Centerleder afviser: Asylansøgere har ikke truet med sultestrejke

Centerlederen fra asylcenteret i Fredericia bekræfter, at der har været kritik af maden på centeret. Men han afviser, at syriske flygtninge har truet med sultestrejke, som beskrevet i går i blandt andet Kristeligt Dagblad

Ulrik Pihl, centerleder ved Asylcenter Holmegaard, afviser, at asylansøgerne smider deres mad ud.
Ulrik Pihl, centerleder ved Asylcenter Holmegaard, afviser, at asylansøgerne smider deres mad ud. Foto: Bax Lindhardt .

Ulrik Pihl, du har tidligere udtalt, at du er lydhør overfor kritikken fra asylansøgerne. Hvad er det for en kritik, du har oplevet?

Der var nogle asylansøgere, som rettede henvendelse til vores personale om, at man kan ville have tilpasset menuen efter deres ønsker. Derfor tog personalet i sidste uge kontakt til det cateringfirma, som leverer maden, og i samarbejde fik vi justeret maden, så det lever op til asylansøgernes forventninger, og det har vi så iværksat fra i mandags.

Så du kender ikke til, at man har smidt maden ud og fremført trusler om sultestrejke?

Jeg vil gerne understrege, at der ikke har været sultestrejke eller trusler om det. Der har været nogen, som springer måltider over, fordi de ikke lige bryder sig om den mad, der bliver stillet på bordet den dag. Men altså, når vi leverer mad til 144 asylansøgere, så vil der nok altid være nogen, som ikke mener, at dagens tilbud er super attraktivt.

Er det forkert, at der har været madspild?
 

Det har intet på sig. Det har noget at gøre med, at når maden har været inde på en buffet, så kan man ikke tage den ud igen. Der er nogle hygiejnekrav, som skal overholdes omkring genanvendelse af mad, som har været på en buffet. Men det er jo ikke sådan, at vi smider mad ud i hobetal, for vi justerer også i forhold til, hvor mange vi har indkvarteret. Vi har ikke nogen interesse i, at der bliver kasseret mad efterfølgende og heller ikke i at betale for mere, end vi skal bruge.

Er der noget hold i udmeldingen fra den anonyme kilde, der til DR Trekanten fortalte, at mange af asylansøgerne er deprimerede, og at de bare vil have lov til at lave maden selv?

Jeg tror da gerne på, at mange af asylansøgerne er deprimerede. Men jeg tvivler på, at den overskyggende faktor er, om de laver mad selv eller ej. Men det er jo svært at sige, før man har snakket med asylansøgerne omkring det. Langt størstedelen vil sandsynligvis sige, at de vil lave maden selv, men derfra og så til at sige, at man er deprimeret over det. Det er måske at strække den lidt langt.

Kan du godt forstå det ønske, asylansøgerne har haft om selv at lave deres mad?

Ja, det kan jeg godt. Det er desværre ikke en mulighed på kasernen, som det ser ud nu. Men overordnet set ved jeg, at det er Udlændingestyrelsens mål, at så vidt det er muligt, skal asylansøgere selv lave mad. Der er bare nogle faktorer her, hvor indrykningen er gået så hurtigt ind, at man ikke kan etablere et køkken, så man kan være på selvhushold. Lige nu er den eneste løsning på Asylcenter Holmegaard i Fredericia at få cateringmad.

Vil I forsøge at efterkomme asylansøgernes ønske om selv at lave mad?

Så sent som i går var vi oppe at kigge på faciliteterne i samarbejde med Udlændingestyrelsen og Forsvarets Bygningtjeneste, hvor vi gennemgik den gamle kaserne for at undersøge, om der er mulighed for at indrette det sådan, at asylansøgerne selv kan lave mad. Men der er nogle faktorer, der gør, at jeg ikke kan love, at det bliver muligt. Der er noget sagsbehandling, indkvartering og fysisk indretning, som gør, at det måske er muligt. Vi må se tiden an.