Prøv avisen

Henrik Wivel: Jeg ville gerne have en fuld time med Keith Richards

Kagefigurer til bryllupskager. Homoseksuelle bryllupper. Bøsser og lesbiske bryllupper. Lesbisk bryllup. Wedding couple with two females. Foto: Leif Tuxen.

Forfatter og kulturskribent Henrik Wivel fortæller her om at være fristet til at skifte identitet og blive Ida Jessen, om det foredrag han helst ville høre og det, der har gjort størst indtryk

I denne serie taler Kristeligt Dagblad med en række markante danske foredragsholdere, der alle beskæftiger sig med emnerne tro, etik og eksistens.

Hvilket spørgsmål har du haft sværest ved at svare på fra en person, som har overværet et af dine foredrag?

Jeg siger som Selma Lagerlof (Svensk forfatter, red.): "Intet menneskeligt kan være mig fremmed", og svarer gerne på stort set hvad som helst. Og hvis der skulle være noget, jeg ikke kan svare på, så er jeg helt ærlig om det og siger: "Det ved jeg simpelthen ikke"!

Hvornår har du virkelig kunnet mærke, at et af dine foredrag har gjort en forskel?

Det kan jeg mærke de gange, når jeg har tilhørerne helt og fuldt med mig, og koncentrationen er der som et fælles anliggende. Jeg har også haft den glæde nogle gange - især med min bog Snedronningen om Selma Lagerlöf og min lille prædikenlignende bog Perlen - at et menneske i fortrolighed er kommet op til mig efter foredraget og har fortalt, at bogen har gjort det dybeste indtryk på vedkommende eller en af hendes nærmeste, og har været til trøst og glæde i en svær tid. Da føler man, at ens ord og tanker virkelig betyder noget for andre, den anden - Næsten.

Hvilket foredrag, som du selv har været til, har gjort størst indtryk på dig?

Det var helt tilbage i 1973, hvor jeg under et højskoleophold på Fyn hørte Tvind-lederen Amdi Petersen tale om situationen i Mellemøsten. Det var vanvittigt morsomt, groft manipulerende og fuldstændig uden hold i virkeligheden. Da oplevede jeg, hvad virkelig forførelse er, og jeg blev glad for min ironi, mit normaldanske mådehold og fornuftens ellers plagsomme rationale.

Hvilket foredrag ville du gerne høre?

Jeg ville gerne have en fuld time med Rolling Stones' legendariske guitarist Keith Richards, hvor han med sine gamle krogede fingre og halve sætninger fortæller mig - og gerne andre luftguitarister - om den åbne G-stemning, og hvordan han skabte akkorderne til "Tumbling Dice".

Har du en anekdote om en sjov, mærkelig, ubehagelig eller overraskende oplevelse, du har haft i forbindelse med et af dine foredrag?

Det bedste ved et foredrag er at ankomme og gå i gang. Det værste er, hvis man skal hjem en vinternat i egen bil uden GPS i totalt mørke og snefog. Og jo, så oplevede jeg engang, at jeg ved en foredragsrække på Hotel Nyborg Strand kom op til talerpulten, hvor forfatteren Ida Jessen åbenbart havde talt nogle timer forinden. I hvert fald havde hun glemt sit manus, og jeg var et øjeblik fristet af, at holde hendes foredrag en gang til og skifte identitet. Men tilhørerne havde nok opdaget det!

Henrik Wivel er forfatter, kritiker og dr.phil. De sidste 25 år har han arbejdet for medier som Kristeligt Dagblad, Berlingske og Weekendavisen som kulturredaktør og kunst- og litteraturskribent. Henrik Wivel er forfatter til over 20 bøger, har siddet i salmebogskommissionen og har skrevet en doktorafhandling om Selma Lagerlöfs forfatterskab, som han bl.a. holder foredrag om.
 
Se Henrik Wivels foredrags på Foredragslisten.dk