Blog: Paven inviterer til tæsk på Twitter

Med sin nye Twitter-profil giver paven sine kritikere et sted at parkere deres vrede. Selv vil han næppe komme til at dyrke dialogen på Twitter, skriver ph.d. og kommunikationschef i Kirkeweb Peter Fischer-Nielsen

Pave Benedikt XVI begynder at tweete den 12. december - på otte sprog fra kontoen @pontifex.
Pave Benedikt XVI begynder at tweete den 12. december - på otte sprog fra kontoen @pontifex.

I dag lancerer pave Benedikt XVI sin nye Twitter-konto under navnet @Pontifex. Det er frem for alt en symbolsk handling, hvor paven prøver at vise, at den katolske kirke hører til i en moderne, digital tidsalder, og at han er villig til at gå i dialog med helt almindelige mennesker.

Meget mere bliver det formentlig ikke. Selvom Vatikanet har været ivrige efter at tage internettet og de nye medier i brug, har det indtil nu primært foregået på en monologisk facon, hvilket for eksempel kirkens YouTube-kanal vidner om.

Her kan man følge paven på hans rejser rundt i verden og lytte til hans budskaber, men man kan ikke kommentere eller vurdere de forskellige videoer. Og dermed ender ønsket om at virke dialogisk nærmest med det modsatte resultat på et socialt medie, hvor interaktion er selve ideen.

LÆS OGSÅ: Når troen kommer af det, der googles

En pave bliver fulgt, men følger ikke
Man kan også skæve til pavens kollega @DalaiLama, der på nuværende tidspunkt er 863 tweets og 5 millioner efterfølgere foran paven. Det signalerer en sigende mangel på cybersocialt engagement eller et problem med at tolke sin rolle som religiøs autoritet i en verden af sociale medier at Dalai Lama ikke selv følger en eneste person på Twitter.

Det forlyder, at paven har valgt samme strategi. Og det er måske naturligt nok, når man er pave, men det ville for alvor være modigt og interessant, hvis han gik en anden og mere dialogisk vej og markerede interesse for og opbakning til andre profiler på Twitter ved at følge dem.

Spørg @Pontifex
Lidt dialog er der dog lagt op til. Man kan nemlig allerede nu stille spørgsmål til paven via hashtagget #askpontifex. Og ved lanceringen af pavens Twitter-profil den 12. december forventes han at besvare nogle af disse spørgsmål.

Det interessante bliver formentlig ikke svarene, men de spørgsmål der stilles. Pavens Twitter-stab vil udvælge de spørgsmål, som matcher de budskaber, man ønsker at sende fra pavens profil. Men spørgsmålene er tilgængelige for alle på Twitter og giver et indblik i almindelige menneskers forhold til den katolske kirke.

Pontifex eller FedEx?
Allerede nu vælter spørgsmålene ind. Der er de forventelige humoristiske: Is @Pontifex significantly faster than @FedEx or no?
Der er de oprigtige, der formentlig står først i køen til et svar. Som for eksempel dette: What advice would you give priests as we face the challenges of the new evangelization?

Og så er der de kritiske, der tager den katolske kirkes svære temaer op. Is it the child abuse or the Aids thing that keeps you up most at nights in your giant golden palace?, spørger en person eksempelvis.

En platform for vrede og utilfredshed
Især de kritiske spørgsmål er der mange af, og det er interessant, at Vatikanet selv sikkert utilsigtet har etableret et hashtag, der nu vil blive brugt til åben og massiv kritisk af den katolske kirke, samtidig med at det er helt og ganske uden for kirkens kontrol.

Selvom paven sikkert havde ønsket sig flere skulderklap på Twitter, er det nok i længden både sundt og godt for den katolske kirke at have en platform, hvor folk kan parkere vrede og utilfredshed.

Så mangler vi bare, at paven også tør gå i direkte dialog med de kritiske røster via sin Twitter-profil. Det er tvivlsomt, om det vil ske, men det skal blive spændende at følge.

Sådan finder du paven
Du finder pavens Twitter-profil her: twitter.com/Pontifex. Vær opmærksom på, at der allerede er skudt en del falske paver frem på Twitter med profilnavne, der ligger tæt op af det rigtige.

Peter Fischer-Nielsen er ph.d. og kommunikationschef i Kirkeweb. Læs hans blog her.

FØLG pavens Twitter-svar, når de begynde ri løbet af dagen, her