om døden i hvert afsnit, for hvert eneste af dem starter med et dødsfald.

Det er en stærkt humoristisk serie til trods, og alle generationer vil finde overvejelser og figurer at spejle sig i.”

Serien, der løb fra 2001 til 2005, består af fem sæsoner. De kan ses på HBO Nordic.

The leftovers
"I denne serie forsvinder to procent af verdens befolkning pludselig uden forklaring, og vi ser efterfølgende, hvordan de efterladte tackler mysteriet. Nogle melder sig ind i en kult, mens andre prøver at fortsætte, som om intet er hændt.

Serien udvikler sig fra slutningen af første sæson og igennem de to næste sæsoner til det mest kompromisløse kunstværk på tv. Jeg kan ikke forklare det bedre end at sige, at der er en scene, hvor Gud bliver ædt af en løve, og at det giver totalt mening.”

Serien udgøres af tre sæsoner, der udkom i perioden fra 2014 til 2017. Den kan ses på HBO Nordic.

Transparent
”Serien om den privilegerede familie Pfefferman blev nødt til at stoppe før tid, da Jeffrey Tambor, der spiller hovedpersonen Maura, faldt i #MeToo-unåde. Derfor er serien lige sluttet med et sidste afsnit, der var en musical, hvilket serien ellers ikke er.

På trods af den uheldige og utidige afslutning står serien om familieoverhovedet, der springer ud som transperson og kvinde, tilbage som et feministisk mesterværk og i det hele taget bare en af de bedste familieserier nogensinde. Det er et fantastisk portræt af en familie, hvor en forælder gennemgår en stor forandring.”

Serien udgøres af fem sæsoner, der udkom i perioden fra 2014 til 2019. Den kan ses på Viaplay.

Black Mirror
Her er vi oppe på den helt store fremtidsklinge. Hvert afsnit er en ny historie, et nyt tankeeksperiment. Et afsnit tager eksempelvis udgangspunkt i tanken om, at hvad nu hvis man opfandt en chip til øjet, der kunne optage alt, hvad man så? Hvad ville det gøre ved vores parforhold?

Et andet afsnit handler om et fremtidscenarie, hvor man kunne lave et virtual reality-computerspil, der var tilpasset den enkeltes værste frygt. Hvert afsnit tager udgangspunkt i lignende dilemmaer, der giver stof til eftertanke samt masser af pinligt præcise prognoser af, hvor svært vi mennesker kan have ved at håndtere ny teknologi.”

Den første sæson af "Black Mirror" udkom i 2011, og der er indtil videre produceret fem sæsoner samt en spillefilm. De kan alle ses på Netflix.

Gösta
"Lukas Moodyson er en af de få store nordiske instruktører, der er åben om sin kristne tro. Måske er det derfor, han har kunnet bære at lave så triste og hårde film som 'Lilja 4ever' og 'Fucking Åmål'. 'Gösta', der udkom tidligere i år, er hans første serie, og det er et ret fantastisk portræt af en form for nulevende Jesus-figur. Venligheden selv, der aldrig sætter sig selv eller egne behov først.

Børnepsykologen Gösta tager kun hensyn til andre, hvilket betyder, at hans hjem hurtigt bliver fyldt med flygtninge og psykisk ustabile familiemedlemmer. Den er overraskende sjov og et godt bekendtskab."

"Gösta" er en svensk serie, der indtil videre kun består af én sæson. Den kan ses på HBO Nordic