Kenneth Kristensen Berth (DF): 90.000 kroner

Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth har et budget til den kommende folketingsvalgkamp på 80.000-90.000 kroner, hvoraf han selv betaler langt størstedelen

Kenneth Kristensen Berth har tidligere været formand for Dansk Folkepartis Ungdom. Hans otte år på posten gør ham til den længst siddende formand for en politisk ungdomsorganisation i nyere tid. Det er femte gang, han stiller op til Folketinget. Arkivfoto.
Kenneth Kristensen Berth har tidligere været formand for Dansk Folkepartis Ungdom. Hans otte år på posten gør ham til den længst siddende formand for en politisk ungdomsorganisation i nyere tid. Det er femte gang, han stiller op til Folketinget. Arkivfoto. Foto: Jacob Nielsen.

Kenneth Kristensen Berth, 38 år, er opstillet i Københavns omegn. Han er medlem af kommunalbestyrelsen i Vallensbæk Kommune og er regionsrådspolitiker i Region Hovedstaden. Ved valget i år er det femte gang, at Kenneth Kristensen Berth stiller op til Folketinget. Han er ikke blevet valgt tidligere, men har af to kortere perioder siddet i Folketinget som suppleant.

Hvor mange penge regner du med personligt at bruge på din valgkamp?
”Nu er vi jo ikke færdige endnu, men jeg vil tro, at det lander et sted mellem 60.000 og 70.000 kroner. Indtil videre har jeg brugt et stykke over 50.000.”

Fundraiser du til din kampagne?
”Nej, det gør jeg af princip ikke. Jeg får et tilskud af min lokalforening på cirka 20.000 kroner, men udover det fundraiser jeg ikke.”

Hvad bruger du pengene til?
”Jeg bruger dem til valgplakater. De er en enorm stor udgift, og dem finansierer vi fuldstændig selv. Og så har jeg lavet forskellige former for merchandise til uddeling, som eksempelvis kuglepenne.” 

Er det normen inden for Dansk Folkeparti, at kandidaterne selv betaler omkring denne sum til deres egen kampagne?
 
”Mit indtryk er, at hvis man vil være kandidat for Dansk Folkeparti, så skal man være villig til at spytte et ganske anseligt beløb i kassen selv. Det hænger sammen med, at Dansk Folkeparti ikke som sådan får støtte fra erhvervslivet eller fagforeninger.”

Hvad er dine overvejelser bag at bruge så mange penge på en valgkamp, som du er langt fra sikker på får dig valgt?
 
”Det er man jo aldrig sikker på, men hvis der er noget, som man vil tilstrækkeligt meget, så er man også nødt til at sende økonomi efter det. Det her har jeg villet i nogle år, og nu er jeg også nået til et sted, hvor det ser ud til, at der er en mulighed for, at det kan lykkedes. Så må man bruge de penge, der er nødvendige.”

Betragter du det som et demokratisk problem, at folketingskandidaterne har så forskelligt økonomisk udgangspunkt i forhold til kampagneførelse - det er jo ikke alle, der lige kan hive 70.000 op af lommen?
”Nej, det gør jeg ikke. Jeg har også langt fra en halv million stående på min bankkonto. Jeg vælger bare at sige, at jeg gerne vil prioritere at bruge mine penge på det her, fordi jeg så gerne vil det.”