"Se, der er Lone Hertz - det er Frøken Nitouche"

Skuespiller, forfatter og tidligere teaterchef Lone Hertz fortæller om sine oplevelser som foredragsholder om småpiger, der løber skrigende væk fra hende og om selv at sidde blandt publikum

"Jeg ville gerne have nået at høre Nelson Mandela fortæller om sit liv og den smukke menneskelige udviklingen han nåede frem til, en udvikling, som har gjort ham til et ikon for tilgivelse i vor tid. Nu er det ønske nok ikke mere til at opfylde. Desværre."
"Jeg ville gerne have nået at høre Nelson Mandela fortæller om sit liv og den smukke menneskelige udviklingen han nåede frem til, en udvikling, som har gjort ham til et ikon for tilgivelse i vor tid. Nu er det ønske nok ikke mere til at opfylde. Desværre."

I denne serie taler Kristeligt Dagblad med en række markante danske foredragsholdere, der alle beskæftiger sig med emnerne tro, etik og eksistens.

Hvilket spørgsmål har du haft sværest ved at svare på fra en person, som har overværet et af dine foredrag?

Generelt set har jeg jo ikke vanskeligheder med at besvare de spørgsmål, der stilles, da det er emner, jeg selv har valgt, og derfor også har sat mig nøje ind i. Skulle jeg komme ud for den situationen at være mundlam, så spørger jeg selvfølgelig blot mit publikum, om der er nogle til stede, som kan gøre os alle klogere? For det er jo det, der er så dejligt ved debatten efterpå, at man er i dialog med hinanden og kan udveksle meninger og oplysninger. Vi løfter hinanden.

Hvornår har du virkelig kunnet mærke, at et af dine foredrag har gjort en forskel?

Ja, man kan jo først og fremmest fornemme det på den kærlige og begejstrede stemning, der er både under og efter foredraget. Man kan mærke det på klapsalverne - ja, sommetider står publikum op - det er faktisk ret let at aflæse, om ens ord har nået deres mål. Ud over det er der rigtigt ofte mennesker, som simpelthen er søde at komme hen og sige det direkte til en selv efter foredraget - eller der kommer mail eller breve derhjemme. Det er dejligt.

Artiklen fortsætter under annoncen

ANDRE ARTIKLER I SERIEN:
- Erik Lindsø: Der er store egnsforskelle på, hvordan vi muntrer os
- Henrik Wivel: Jeg ville gerne have en fuld time med Keith Richards

Hvilket foredrag, som du selv har været til, har gjort størst indtryk på dig?

Jeg finder, at vi har rigtig mange fine foredragsholdere, som burde have meget mere medieopdækning, så flere kom og lyttede og blev klogere. Jeg selv holder især af at høre og at blive oplyst om politiske, religiøse eller litterære emner. Skal jeg nævne et par navne på foredragsholdere, som jeg har lyttet til med glæde skulle det være Bent Melchior om jødedom, Jens Andersen om H.C. Andersen og Steen Hildebrand om alt muligt, der har med samfund, organisationsliv og økonomi at gøre

Hvilket foredrag ville du gerne høre?

Jeg ville gerne have nået at høre Nelson Mandela fortælle om sit liv, og om den smukke menneskelige udviklingen han nåede frem til. En udvikling, som har gjort ham til et ikon for tilgivelse i vor tid. Nu er det ønske nok ikke mere til at opfylde. Desværre.

Har du en anekdote om en sjov, mærkelig, ubehagelig eller overraskende oplevelse, du har haft i forbindelse med et af dine foredrag?

Ja, jeg er jo ofte ude for, at mødre slæber deres små piger hen til mig og siger til dem: "Se, der er Lone Hertz - det er Frøken Nitouche" Hvorefter pigerne taber både næse og mund, de stirrer på mig og mine 74 år og udstøder så et: "NEEEEJ" og løber skrigende væk.

Lone Hertz har som skuespiller medvirket i utallige film og teaterstykker siden sin debut i 1951. Gennem en årrække var hun teaterchef og siden rektor på statens teaterskole. Hun er i dag en travl og afholdt foredragsholder og er forfatter til flere bøger.

Se Lone Hertzs foredrag på foredragslisten.dk