Fignerne holder af sommervarme

Mette Østergaard fik for 25 år siden et ”barn” af et gammelt figentræ. I år er det virkelig i sit es, da det i den grad kvitterer for den gode varme i august

For tiden står den på figner og majs. Øverst ses figentræet, Ficus carica, der holder af en vokseplads mod syd tæt op ad husets varme væg. På billedet nedenunder kan man se børnebørn, der er blevet eksperter i at pakke majskolberne ud.
For tiden står den på figner og majs. Øverst ses figentræet, Ficus carica, der holder af en vokseplads mod syd tæt op ad husets varme væg. På billedet nedenunder kan man se børnebørn, der er blevet eksperter i at pakke majskolberne ud. Foto: Mette Østergaard.

Vi høster modne figner for tiden. Forleden høstede jeg fire modne figner ved at åbne stuevinduet og række hånden ud. Storslået! Figentræet vokser op mod den varme sydmur og i læ fra tætte hække mod både øst og vest.

Figner trives på de lune steder og ikke kun på Bornholm! Træet ved sydmuren er en foræring fra en for længst afdød gartner P.C.O. Nørgaard fra Mors. Han havde et lille gartneri i Sundby med mange helt særlige planter, som han holdt meget af, ja, faktisk nænnede han ikke at sælge planterne. Han levede nøjsomt, men altid voldsomt optaget af den forunderlige planteverden. Op mod sydsiden af hans røde stuehus groede en mægtig figen, som han tog stiklinge af og opformerede. Jeg fik for 25 år siden forærende et barn af dette figentræ. I år er det virkelig i sit es, og det kvitterer for den gode varme i august.

Børnebørnene er eksperter i at pakke majskolberne ud.
Børnebørnene er eksperter i at pakke majskolberne ud. Foto: Mette Østergaard

Jeg fornemmer, at fignerne i denne sensommer mange steder har vist, hvad de dur til. Min gode bekendt Eva fra Gevninge har sendt mig et foto med titlen ”Dagens høst”, og det er et fad med godt 20 flotte figner. Hun skriver i sin besked, at hun havde drømt om at sylte fignerne i en let sukkerlage og dernæst fryse det ned i små portioner, så smager de som friske figner, når de tøs op, og nydes med en klat is eller flødeskum. Men virkeligheden blev, at fignerne forsvandt én efter én fra fadet, spist som friske lækkerier!

I det sydsjællandske trives fignerne også. Min gode bekendt Kirsten fra Vejlø fremtryller en særlig beriget udgave i køkkenet, og den serveres som en populær frokostret. Fremgangsmåden er følgende: Der laves et snit ned gennem stilkenden og ind lægges en skive gedeost. Hver figen svøbes dernæst ind i et stykke røget skinke eller i mangel af dette et stykke bacon. Fignerne lægges i et ovnfad, og der dryppes lidt olivenolie over. Til sidst drysses rigeligt finthakket rosmarin over herlighederne og en smule vand hældes i bunden af fadet. Det sættes i ovnen ved 180-200 grader til skinken/baconen er sprød. Det smager skønt!

Vil du vide mere om figner eller andre frugter, kan jeg anbefale bogen ”Økologisk frugt i haven”, der netop er udkommet. Den er skrevet af hortonom Maren Korsgaard og udgivet på forlaget Koustrup & Co. I bogen kan man blandt andet læse om seks navngivne sorter af figen, hvoraf to har pæredanske navne, nemlig Bornholmsk figen og Røsnæsfigen. De danske navne skal man dog ikke lægge mere i, skriver hortonomen, end at sorterne formodes at være hårdføre nok til at trives på de to destinationer!

Børnebørnene er eksperter i at pakke majskolberne ud.
Børnebørnene er eksperter i at pakke majskolberne ud. Foto: Mette Østergaard
Flotte modne figner ”Dagens høst” hos Eva i Gevninge.
Flotte modne figner ”Dagens høst” hos Eva i Gevninge. Foto: Mette Østergaard

Majsplanter elsker som figner de varme somre. Vi er netop begyndt at høste de første majskolber Vi holder øje med silketrådene, der stikker ovenud af kolben, de skal have skiftet farve fra det lysegrønne til lysebrunt.

Den enkleste måde at anvende majs på er at koge kolberne i vand og dernæst spise dem med smør og salt. Husk at majs skal koges i præcis syv minutter. Alle i vores familie fra de yngste til vi bedsteforældre er vilde med at spise majs på den gammeldags maner.

Vi har særlige majsgafler, som stikkes ind i kolbens to ender, så man ikke brænder fingrene på den varme kolbe. Man spiser faktisk ikke majs, man gnasker. Kernerne sidder som linjer i en bog, og der gnaskes fra venstre mod højre, akkurat som man læser. Når man kommer til enden af en ”linje”, skifter man til ny linje. Ikke noget med at gnaske tilbage fra højre mod venstre. Det går simpelthen ikke!