Prøv avisen

Pelle Dragsted (EL): 0 kroner

Enhedslistens Pelle Dragsted er før blevet beskrevet som den mest indflydelsesrige ikke-folkevalgte politiker på venstrefløjen. Nu går den politiske rådgiver dog efter at blive folkevalgt. Arkivfoto. Foto: Erik Refner

Enhedslistens folketingskandidat Pelle Dragsted regner med at bruge nul kroner på den kommende valgkamp.

Pelle Dragsted, 40 år, er opstillet i København, hvor han er nummer tre på Enhedslistens liste af kandidater til folketingsvalget. Han arbejder til daglig som politisk rådgiver for Enhedslistens folketingsgruppe. Det er første gang, at han selv stiller op til Folketinget. 

Hvor mange penge regner du med personligt at bruge på din valgkamp?
”Jeg regner med at bruge nul kroner. Jeg har da brugt lidt på tog- og busbilletter, når jeg har skullet transportere mig rundt til forskellige vælgerarrangementer, men de penge skal jeg egentlig også have refunderet. Vi bruger generelt nul kroner af egen lomme.”

Hvordan kan det være?
”Hovedårsagen er, at vi ikke fører valgkamp mod hinanden i Enhedslisten. Vi kandidater er listeopstillet og ikke sideordnede, hvilket vil sige, at de personlige stemmetal ikke rigtig betyder noget. Derfor er der ingen kandidater, der har interesse i at føre personlig valgkamp, vi fører alle valgkamp for partiet i stedet."

"Derudover så har vi jo partiløn i Enhedslisten. Hvor andre kandidater kan se frem til en ganske god indtægt som folketingsmedlem – grundvederlaget er 52.000 – så får vores medlemmer af Folketinget den løn, som svarer til en københavnsk metalarbejders. Resten betaler de i partiskat. På den måde spekulerer vi ikke i at bruge en masse penge i en valgkamp som en form for økonomisk investering. Foldere og annoncer bliver betalt af partiet.”

Betragter du det som et demokratisk problem, at andre folketingskandidater har så forskellige økonomiske udgangspunkter i forhold til kampagneførelse - nogle kandidater spytter f.eks. 70.000 af deres egne kroner i en valgkamp?
”Hvem kan lige hive 70.000 op af lommen? Det kan jeg ikke, og det vil de fleste almindelige lønmodtagere heller ikke kunne. Det er et alvorligt problem, hvis dem, der kommer i Folketinget, er dem, der har flest penge selv eller kan finde ud af at skaffe dem fra pengestærke donorer. Det demokratiske grundlag er, at man skal vælges på sine holdninger og ikke efter hvor mange penge, man har adgang til.”