Her er kirkens YouTube top 10

Selv ikke ordet kirke har kirkerne definitionsmagt over, og politiske og royale mediebegivenheder overskygger kirkens selvrepræsentation på YouTube, skriver ph.d. og blogger Peter Fischer-Nielsen

Det virker umiddelbart til at være lettere for kirkerne at præsentere kulturelle indslag fra kirkerummet end mere forkyndende indslag, skriver ph.d. og blogger Peter Fischer-Nielsen.
Det virker umiddelbart til at være lettere for kirkerne at præsentere kulturelle indslag fra kirkerummet end mere forkyndende indslag, skriver ph.d. og blogger Peter Fischer-Nielsen.

Efter Facebook og Google er videosiden YouTube det websted, hvor danskerne bruger mest tid, når de er online. En opgørelse fra Foreningen af Danske Interaktive Medier viser, at vi tilsammen tilbringer mere end 4 millioner timer om måneden i YouTubes alsidige videounivers, der blandt andet byder på religiøse og kirkelige indslag.

Søger man på kirke, får man nu mere end 5.000 resultater. Videoerne på listen er populært sagt en meget blandet landhandel. Det mest viste indslag, der har med danske kirker at gøre, er en reportage fra Kronprins Frederiks bryllup i 2004, som mere end 300.000 personer har set.

Videoer fra rydningen af Brorsons Kirke i 2009 ligger også højt på listen. Længere nede finder man folkekirkens egenproduktioner, der strækker sig fra professionelle stiftsproduktioner til amatørvideoer fra det lokale menighedsliv.

YouTube er et uforudsigeligt medie, og det kan måske overraske, at en optagelse af den lokale børnehaves juleafslutning i Stjær Kirke er det femtemest sete kirkeindslag. Flere end 30.000 personer har set børnene synge og danse Jeg gik mig over sø og land.

Overordnet illustreret listen meget godt den kamp om opmærksomhed, som folkekirken og andre kirkesamfund i Danmark står i. Selv ikke ordet kirke har kirkerne definitionsmagt over, og politiske og royale mediebegivenheder overskygger kirkens selvrepræsentation på YouTube. Udviklingen stiller krav til kirkens kommunikation og øger behovet for professionel og målrettet mediebrug. 

En anden konklusion man kan drage ved at løbe igennem de mange hundrede kirkeindslag på YouTube er, at det umiddelbart virker til at være lettere for kirkerne at præsentere kulturelle indslag fra kirkerummet end mere forkyndende indslag.

I sammenligning med antallet af koncertvideoer, er der bemærkelsesværdigt få gudstjenesteindslag og prædikener på YouTube. Er det fordi, man ikke mener at den kirkelige hverdag er interessant nok, eller er det fordi, man endnu ikke har fundet ud af, hvordan man skal formidle den i levende billeder?

Her er kirkens YouTube top 10, som den så ud 8. juli 2011 på baggrund af en søgning på kirke. Videoer, der ikke har med kirker i Danmark at gøre, er sorteret fra.

1. Wedding of Crown Prince Frederik & Miss Mary Donaldson vielsen i Vor Frue Kirke i København, 304.604 visninger 

2. Carol of the Bells Acapella Full Choir Carol - engelsk kirkemusik og kalkmalerier fra Keldby Kirke, Møn, 68.112 visninger

3. Voldsomt: Pige fik otte slag med knippel rydningen af Brorsons Kirke, 59.836 visninger

4. Ekstra Bladet: Clearing of demonstrators by Brorson Kirke in Copenhagen, Denmark - rydningen af Brorsons Kirke, 45.778 visninger

5. Jeg Gik Mig Over Sø og Land Børnehave juleafslutning i Stjær Kirke, 31.243 visninger

6. MWAMBA Uganda Children Choir i Brøndby Strand Kirke nr 2 koncertoptagelse, 28.419 visninger

7. Just A Little while to Stay Here Gregg Stafford & Brian Towers jazzkoncertoptagelse fra Korup Kirke, 27.827 visninger

8. Manalig Ka billedpræsentation af motiver fra Vor Frelsers Kirke og Trinitatis Kirke, København, 24.586 visninger

9. Hallelujah with Århus Girls Choir koncertoptagelse fra Dråby Kirke, 20.687 visninger

10. Politiet slår på aktivister ved Brorsons Kirke rydningen af Brorsons Kirke, 18.285 visninger

Peter Fischer-Nielsen er postdoc på Aarhus Universitet, Center for SamtidsReligion og projektsekretær i Areopagos. Har skrevet ph.d.-afhandling om folkekirkens web-kommunikation.