Fem kendte kunstnere: Indvandrere er en stor inspiration

Fremmede er et uventet spejl, som møder os med både etiske og eksistentielle spørgsmål, mener kunstnerne Benny Andersen, Michael Falch, Isam B, Olav Hegel og Peter A. G. Nielsen - læs eller genlæs interview med dem

Fem kendte kunstnere med markante meninger i udlændingedebatten - (fra øverst tv.) digteren Benny Andersen , musikeren Michael Falch, (fra nederst tv.) sangeren Isam B, forfatter Olav Hergel og sangskriver Peter A.G. Nielsen
Fem kendte kunstnere med markante meninger i udlændingedebatten - (fra øverst tv.) digteren Benny Andersen , musikeren Michael Falch, (fra nederst tv.) sangeren Isam B, forfatter Olav Hergel og sangskriver Peter A.G. Nielsen. Foto: Leif Tuxen, Scanpix, Petra Theibel Jacobsen, .

Udlændingedebatten har delt Danmark og afgjort folketingsvalg de sidste mange år.

De seneste uger er de sociale medier blevet fyldt med mange forskellige holdninger til de tusindvis af fremmede mennesker, der har krydset den danske grænse på kort tid.

Men flygtninge og indvandrere er ikke kun politiske problemer.

Det er også et stort tema for mange kunstnere.

For kunsten har altid forsøgt at skildre det ukendte - det og de fremmede, og alle de etiske og eksistentielle spørgsmål, de rejser i os selv.

Her har vi samlet fem kendte mænd med markante meninger i indvandrerdebatten - og som alle har ladet sig inspirere kunstnerisk af flygtninge og indvandrere.

Læs eller genlæs interviewene med dem nedenfor
 

Danmark er dannet af indvandrere

Foto: Leif Tuxen

”Jeg forstår ikke, at danskere kan være så indvandrerfjendske, når Danmark dybest set netop er dannet af indvandrerne,” sagde digteren Benny Andersen i 2011.
 
 Læs interviewet her 

I Danmark er jeg født som muslim

Foto: Leif Tuxen

”Vi er et af verdens rigeste lande, men opfører os som et af verdens fattigste lande. Vi skærer ned på u-landsbistanden af frygt for, at bådflygtninge skal gøre os fattigere. Det, synes jeg, er fattigt,” sagde sangeren Isam B i sommeren 2015.

Læs interviewet her

Danskhed er ligesom et parforhold - det må aldrig lukke sig om sig selv

Foto: Petra Theibel Jacobsen

”Hvis vi bliver smålige og forsmåede, bliver Danmark et mindre land, end vi behøver at være,” sagde sangeren Peter A. G. Nielsen i sommeren 2015.

Læs interviewet her 

Danmark har mistet en del af sin idyl

Foto: Leif Tuxen

”Jeg er desværre også selv kommet til at forbinde mit eget flag med det nationalistiske og reaktionære, som historien kun viser fører dårligdomme med sig,” sagde sangeren Michael Falch i 2010. 

 Læs interviewet her 

Vi glemmer, hvem der gør Danmark rent

Foto: Scanpix

”Selvfølgelig kan man ikke komme udenom, at der er problemer og kriminalitet blandt nogle indvandrere, men jeg synes, at vi glemmer, hvem der gør Danmark rent. Hvem der står op, mens vi andre sover for at passe de rengøringsjob, som ingen andre gider have”, sagde forfatter og journalist, Olav Hegel,i forbindelse med udgivelsen af sin roman ”Indvandreren” i 2010. 

 Læs interviewet her