Forsker om fremtidigt “ældreboom“: De ældste vil få mere magt og et bedre liv

Om 10 år vil der være 59 procent flere ældre over 80 år i Danmark, end der er i dag. Det kan skabe økonomiske udfordringer, men også forbedre ældres liv, mener forsker

I 2030 vil der være 59 procent flere ældre over 80 år, end der er i dag.
I 2030 vil der være 59 procent flere ældre over 80 år, end der er i dag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Flere og flere danskere vil få problemer med at få nok plads på fødselsdagslagkagen til alle lysene. For den danske gruppe af ældre over 80 år er i voksealderen.

Ifølge Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning vil gruppen om bare 10 år være 59 procent større end i dag. Det svarer til ydeligere 160.000 personer over 80 år. Til sammenligning vil den samlede danske befolkning kun være vokset 3,8 procent i 2030.

Men hvad vil den eksplosive stigning i ældre over 80 år betyde? Kristeligt Dagblad har spurgt seniroforsker ved VIVE, Anu Siren, der forsker i det sene voksenliv.

Hvorfor vil vi se denne eksplosive udvikling i gruppen af ældre over 80 år?

"For det første skyldes det en forbedring af folkesundheden. Danskernes kostvaner er blevet sundere, der er færre, der ryger, og flere danskere dyrker motion. Disse livsstilsfaktorer har især gjort en forskel for mændenes sundhed og forventede levetid. Vi kan også se, at sammenlignet med for 20 år siden er der en betydeligt større andel af ældre, der motionerer dagligt eller ugentligt. Der er også en større andel, der vurderer deres helbred som værende godt eller virkelig godt og en større andel, som ikke oplever fysiske funktionsnedsættelser i hverdagen. Samtidig er der nogle store efterkrigsgenerationer, der nu er i 70’erne, som også vil bidrage til statistikken."

Hvilke udfordringer kan en større gruppe af ældre medføre?

"Når det især er de allerældste, der kommer flere af, kan det betyde et pres på omkostninger til omsorg, pleje og sunhedssektoren generelt. Det er jo en konsekvens af, at vi lever længere. Alderdommen strækker sig pludselig over flere årtier. Vi kan se, at der allerede nu er en stigning i sundhedsudgifter, og at det er folk over 65 år, der står for den. Det skal ikke ses som en dårlig ting, for det skyldes blandt andet, at flere ældre bliver opereret, fordi det kan betale sig, da de lever længere. På den måde har samfundet tilpasset sig til det længere livsforløb, som de fleste mennesker nu har."

På hvilke andre ommåder har samfundet tilpasset sig danskernes længere livsforløb?

"Det, at pensionsalderen er blevet hævet, er en tilpasning. Om det er positivt, kommer an på, hvad man ser på. Ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv er det positivt - også for dem, der gerne vil arbejde længere tid. Men det er klart, at det ikke er en glædelig nyhed for alle."

Hvilke muligheder kan den større gruppe af ældre medføre?

“Der kommer måske mere fokus på det sene voksenliv, da det ikke er en så marginal livsfase længere. Tidligere, da der ikke var så mange ældre, har de ikke haft så stor synlighed. Men at der kommer flere ældre, kan muligvis medføre, at de får mere magt og politisk indflydelse. Det synes jeg allerede, vi ser en tendens til. De ældre vælgere vejer noget, og ældrepolitik ses nu i højere grad som vigtigt. Det sene voksenliv fylder også mere i kulturen. Jeg oplever en spirende interesse for det lange liv i litteraturen og kunsten. Det kan være, at stigningen i ældregenerationen kan være med til at sikre et mere synligt og bedre liv for de ældre."

Hvilken indflydelse vil covid-19 have på stigningen i gruppen af 80+?

“Det er svært at sige, men som tallene ser ud nu, har det ikke været så slemt. De allersvageste ældre har været godt beskyttet, så jeg tror ikke, virussen vil ændre det store, medmindre der kommer en kæmpe anden og tredje bølge.”

Hvad betyder det for befolkningen som helhed, at der bliver flere ældre?

"Vi ved fra Ældredatabasens resultater, at ældre – også dem der har en høj alder – hjælper deres voksne børn med praktiske ting, blandt andet børnepasning samt arbejder som frivillige. Så der er en klar samfundsressource dér. Og ved at skabe et mere aldersvenligt samfund, fremmer vi inklusion af ældre i samfundet, og det giver jo en stærkere sammenhængskraft i samfundet som helhed."