Peter Dürrfeld: Det inspirerer og forpligter - og gør mig ydmyg

At folk på regnfulde novemberaftener dropper fjernsyn, bøger og nabobesøg for at høre det det levende ord gør indtryk på forfatter og foredragsholder Peter Dürrfeld

Peter Dürrfeld er forfatter og foredragsholder. Han har skrevet en række romaner, men også flere bøger om Mozart og musik, senest "Gud i musikken". Siden august 2011 har han været musikanmelder ved Kristeligt Dagblad.
Peter Dürrfeld er forfatter og foredragsholder. Han har skrevet en række romaner, men også flere bøger om Mozart og musik, senest "Gud i musikken". Siden august 2011 har han været musikanmelder ved Kristeligt Dagblad. . Foto: Leif Tuxen.

I denne serie taler Kristeligt Dagblad med en række markante danske foredragsholdere, der alle beskæftiger sig med emnerne tro, etik og eksistens.

Hvilket spørgsmål har du haft sværest ved at svare på fra en person, som har overværet et af dine foredrag?

Efter et foredrag om min bog Gud i musikken spurgte en tilhører mig, hvorfor jeg ikke havde medtaget værker af 2013's 200 års fødselarer, Verdi og Wagner. Det er sin sag at frakende så store ånders religiøsitet, men jeg måtte ærligt svare, at jeg ikke opfatter de to komponisters musik som specielt kristen, ikke engang Verdis requiem, som til gengæld er et stort drama - med kristne undertoner, naturligvis, men da slet ikke Wagner, der til gengæld slår et slag for Odin i de fire operaer, der udgør Ringen.

Hvornår har du virkelig kunnet mærke, at et af dine foredrag har gjort en forskel?

Efter et Mozart-foredrag, hvor jeg havde talt om den veldokumenterede velgørende virkning af Mozarts musik, både fysisk og psykisk, kom en midaldrende kvinde hen til mig og sagde: Du har ret, jeg mistede min mand for tre måneder siden - og ja, Mozarts musik har været en stor hjælp for mig i en svær tid.

Andre artikler i serien:
- Lillør: Med alderen har jeg fået sværere ved at forklare, hvorfor jeg tror på Gud
- "Se, det er Lone Hertz - det er frøken Nitouche!"
- Henrik Wivel: Jeg ville gerne have en fuld time med Keith Richards
- Erik Lindsø: Der er store egnsforskelle på måden, vi muntrer os i Danmark
- Destruktion er kreativitet vendt på hovedet

Hvilket foredrag, som du selv har været til, har gjort størst indtryk på dig?

Jørgen I. Jensen udgav i 1991 en meget rost biografi: Carl Nielsen - danskeren. Efterfølgende holdt han på N. Zahles Skole i Københavns hjerte et foredrag om den bedste komponist, Danmark har haft. Det var præget af kunnen og engagement, og som dansker følte man stolthed over den fysisk lille, men musikalsk store Nielsen.

Hvilket foredrag ville du gerne høre?

Jeg ville gerne høre en kyndig historiker fortælle om Paulus, som jeg har været optaget af, siden jeg for et par år siden satte mig grundigt ind i Mendelssohns oratorium af samme navn - og skrev om det i Gud i musikken.

Har du en anekdote om en sjov, mærkelig, ubehagelig eller overraskende oplevelse, du har haft i forbindelse med et af dine foredrag?

Jeg har haft talrige tankevækkende, undertiden endda gribende oplevelser i forbindelse med mine foredrag rundt omkring i Danmark, men stærkest for mig står det generelle: at folk også på regnfulde novemberaftener dropper fjernsyn, bøger, nabobesøg, eller hvad de ellers kunne have tilbragt deres tid med, for at komme og høre det levende ord. Det inspirerer og forpligter - og det gør mig ydmyg over for opgaven at formidle musikkens vidunderlige verden.

Peter Dürrfeld er forfatter og foredragsholder. Han har skrevet en række romaner, men også flere bøger om Mozart og musik, senest "Gud i musikken". Siden august 2011 har han været musikanmelder ved Kristeligt Dagblad.

Se Peter Dürrfelds foredrag på Foredragslisten.dk