Fint og elitært, og faktisk havde det været en valgfilm værd

Radikale har ingen valgvideo, og her anmeldes den alligevel

Radikale Venstre har ikke produceret nogen egentlig valgfilm, blot tre korte videoer, som kan ses på hjemmesiden www.radikale.dk
Radikale Venstre har ikke produceret nogen egentlig valgfilm, blot tre korte videoer, som kan ses på hjemmesiden www.radikale.dk.

DE RADIKALE ER RADIKALE. I deres valgfilm. For der er ingen valgfilm. Ingen tre minutters småmanipulerende intro til at sætte gang i følelserne hos seerne. Det eneste, de har, er, hvad der ligger på deres hjemmeside www.radikale.dk, og derfor blev der ikke vist nogen film, da Radikale Venstre blev præsenteret i DR 1 sidste mandag.

Her er tre farvede blokke inddelt efter tema: økonomi, udlændinge og skoler. Intet andet. Hvis Kristendemokraternes valgfilm virkede skrabet, så er denne her helt uden smør på brødet. Alligevel signalerer hjemmesiden en elegance og autoritet, som ingen af partiernes valgfilm, der har været vist på DR 1 indtil nu, har haft.

Farverne er meget, meget delikate: blå, orange og gul med overskrifter i stærk pink. Et yderst feminint udtryk som bliver et stærkt spejl for partiets formand, Margrethe Vest­agers, personlighed og stil.

Hun er til stede i hver blok med et lille billede, som man kan klikke på og få en lille video på cirka 15 sekunder frem med. I modsætning til sidens spraglethed fremstår Margrethe Vestager i sort og hvid. Hun siger hverken mere eller mindre, end hvad der står på det farvede felt, hvilket virker lige lovlig pædagogisk, tangerende det uinspirerede, men rent stilistisk kommer det til at spejle Margrethe Vestagers egen ro og den enkelhed, som kendetegner hende, når hun bevæger sig og taler.

Hun ser på dig med afklarede og modne øjne, som hverken virker maniske som Anders Samuelsens eller trætte som Villy Søvndals. Et autentisk menneske, som bevarer overblikket trods krise og økonomisk nedstigning.

FOKUS: Folketingsvalg 2011

At De Radikale ikke har en valgfilm, bliver på denne måde en understregning af deres eksklusivitet i forhold til de andre partier. De Radikale er dem, der ser på, når de andre politikere vælter rundt i slagsmål og sved og sure ord. Men hov, hvem dem? Vi ser kun en. Margrethe Vestager. Det er hende, som træder hen over bunken af vrede politikere og børster støvet af kjolen.

DET ER ALTID HENDE. Hvor resten af partiet er, skal man lede lidt efter på hjemmesiden. Og nu bliver det rigtig sjovt. For billederne er skåret, så kun det halve ansigt ses. Resten af De Radikales gruppe har halve ansigter. I sort og hvid som Margrethe Vestagers. Interessant virkemiddel. Men sådan er det, når man vælger en dronning. Så må resten nøjes med at være arbejdere i biboet.

De tre blokkes overskrifter er: Vi lytter også til økonomer. Vi stoler også på udlændige. Vi tror også på lærerne. En treenighed af nogle af demokratiets vigtigste værdier. At lytte til hinanden og blive klogere på områder, som du har langt mere forstand på end jeg. At have tillid til hinanden som mennesker i al vores mangfoldighed og at tro på, at mennesker ønsker at yde deres bedste i forhold til det, de laver. Det er svært at være imod.

TEMA: Radikale Venstre

Alligevel ved De Radikale godt, hvem de er oppe imod, når de skriver sådan. Det viser det lille biord også. Vi lytter også til økonomer. Det vil sige, at det er der partier, der ikke gør. Et lille fint og elitært trick på en hjemmeside, som klart er en valgfilm værd.

Kristine Stricker Hestbech er sognepræst og foredragsholder

Kristeligt Dagblad anmelder partiernes valgvideoer, efterhånden som de har været vist på DR 1