Fremtrædende navne skal vidne i Messerschmidt-sag

Pia Kjærsgaard og Peter Kofod er blandt de fem vidner, som fredag skal afhøres i straffesag mod Messerschmidt.

Fredag er femte dag i straffesagen mod Morten Messerschmidt, der er anklaget for dokumentfalsk og svig med EU-midler. Og dagen kommer til at byde på en række fremtrædende skikkelser i vidneskranken i Retten på Frederiksberg.

Fire af dem er nye ansigter, i forhold til de vidner, som blev ført ved Retten i Lyngby i fjor. Den sag endte med en straf på et halvt års betinget fængsel til Messerschmidt. Men sagen blev i landsretten dømt til at gå om, for dommeren viste sig at have været inhabil på grund af diverse ytringer på sociale medier.

De nye vidner er folketingsmedlemmerne Peter Kofod og Pia Kjærsgaard, tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen, og tidligere pressechef i Dansk Folkeparti Søren Søndergaard.

Derudover skal europaparlamentsmedlem Anders Vistisen afgive forklaring. Det gjorde han også, da sagen verserede ved Retten i Lyngby.

Kofod, Vistisen og Kjærsgaard er i modsætning til Henriksen stadig medlemmer af Dansk Folkeparti.

De vidner, der har været indtil videre har været i sagen har fulgt det mønster, at de, som stadig er tilknyttet partiet har vidnet til Messerschmidts fordel.

Derimod har de vidner, som ikke længere er medlem af partiet eller arbejder for partiet, haft en tendens til at vidne til hans ulempe. Bortset fra et enkelt, Messerschmidts tidligere særlige rådgiver i Bruxelles, som afgav forklaring torsdag.

I omdrejningspunktet for afhøringerne er Dansk Folkepartis sommergruppemøde på Color Hotel i Skagen i august 2015.

Spørgsmålet er om andendagen ud af tre - tirsdag den 4. august - var en særskilt EU-konference arrangeret af det europæiske parti Meld, som Messerschmidt var formand for, eller ej.

Anklagemyndighedens synspunkt er, at dagen var en del af Dansk Folkeparti-arrangementer, og at Meld-forbindelsen alene er etableret med det formål at opnå støtte, og at støtten i øvrigt er opnået ved svig og er uberettiget.

/ritzau/