Flere par går i terapi, før de rammer krisen: Det er som at gå til tandlægetjek eller få synet bilen

Brugen af parterapi breder sig i Danmark, og det er ikke længere pinligt at søge hjælp, længe før det går galt. Nyt forskningsprojekt skal gøre det endnu nemmere for par at vedligeholde forholdet

På Aarhus Universitet skal man i gang med et, der skal være med til at sænke barrieren for, hvornår man søger hjælp. Det drejer sig om det amerikanske koncept ”Our Relationship”.
På Aarhus Universitet skal man i gang med et, der skal være med til at sænke barrieren for, hvornår man søger hjælp. Det drejer sig om det amerikanske koncept ”Our Relationship”. Foto: Maskot/Ritzau Scanpix.

For fire år siden begyndte Christina Havning i parterapi med sin mand. Samtalerne fik dem igennem en svær krise, og i dag hænger forholdet ikke længere i en tynd tråd. Men parterapeuten ser de stadig.

”Vi har fundet ud af, hvor godt det er for os at besøge en parterapeut løbende. Når vi kan mærke, at vi begynder at vrisse ad hinanden, booker vi en tid, og så sidder vi der i halvanden time og får løftet det, der tynger, væk. I svære perioder kan vi måske se ham hver anden måned, og ellers kan der godt gå et år eller halvandet imellem. Vores næste tid er i august og handler bare om forebyggelse. Det er som at gå til tandlæge. Hvis man løbende gør det, undgår man de værste skader,” siger Christina Havning, der er influencer og marketingschef hos TDC Erhverv.

I de fire år, der er gået, siden Christina Havning begyndte i parterapi, har hun oplevet to ting. Den ene er, at hun hører om stadig flere, der benytter sig af tilbuddet. Den andet er, at det virker mindre pinligt at tale om, siger hun:

”Når jeg i starten fortalte om terapien på min blog eller til venner, kunne de godt finde på at reagere med ’ej, er I ved at blive skilt?’. Det spørgsmål får jeg ikke så meget mere. Folk siger mere, at de synes, det er fedt, at vi gør det. Jeg føler, det er mindre tabubelagt, og det er godt. For det er jo normalt med svære perioder i et forhold.”

I disse år arbejdes der også på at gøre parterapi mere udbredt blandt danskerne, fortæller Astrid Bjørn Leth-Nissen, der er ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, hvor hun blandt andet er med til at undersøge, hvilken betydning forebyggende samtaler har for par. Mere præcist undersøger hun konceptet Par-tjek, der er udviklet af Center for Familieudvikling og Aarhus Universitet. Og resultaterne peger på, at løbende samtaler har en effekt på forholdet over tid, siger hun.

”Den idé, der vokser frem i dag, er, at vi med fordel kan arbejde forebyggende og vedligeholdende med vores parforhold, ligesom vi går til regelmæssige tjek med vores bil og vores tænder. Vi får løbende et professionelt tjek for at forebygge større skader. Vi kan høre på parrene i vores undersøgelse, at de er rigtig glade for at få taget temperaturen på deres forhold og finde ud af, hvad de gør godt eller skal styrke. Det giver forholdet et boost,” siger hun.

På Aarhus Universitet skal man nu i gang med et andet projekt, der skal være med til at sænke barrieren for, hvornår man søger hjælp. Det drejer sig om det amerikanske koncept ”Our Relationship”, som universitet skal undersøge i Danmark med støtte fra Trygfonden. Universitetet er så småt begyndt at rekruttere par til et selvhjælpsforløb, hvor de kan lære at forbedre deres kommunikation.

”Når mange par i dag stadig er tilbageholdende med at søge hjælp, er det ikke kun, fordi det kan være stigmatiserende, men også fordi, at det koster penge og tager tid. Med det nye koncept kan par sidde hjemme i sofaen og få undervisning online, hvilket kan øge motivationen. Forskning peger på, at parforholdet er vigtigt for vores samlede oplevelse af det gode liv, og at jo før et par søger hjælp, desto større er chancen for, at de løser deres problemer,” siger Astrid Bjørn Leth-Nissen.

I Sct. Michaels Kirke i Fredericia har man også et ønske om at støtte par i vedligeholdelsen af deres forhold. Derfor afholder kirken hvert halve år et seminar for par i kirken, hvor en psykolog taler om forskellige emner, og hvor 12-15 par plejer at deltage. Derudover tilbyder kirken at dække en stor del af udgifterne, hvis par, der bliver viet eller får deres børn døbt i kirken, tilmelder sig samtaletilbuddet Par-tjek. Sognepræst Thomas Kofoed Nedergaard har ikke tal på, hvor mange der benytter sig af muligheden, men han oplever at folk er glade for tilbuddet.

”Mange har en fordom om, at det er hundedyrt at gå til psykolog, og at man derfor skal vente, til det virkelig er nødvendigt. Så med vores tilbud forsøger vi at gøre barrieren lavere. Vores mål er at skabe et miljø og en tankegang om, at ægteskabet og parforholdet er noget, vi passer på og investerer i. Når vi som præster har vielsesmyndighed, synes jeg også, at vi har en sjælesørgerisk forpligtelse til at hjælpe parrene på vej,” siger Thomas Kofoed Nedergaard, som også selv går til forebyggende psykologsamtaler med sin kone en gang om året.

”Jeg kan huske, at vi første gang talte om, hvad vi mon skulle snakke med psykologen om. Men det hjælper en til at vendt emner, man ellers ikke får vendt. Når man er færdig, føles det ligesom den der friske luft, der kommer efter et tordenvejr.”