Formodede pirater fængslet i 13 dage - sigtet for drabsforsøg

Dommer har vurderet, at der er grundlag for at fængsle fire formodede pirater for angreb på danske soldater.

Fregatten Esbern Snare var onsdag i ildkamp med formodede pirater. De danske soldater skød og dræbte fire, mens fire andre ved grundlovsforhør i Københavns Byret er blevet varetægtsfængslet i 13 dage. De var dog ikke selv til stede i byretten.
Fregatten Esbern Snare var onsdag i ildkamp med formodede pirater. De danske soldater skød og dræbte fire, mens fire andre ved grundlovsforhør i Københavns Byret er blevet varetægtsfængslet i 13 dage. De var dog ikke selv til stede i byretten. Foto: Str/Ritzau Scanpix.

Fire formodede pirater er torsdag blevet varetægtsfængslet i 13 dage ved et grundlovsforhør i Københavns Byret.

De fire var ikke selv til stede, da deres foreløbige skæbne skulle afgøres ved et retsmøde.

De er om bord på fregatten "Esbern Snare" i Guineabugten.

Her er de tilbageholdt, efter at de ifølge anklagemyndighedens sigtelse angreb danske soldater, som var om bord på en mindre båd.

Angrebet fik de danske styrker til at åbne ild. Fire formodede pirater blev dræbt, mens fire andre blev tilbageholdt. En af de tilbageholdte er alvorligt såret.

Kendelsen om fængsling kan bruges af myndighederne i processen med at få bragt de sigtede til retsforfølgning i Danmark. Hvis det da er planen. Aldrig tidligere har man gjort noget tilsvarende.

De tre af mændene er 33 år, 21 år og 38 år. Den fjerde mand er ikke nærmere identificeret.

En redegørelse fra hændelsesforløbet blev læst op af specialanklager Karen Moestrup Jensen fra Bagmandspolitiet (Søik), og her viste det sig, at de formodede pirater havde kurs mod flere handelsskibe, herunder et hollandsk skib.

En dansk militærhelikopter lokaliserede piraterne, og derefter sejlede de en båd med fem soldater fra Frømandskorpset i retning mod piraterne.

I forbindelse med at soldaterne forsøgte at komme på skudhold for at skyde motoren i sænk, skød piraterne mod Frømandskorpsets båd. De danske soldater besvarede derefter beskydningen.

Der var i alt otte pirater på båden - fire blev skudt og dræbt af Frømandskorpset.

Efter at de danske soldater havde sikret de overlevende, kunne de konstatere, at der om bord på båden var flere automatrifler af mærket AK-47 og strips samt en boltsaks, oplyste specialanklageren.

Derudover blev der observeret skudhuller på Frømandskorpsets båd.

Anklageren begærede dørene lukket af hensyn til efterforskningen. Det protesterede de fire formodede piraters forsvarsadvokat, Irene Zehngraff, mod. Det samme gjorde flere journalister. Dommer Jens Stausbøll afviste anklagerens ønske.

/ritzau/