Politikere er tavse om religion på Facebook

Det er kun Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti, som oplyser deres religiøse ståsted, skriver religionssociolog Peter Fischer-Nielsen

Peter Fischer-Nielsen er postdoc på Aarhus Universitet og projektsekretær i Areopagos.
Peter Fischer-Nielsen er postdoc på Aarhus Universitet og projektsekretær i Areopagos. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Kun få politikere bruger oplysningsfeltet om religiøs overbevisning, når de skal præsentere sig på det sociale netværk Facebook.

Blandt partilederne er det blot Per Ørum Jørgensen (KD) og Pia Kjærsgaard (DF), der har udfyldt feltet og ikke overraskende med betegnelsen kristen.

LÆS OGSÅ: Danske præster er flittige netbrugere

Det skyldes formentlig, at begge partiledere appellerer til en vælgerskare, der har interesse i det kristne, enten som en personlig religiøs overbevisning eller som en kulturel identitet.

De øvrige partiledere har ikke fundet det relevant at berette om deres religiøse overbevisning eller fravær af samme. Der er flere, der i det hele taget ikke ser ud til at ville udlevere for meget af deres privatliv på Facebook.

Politikere som Johanne Schmidt-Nielsen (EL), Margrethe Vestager (R), Lars Barfoed (K) og Lars Løkke Rasmussen (V) holder en temmelig formel stil, hvor de ikke røber meget andet end uddannelse og arbejdsforhold.

Helle Thorning-Schmidt (S), Villy Søvndal (SF) og Anders Samuelsen (LA) er mere personlige og vil gerne fortælle Facebook-vennerne om deres interesser, yndlingsbøger og foretrukne film men altså ikke om deres forhold til religion. Formentlig ud fra den betragtning, at det for de fleste vælgere ville være en irrelevant oplysning.

Også blandt de menige folketingskandidater er der ikke mange, der benytter sig af chancen for at fortælle om deres religiøse ståsted.

Nogle eksempler på politikere, der dog gør det, er Thomas Jensen (S) og Kristian Pihl Lorentzen (V), der begge skriver, at de er protestanter, samt Flemming Damgaard Larsen (V) og Rasmus Jarlov (K), der betegner sig selv som lutheranere.

Christine Antorini (S) og Jesper Petersen (SF) er nogle af de få, der eksplicit skriver, at de er ateister.

Facebook-profilerne vidner om en situation, hvor få vælgere finder folketingskandidaternes religiøse overbevisning afgørende i forhold til, hvor de skal sætte deres kryds.

Det er primært hos Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti, at der er vælgere, der ønsker, at deres kandidater skal signalere et kristent tilhørsforhold, enten fordi de finder det vigtigt at have troende politikere i Folketinget, eller fordi de mener, at politikerne skal repræsentere dansk kultur og stå som kontrast til islamisk indflydelse.

I forhold til de øvrige vælgere er der tilsyneladende mere appel i at berette om yndlingsfilm og tv-serier end om medlemskab af folkekirken.

Peter Fischer-Nielsen er postdoc på Aarhus Universitet og projektsekretær i Areopagos.