Prøv avisen

Hjerneforskningen kan være sat årtier tilbage

Der kan være forkerte konklusioner i tusindvis af psykologiske og neurovidenskabelige artikler, der i de senere år er publiceret.

En alvorlig computerfejl betyder, at meget af det, vi tror, vi ved om hjernen, kan være helt forkert

Tusindvis af de seneste års neurovidenskabelige resultater kan i værste fald være lige til skraldespanden. For der er fundet fejl i de computersystemer, forskere bruger til at analysere skanningsbilleder af hjernen, skriver Videnskab.dk.

Helt konkret er der tale om resultater baseret på fMRI-skanninger. Den type skanning, forskere bruger til at finde områder i hjernen, der er aktive, når forsøgspersoner tænker på noget bestemt, ser på billeder af noget bestemt eller udfører bestemte opgaver.

"Det er en sag, som ryster hjerneforskerverdenen, for man har en enorm mængde litteratur, som er baseret på fMRI-skanninger," siger Albert Gjedde, der er professor på Københavns Universitets Institut for Neurovidenskab og Farmakologi til Videnskab.dk.

"En masse forskere har fået en masse artikler offentliggjort, som ikke har været forbundet med den nødvendige skepsis. Det nye studie viser, at den analysemetode, de har brugt, ikke lever op til de krav, der burde være," fortsætter han.

Læs mere på Videnskab.dk: Overraskende studie: Skal hjernen tænkes helt om? 

fMRI-skanninger er i de seneste par årtier blevet brugt i over 40.000 studier, og en lang række opsigtsvækkende resultater er kommet ud af det.

Populært har man talt om, at fMRI gav forskerne mulighed for at læse tanker.

Nu viser en undersøgelse publiceret i det videnskabelige tidsskrift PNAS, at de computersystemer, forskerne bruger til at analysere fMRI-billeder af hjernen, laver alvorlige fejl.

Det betyder, at der kan være forkerte konklusioner i tusindvis af psykologiske og neurovidenskabelige artikler, der i de senere år er publiceret.

Læs mere på Videnskab.dk: Danske hjerneforskere finder mulig fejl i publicerede museforsøg 

Forskerne bag undersøgelsen anslår i deres videnskabelige artikel, at fejlen kan have konsekvenser for 40.000 offentliggjorte fund.

Efter nye beregninger har de nedjusteret tallet markant, men det er stadig foruroligende højt.

"Vi anslår, at omkring 3.500 publicerede studier kan være berørt," skriver Anders Eklund i en mail til Videnskab.dk.

Forskere: Tilgængelige data om risici ved antidepressiver er under al kritik. 

Han understreger dog også, at ikke alle 3.500 fMRI-studier er helt ubrugelige.

"Mange fund om den menneskelige hjerne baseret på fMRI-skanninger er blevet gentaget i flere studier af forskellige forskere, hvilket betyder, at fundene ikke er et falsk-positivt resultat. Vi kan ikke sige, hvor mange resultater der er direkte forkerte, da vi ikke har adgang til de originale data."