Filosof: Kontrol kvæler tilliden i Danmark

Danskernes er verdens lykkeligste, mest demokratiske og tillidsfulde. Men vi er ved at sætte vores unikke position over styr, mener en filosof

Jo mere vi i Danmark tager målstyringsprincipper som Pisa-undersøgelser til os, jo mere lider tilliden, mener ph.d.-fellow Brian Degn Mårtensson.
Jo mere vi i Danmark tager målstyringsprincipper som Pisa-undersøgelser til os, jo mere lider tilliden, mener ph.d.-fellow Brian Degn Mårtensson. Foto: Janus Engel/ritzau.

PISA-undersøgelser i folkeskolen, pædagogiske handleplaner i daginstitutionerne, sundhedsplatformen på hospitaler og sygehuse. Kontrollen stiger i det danske samfund – og det har sin pris, lyder budskabet fra en dansk filosof. Det skriver Videnskab.dk.

Ph.d.-fellow Brian Degn Mårtensson har gennem en årrække undersøgt forholdet mellem fornuft og følelse og kan blandt andet konstatere, at jo mere vi i Danmark tager udenlandske målstyringsprincipper til os, jo mere lider tilliden – som vi ellers er kendt for at ligge i top på, på internationale ranglister. Vi er med andre ord godt i gang med at undergrave det, vi selv er bedst til, mener han:

"I gamle dage stolede man bare på, at lægen handlede fornuftigt. I dag vil man gerne have en kontrollerbar styring af det. Problemet er, at man ikke kan pege på, at det egentlig er bedre; mere kontrol giver bare mere kontrol. Og det giver igen mindre tillid,"siger Brian Degn Mårtensson.

Brian Degn Mårtensson er filosof med speciale i pædagogik, dannelse og etik. Hans forskning tager udgangspunkt i Grundtvigs pædagogiske og politiske filosofi.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor er danskerne verdens mest tillidsfulde

"Danmark har historisk set fungeret sådan, at vi ikke har ret meget kontrol, men til gengæld en masse tillid. Følelser og fornuft bliver brugt på en særlig måde, som ligger til grund for alle vores bærende institutioner –vores forfatning, retsvæsen og demokrati," siger Brian Degn Mårtensson.

Siden starten af 00'erne er der dog sket en markant udvikling i vores forhold til selvsamme institutioner, mener Brian Degn Mårtensson, som først og fremmest har beskæftiget sig med denne proces inden for skoleområdet i Danmark.

Der er ifølge professoren mindre plads til Grundtvig og mindre tillid til, at vores fælles historie og kultur i sig selv er tilstrækkelig som ramme for den pædagogiske tilgang, mere kontrol og styring til at sikre, at vi får noget for pengene.

Professor Gert Tinggaard Svendsen forsker i tillid og er fuldkommen enig i præmissen om, at tillid og kontrol i deres rene form er uforenelige størrelser.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor er Danmark verdens mindst korrupte land

"100 procent kontrol er det samme som 0 procent tillid. Kontrol vil fortrænge tillid, fordi det gør tilliden overflødig,"siger Gert Tinggaard Svendsen, som arbejder ved Institut for Statskundskab vedAarhus Universitet.

Jo mere kontrolsamfundet overtager, jo mindre brug for tilliden er der, påpeger professoren. Det betyder, at vi ikke længere udnytter den ressource, tilliden er.

"Det siger sig selv, at der ikke er grund til at kontrollere folk, man kan stole på. I Danmark behøver vi mindst kontrol, fordi vi har den mest tillidsfulde befolkning, og det er en stor konkurrencefordel for os. Kontrol koster kassen,"lyder det fra Gert Tinggaard Svendsen.