Danmarkshistorie for alle

En kongelig affære er en flot film med en spændende historie. Fem ud af seks stjerner.

Over halvdelen af de mennesker, der blev gjort hjemløse ved jordskælvet sidste år, vil også i år være nødsaget til at overvintre i teltlejre som denne ved Muzaffarabad. -- Foto: Scanpix.
Over halvdelen af de mennesker, der blev gjort hjemløse ved jordskælvet sidste år, vil også i år være nødsaget til at overvintre i teltlejre som denne ved Muzaffarabad. -- Foto: Scanpix. Foto: Nordisk Film.

Det er ikke mange , der er lavet over danmarkshistoriens store begivenheder og personligheder. En af årsagerne kan være, at historiske hører hjemme i den dyre ende af skalaen. Men det er ikke så dyrt, som det har været, og man kan eksempelvis med computerteknologi skabe digitale baggrunde, som også er billigere end tidligere tiders løsninger.

LÆS OGSÅ: En kongelig affære fiktion eller virkelighed?
Nikolaj Arcel er den første instruktør, der haft held til at få lavet en stor om en af de mest dramatiske perioder i dansk historie: årene omkring 1770, hvor Struensee nærmest egenhændigt og fra centralt hold forsøgte at gennemføre oplysningens idéer i vort enevældige land. At han samtidig stod på nær fod med kongen og havde et forhold til landets dronning er kun med til at gøre historien endnu mere interessant for en skaber.

Det gik jo ikke så godt for Struensee. Efter en hektisk tid blev hans idéer og handlinger for meget for den gamle magtelite. Struensee, den infame tysker, blev arresteret i januar 1772 og i april blev han halshugget. Reelt som offer i en politisk magtkamp, formelt for majestætsfornærmelse han havde jo haft et forhold til dronningen.

Arcel fortæller historien fra eksdronning Caroline Mathildes synspunkt og med vægt på kærlighedshistorien. Fra sit eksil skriver hun (Alicia Vikander) et brev til sine børn om, hvad der skete, fra hun som 15-årig engelsk prinsesse blev sendt til Danmark for at blive gift med sin fætter, Christian den Syvende (Mikkel Boe Følsgaard). En mand, hun aldrig havde mødt, og som hurtigt viste sig at være ikke så lidt af en særling. Hun bliver hurtigt isoleret ved det københavnske hof.

Et par år efter brylluppet dukker Struensee (Mads Mikkelsen) op. Han er blevet kongens fortrolige på dennes store europarejse, og snart opstår der et meget varmt og endnu mere hemmeligt forhold mellem livlægen og dronningen.

LÆS OGSÅ: Dansk kongedrama høster ros fra anmelderne

Andre må vurdere ens historiske sandhedsværdi. Er karaktertegningen i overensstemmelse med, hvad historikerne ved? Er miljøet?

Sikkert er det, at skaberne har valgt at lade personerne tale dansk og tilmed et moderne dansk. Et rigtigt valg, for hvor ville det have virket kunstigt, skønt historisk korrekt, hvis fransk og tysk havde været de dominerende sprog.

Filmens fokus ligger dog på relationer mellem personerne. Den er først og fremmest historien om den forbudte kærlighed mellem de to fremmede fugle ved det lille, selvgode hof, hvor magtkampene trives og hvor mange har deres bud på, hvem der bør være kalif i stedet for kaliffen. Kærlighedshistorien er moderne. Den handler om passion mellem mennesker, der drømmer om at være frie fra samfundets snærende bånd. En idé, der ligger i klar forlængelse af oplysningstanken, og som havde ringe gang på enevældens jord.

HISTORIE: Ekstremisten, der blev gehejmekabinetminister

Filmen er flot, historierne både kærlighedshistorien og den politiske historie er spændende, rollerne er veldefinerede. Man tror ganske enkelt på historien. Også på, at kongen ikke var så tosset, som vi ellers har været vant til at høre. En kongelig affære er slet ikke så tosset.