Finn Slumstrups enke: Vi blev større af at være sammen

Anne Mette Holstein har skabt en fotoudstilling om sin sorg over at miste ægtefællen Finn Slumstrup. Selvom sorgen er hæmnings- og hensynsløs, bliver taknemmeligheden større og større

”Kærligheden var nærmest en pagt. Vi var totalt uadskillelige, selv om vi også kunne diskutere, så bølgerne gik højt,” siger Anne Mette Holstein om forholdet til Finn Slumstrup, som hun nåede at få knap 20 år sammen med.
”Kærligheden var nærmest en pagt. Vi var totalt uadskillelige, selv om vi også kunne diskutere, så bølgerne gik højt,” siger Anne Mette Holstein om forholdet til Finn Slumstrup, som hun nåede at få knap 20 år sammen med. Foto: Bjørg Dalheim.

Han kaldte det et samliv med en diva. Altså venskabet med hunden Liva, og det var hans diva-Liva, der var der, den dag folkeoplyseren Finn Slumstrup døde. Om formiddagen den 5. juli 2018 faldt han om på sin seng, og hans hustru, Anne Mette Holstein, husker, at hun skreg. Hun skreg og skreg, så Ryslinge Højskole var ved at styrte i grus, da hun fik nyheden over telefonen. Da hun kom hjem om aftenen efter at have hastet af sted fra højskolen, hvor hun havde været på kursus, gøede og gøede Liva. De efterfølgende dage tog Anne Mette Holstein flere gange hunden med til kapellet. Hun lod den se sin døde ejer i kisten og slikke ham i ansigtet. Den skulle fatte, hvad der var sket.

Mange vil kende Finn Slumstrup. Han var radiomand og højskolemand, grænseforeningsmand, jazzmand og ”Oprør fra Udkanten”-mand og døde i en alder af 76 år. Nu er hans enke, tidligere lærer og nu altmulig-kulturdame Anne Mette Holstein, aktuel med en udstilling på museet Søbygaard på Ærø. Den skildrer hendes sorg over tabet af sin mand set gennem en fotolinse.

Efter Finns Slumstrups død har Anne Mette Holstein oplevet, at hendes familie, venner og bekendte har behandlet hende med omsorg og opmærksomhed, at de har turdet se på og græde med, når hun har sørget.

”Men jeg oplever, at der bredere set i vores samfund er en tabuisering omkring at være sammen med døden. Jeg mærkede det selv, da jeg var 19 år, og min far døde – lige så pludseligt som Finn, faktisk. Folk gik over på den anden side af vejen, når de så os, og jeg kan ikke huske nogensinde at have fået et trøstende klem fra nogen dengang. Jeg forsøgte mig med at smile til folk, og så blev de lettede, for så kunne de håndtere mig. Så der dækkede jeg deres behov i stedet for at mærke mine egne følelser.”

Fotoudstillingen er gennem blandt andet selvportrætter et udtryk for hæmnings- og hensynsløs sorg – den slags tilstand, som ikke er nem at være i rum med, men som ikke desto mindre er vanskelig at komme uden om, hvis man lever et liv med kærlighed til andre. Og kærligheden er og var der i Anne Mette Holsteins liv.

Hun var ikke mere end måske 15 år, da Finn Slumstrup første gang så hende. Han var lærer på Snoghøj Højskole og tog sine elever med på besøg på Benniksgård ved Gråsten i Sønderjylland. De skulle se et ægte dansk landbrug nord for grænsen, mente han. Og på den gård boede altså hans senere udkårne. Hun lagde dog først mærke til ham, da hun som 17-årig kom på samme højskole som elev og mødte den 10 år ældre lærer.

”Der gik ikke lang tid, før jeg tænkte, at ham Finn Slumstrup, han var da en gudsbenådet formidler. Det var nu ikke, fordi jeg interesserede mig for amerikansk undergrundsdigtning eller var specielt udenrigspolitisk orienteret,” ler hun.

”Men han kunne fængsle os og få os til at lytte.”

På aftenen, hvor højskoleopholdet sluttede, stjal de et kys fra hinanden bag en dør. Og så så de ikke mere til hinanden i 25 år.

Hun fik børn og var gift med sin anden mand, da hun i 1994 læste et interview med Finn Slumstrup i avisen. På det tidspunkt overvejede hun at blive selvstændig, og hun bad sin gamle lærer om sparring i den forbindelse. De udviklede et platonisk venskab, hvor de med hendes ord diskuterede kultur og samfund, men ”aldrig kom ind på det private”.

Hun blev skilt, og i 1999 inviterede hun Finn Slumstrup til at holde foredrag i et medborgerhus i Sønderborg, hvor hun var formand for bestyrelsen.

Det ville han gerne, men det skulle være den 3. november, husker hun. Efter foredraget spurgte han, om hun havde tænkt over den dato. Det havde hun ikke.

”Han sagde, at det i dag var 30 år siden, at vi så hinanden på højskolen for første gang. Så gav han mig et kys, og så var vi sammen lige siden. Kærligheden var nærmest en pagt. Vi var totalt uadskillelige, selvom vi også kunne diskutere, så bølgerne gik højt. Men Finn havde en musisk tilgang til tilværelsen, som jeg nød godt af. Han var meget selvberoende og gav aldrig udtryk for, at han havde travlt. Han kunne godt fylde, men i den private sfære var han ydmyg. Han har aldrig gjort sig til dommer over nogen, og jeg lærte blandt andet af ham sommetider bare at forholde mig afventende.”

