Ny erotisk film vækker heftig kønsdebat

Folk enten elsker eller hader den. "Fifty Shades of Grey" har premiere herhjemme i morgen, men allerede nu vækker filmen debat

Jamie Dornan og Dakota Johnson spiller hovedrollerne i ny film med masochistisk indhold.
Jamie Dornan og Dakota Johnson spiller hovedrollerne i ny film med masochistisk indhold. Foto: Photoshot. All rights reserved.

Man kan roligt sige, at filmen "Fifty Shades of Grey" har fået folk op på barrikaderne.

Mange millioner elsker den, mens andre kritiske stemmer kalder den blasfemisk og misogyn.

Filmen får dansk premiere i morgen, hvor et historisk antal danskere allerede har sikret sig biografbillet, melder Kino.dk. 

Forventningerne og utålmodigheden for de danske fans har været enorme, siden det blev offentliggjort, at de ultrapopulære bøger skulle filmatiseres.

Filmen, der kort fortalt handler om et ungt og smukt par, som udvikler et masochistisk forhold på mandens opfordring, er baseret på E.L. James berømte romantriologi, som forlængst er solgt i mere end hundredemillioner eksemplarer.

Og filmens trailer er den mest sete trailer i 2014 med mere end 93 millioner visninger på Youtube.

Det, som har fået mange kritikere op af stolene, er filmens masochistiske scener. En af filmens hovedpersoner, Christian, pisker for eksempel på et tidspunkt i filmen den nysgerrige Anastacia. 

Scener som den har især fået feminister og kvindeforkæmpere i ind- og udland til at kritisere filmen for at forherlige en nedværdigende og gammeldags magtstruktur.

Særligt Facebook-gruppen "50 Dollars Not 50 Shades" har lagt filmen for had.

De mener at filmen smagløst accepterer kvindevold, prostitution og pornografi - og gruppen har blandt andet fået opbakning fra National Center on Exploitation, som beskæftiger sig med seksuel udnyttelse i USA.

På gruppens Facebook-profil har en kvinde postet et billede af sig selv, hvor hun holder et skilt frem, hvor der står:

"A horrible reminder of my own abusive relationship, re-packaged as a "lovestory" (Oversat til dansk: En skrækkelig påmindelse på mit eget voldelige forhold, pakket ind som en kærlighedshistorie, red.)

Hjemme i Danmark anser den danske forfatter og feministiske debattør, Jette Hansen, filmen som et udtryk for "en romantisering af traditionelle kønsroller". Det skriver Politiken.

Men filmen har ikke kun fået verdens feminister op i det røde felt.

Også teologer er blevet stødt over filmens fremstilling af kønsroller og seksualitet. 

Blandt andre har en amerikansk evangelistisk teolog haft noget at indvende.

 J. R. Daniel Kirk, der er professor ved det kristent funderede Fueller Theological Seminar i Pasadena, Californien, anser også filmens masochistiske tematik som et symbol på et uholdbart forhold mellem manden og kvinden.