Forfatter: Vi har brug for filosofien. Det moderne arbejdsliv er dehumaniserende

Filosofien kan bruges til at løse nogle af de trivselsproblematikker, som knytter sig til det moderne arbejdsliv, mener forfatter til ny bog ”Filosofi for ledere”

Det kan være godt for ledere at kende til de etiske rationaler, når de for eksempel skal løse medarbejderkonflikter, siger lektor, teolog og ph.d. i ledelsesfilosofi Tommy Kjær Lassen. Arkivfoto.
Det kan være godt for ledere at kende til de etiske rationaler, når de for eksempel skal løse medarbejderkonflikter, siger lektor, teolog og ph.d. i ledelsesfilosofi Tommy Kjær Lassen. Arkivfoto. Foto: Pressefoto og You X Ventures/Unsplash.

Den moderne medarbejder får stadig større indflydelse på sit arbejdsliv og bliver pålagt mere ansvar i forbindelse med sine arbejdsopgaver. Det kommer dog ofte med en samtidig forventning om, at den ansatte blandt andet skal være agil, innovativ og omstillingsparat. Men stiller det moderne arbejdsmarked for store krav til medarbejderen?

Stressforeningen anslår, at 35.000 danskere dagligt er sygemeldt på grund af et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Ifølge den bogaktuelle lektor, teolog og ph.d. i ledelsesfilosofi Tommy Kjær Lassen hænger det høje stressniveau sammen med nogle urealistiske idealer om den selvledende medarbejder med bundløst potentiale. Sammenholdt med virksomhedernes forskellige tests, der måler på de ansattes personlige værdier, har man cocktail, der skaber et dehumaniserende arbejdsliv, mener han.

Tommy Kjær Lassen peger på en tendens til, at ledelsen skaber en fortælling om det grænseløse og udviklingsoptimistiske menneske, der bliver umulig for medarbejderen at imødekomme. Derfor er der behov for at gentænke det moderne arbejdsliv, og det kan filosofien hjælpe ledelsen med at gøre, skriver han i bogen "Filosofi for ledere".

”Som menneske brænder man ud ved de høje præstationskrav, der stilles fra virksomheden. Vi bruger jobbet som identitetsmarkør på en helt anden måde end tidligere. Det er godt for oplevelsen af mening, og det er godt for produktiviteten, altså umiddelbart en win-win løsning,” siger Tommy Kjær Lassen, der har forsket i eksistens og selvledelse hos DONG Energy.

Ifølge Tommy Kjær Lassen, der også har arbejdet flere år som præst, medfører medarbejdernes høje arbejdsmoral og dybe ansvarlighedsfølelse et pres, hvor organisationens krav og ens egne mentale ressourcer ikke hænger sammen. I stedet hænger arbejdspresset over os som en konstant udfordring, som man ikke formår at løse, og det kan være udslagsgivende for blandt andet stress.

Men hvis lederne på arbejdspladserne var mere optagede af filosofisk tænkning, ville det blandt andet kunne øge opmærksomheden på bagsiden af vores arbejdsmodel, siger Tommy Kjær Lassen.

”Filosofien er optaget af det alment menneskelige, hvor mange erhvervsområder er optaget af individets specifikke karakteristika. Filosofien tilbyder en anden fortælling og får os til at stille nogle andre typer spørgsmål, som hvad det vil sige at være menneske. Især kan den eksistentielle og fænomenologiske tilgang forløse en dybere og mere aflastende måde at være et menneske i det daglige arbejdsliv," siger han.

Filosofisk kendskab kan også bidrage til afviklingen af helt lavpraktiske konflikter i løbet af arbejdsdagen. Hele etikområdet og viden om forskellene på pligtetik, dydsetik og nytteetik kan for eksempel bruges til at styrke lederens daglige dømmekraft og dilemmahåndtering.

”To medarbejdere kan tænke meget forskelligt om, hvad der er det rigtige at gøre i given situation, fordi de har forskellige etiske udgangspunkter. Så taler de forbi hinanden. Og man kan ikke slå op i en manual om, hvad der faktisk er det rigtige at gøre. Det handler om dømmekraft og om viden om etik. Det kan derfor være et godt redskab for ledere at kende til de forskellige etiske rationaler, når de skal løse sådanne konflikter,” fortæller Tommy Kjær Lassen.

Hvis medarbejderen befinder sig på en arbejdsplads, hvor de ikke føler, de kan navigere efter deres eget etiske kompas, så er det opskriften på en slags nedsmeltning, mener Tommy Kjær Lassen.

”Løsningen på trivselsproblematikken er mere af det menneskelige på arbejdspladsen, men det skal gøres på en sund, nysgerrig og undrende måde,” understreger han.