Efter Finn Slumstrup gik på pension fra DR’s P1, flyttede de i 2009 fra København til Ærø med et ønske om ikke bare at kigge ud på livet, men deltage mere i det. Det var her, Finn Slumstrup sammen med professor emeritus i teologi Viggo Mortensen startede bevægelsen ”Oprør fra Udkanten”, og Anne Mette Holstein var med som praktisk hjælp og formidler på sociale medier.

I juli 2018 skulle hun så på sommerhøjskole. De aftalte ikke at forstyrre hinanden med masser af opkald og sms’er, men et lille hjerte kunne man godt sende – eller et godmorgen og et godnat.

”Jeg kan huske, at vi ringede sammen, da jeg var på færgen på vej fra Ærø til Svendborg. Han sagde: ’Husk nu, at i vores liv giver en plus en tre.’ Vi blev større af at være sammen og gav plads til hinanden.”

Hun husker også, at han om aftenen den 4. juli fortalte hende i en sms, at deres aftale med venner om champagne i haven, når hun kom hjem fra højskoleopholdet, nu var på plads.

”Stort kram og vuf fra os. Forbavsende med en dag, hvor vi næsten ikke har set solen,” afsluttede han.

Han svarede ikke på sms’er fra hende i løbet af næste dag. Da han ikke tog telefonen ved 17-tiden, fik hun en klar fornemmelse af, at det værste var sket. Hun ringede til en veninde på Ærø og bad hende tjekke op på manden.

”Han sad ikke i stuen eller arbejdsværelset. Så sagde jeg: ’Så er der kun soveværelset tilbage. Vil du mærke efter, om du har mod på at åbne den dør?’.”

Det havde veninden.

”Det næste, hun sagde, var: ’Nu lukker jeg hans øjne’,” husker Anne Mette Holstein.

Det var der, hun skreg.

I dagene efter ægtefællens død tog hun fotos af hans bogreoler for at fastholde hans bogverden, besøgte ham i kapellet og planlagde en smuk begravelse med jazz og procession gennem byen og med jordfæstelse på den lokale kirkegård. Hun har siden haft sjælesorgssamtaler med sognepræst ved Marmorkirken i København Mikkel Wold, og hun har støttet sig til børn og børnebørn, familie og gode venner.

Anne Mette Holstein har gemt den lille træengel, hendes mand altid gik rundt med i lommen. Nu ligger den i natbordsskuffen.
Anne Mette Holstein har gemt den lille træengel, hendes mand altid gik rundt med i lommen. Nu ligger den i natbordsskuffen. Foto: Bjørg Dalheim

”Jeg har ikke et dybt forankret gudsforhold. Men Finn gik i kirke næsten hver søndag, og jeg kunne godt lide at gå med en gang imellem, og nu har jeg taget over på den måde, at jeg er blevet suppleant i menighedsrådet. Og jeg synes nu også, at Gud har været med. Som en åndelig dimension og et håb om, at det her kan jeg klare. Og den fornemmelse er jeg ydmyg over for.”

Hun har haft mange alenestunder, hvor hun har skældt ud og grædt.

”Men jeg er nået frem til en dyb, dyb taknemmelighed. Den bliver større og større. Tænk, at jeg fik næsten 20 år med Finn. Og alle kvinder i min omgangskreds siger, at jeg har haft en unikamand, for Finn var bare et elskeligt menneske, og så var han jo en flot og spændstig mand!”.

Arbejdet med de fotos, der nu er udstillet på Søbygaard, har været helende, fortæller hun. For ved at tage og udvælge fotografierne har hun gennemlevet tabet igen og igen.

”Nu føler jeg, at jeg er rodfæstet på en ny måde, og at livet samler sig for mig. Jeg laver lokalradio én gang om ugen, og jeg har for nylig fået lov til at blive frivillig idékvinde for Kulturladen her på Ærø, og det er godt, for så har jeg et sted at hælde alle mine idéer hen. Og nu skal det her jo ikke være en kontaktannonce, men nu er jeg der, hvor jeg godt i fremtiden kan se mig selv med en ny partner. Det volder mig ikke problemer at bo alene og tage beslutningerne selv. Det kan jeg sagtens. Men det er ikke lige så sjovt.”

Inden Finn Slumstrups død havde parret besluttet at flytte fra deres gamle byhus og ind i en tidligere brandstation i Ærøskøbing. Det holdt hun fast i. I dag flyder ægtefællens jazzmusik ud af højttalerne, og der hænger et portrætfoto af ham på trappen, som hun kan sige goddag til, når hun går forbi. En træengel, som han i sin tid købte i Flensborg og havde i sin bukselomme hver dag, ligger nu i hendes natbordsskuffe. Hans hund er selvfølgelig også flyttet med.

”Men Finn ville hade, hvis jeg havde noget, der mindede om et alter over ham. Han ville sige ’fremad, min pige!’.”

Hun har en fornemmelse af, at han i dag står bag hende og skubber hende fremad.

Tror du, du skal se ham igen?

”Ja... ved du hvad?”.

Stilhed.

”Der bliver jeg dig svar skyldig. Men jeg håber det.”