10 ting kirken kan bruge Facebook til

Kirker kan have stor glæde af at være synlig på Facebook. Ph.d.-studerende Peter Fischer-Nielsen giver praktisk vejledning

Giv menigheden mulighed for at samtale og debattere via en fælles Facebook-gruppe, lyder et af rådene fra ph.d.-studerende Peter Fischer-Nielsen.
Giv menigheden mulighed for at samtale og debattere via en fælles Facebook-gruppe, lyder et af rådene fra ph.d.-studerende Peter Fischer-Nielsen.

Facebook er ikke bare tant og fjas, men en vigtig kommunikationsplatform for rigtig mange danskere. Også den lokale kirke kan have glæde af at være synlig her - enten som en gruppe, en side eller i kraft af præsten eller andre ansatte, der kan oprette en personlig profil.

Her er mine forslag til, hvad kirken kan få ud af Facebook:

1. Mind menigheden om arrangementer i kirken
Kirkebladet er måske blevet væk, og de vigtige datoer er ikke skrevet i kalenderen, men bliver man mindet om en koncert eller et foredrag via Facebook måske med et billede og en lille indbydende omtale, kan det være, man alligevel når med. Facebook giver dig mulighed for at oprette begivenheder i en kalender og sende påmindelser til gruppens medlemmer og andre, man har mail-adresser på.

2. Del oplevelser
Efter en god aften i sognegården eller kirken er det oplagt at lægge billeder, videoklip og små hilsner ud på Facebook. Det holder minderne i live og gør resten af menigheden misundelige, så de også får lyst til at komme næste gang.

3. Skab fællesskab og netværk
Giv menigheden mulighed for at samtale og debattere via en fælles Facebook-gruppe. Husk at hvis det skal lykkes, skal nogen gå foran med et godt eksempel og jævnligt minde folk om, at de skal kigge forbi. Det er muligt at sende private beskeder ud til alle medlemmer i en gruppe.

4. Vis, at I er tilgængelige
Præsten kan godt komme til at virke fjern søndag formiddag, som han eller hun står højt hævet over menigheden i højtidelig sort kjole. På Facebook kan du vise, at du også er et almindeligt menneske, der hælder benzin på dieselbilen og græder over Danmarks elendige VM-indsats.

5. Tilbyd sjælesorg
Det kan godt være, at sjælesorg virker bedst ansigt til ansigt, men for mange unge vil det være mest naturligt at tage den første kontakt via sms eller chat. Som præst kan du blive venner med dine konfirmander og være klar, når de ønsker gode råd til at tackle kærestesorger og venindefnidder. Lad dog konfirmanderne tage det første skridt påtving dem ikke dit venskab!

6. Vis kirken frem
Alle kirker har deres skatte og hemmeligheder. Tag billeder eller lav videoklip med de kunstneriske perler, de arkitektoniske detaljer eller de interessante pudsigheder. Læg dem på Facebook og inviter folk til at se sagerne ved selvsyn.

7. Informer om de kirkelige handlinger
Facebook er for mange en lettere vej til oplysningerne end kirkens kontor, kirkebladet eller hjemmesiden. Gør tingene lettere for brugerne og fortæl om dåb, konfirmation, bryllup og begravelse på Facebook og vis dem videre til mere information.

8. Del et budskab
En kirke kan have et budskab, men en præst eller en sognemedhjælper kan vel i særdeleshed have det. Brug din personlige profil eller eventuelt en kirkeside til at sprede dine budskaber. Alle dine venner eller folk der synes godt om kirkens side vil automatisk få dine statusopdateringer frem på deres egen væg.

9. Lad op til gudstjenesten
Skab forventning til søndagens gudstjeneste ved at dele overvejelser om prædikenteksten, salmevalg etc. med menigheden. Inviter til dialog og lad dig inspirere af kommentarer og input.

10. Signaler en identitet
Ved at linke til andre Facebook-grupper eller sider på internettet kan I som kirke, præst eller ansat være med til at vise, hvad der inspirerer jer, og hvor I føler jer hjemme.

Mulighederne er mange, men arbejdet med Facebook skal tages seriøst, hvis det skal lykkes. Det er vigtigt, at der er nogen, der er ansvarlig for kommunikationen og sørger for at invitere medlemmer, opdatere profilerne, sende hilsner ud og også offline gøre opmærksom på Facebook.

Kirker på Facebook
Der dukker så småt flere kirker og kirkelige initiativer op på Facebook. Her er der fem eksempler på, hvordan mulighederne bliver brugt:

Gellerup Kirke
Natkirke på Nørrebro
Gospelkirke i København
Trinitatis Natkirke
Natkirken i Københavns Domkirke

Præster på Facebook
17% af de danske folkekirkepræster bruger Facebook i deres arbejde, og for de unge præster under 40 år drejer det sig om hver tredje. Her er nogle eksempler på præster, der bruger Facebook:

Per Ramsdal
Poul Joahim Stender
Kathrine Lilleør
Flemming Pless
Keld Dahlmann

Denne artikel er et blogindlæg af Peter Fischer-Nielsen, der skriver ph.d.-projekt om folkekirken på internettet. Du kan læse hans blog her.