Frisører, domstole og køreskoler åbner på mandag

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har besluttet at genåbne visse liberale erhverv allerede fra mandag, den 20. april. Efterskole- og højskoleelever må fortsat vente derhjemme

Mange danskere vil nok glæde sig over, at vi fra på mandag igen kan gå til frisøren. Arkivfoto fra frisørsalonen L&L på Frederiksberg.
Mange danskere vil nok glæde sig over, at vi fra på mandag igen kan gå til frisøren. Arkivfoto fra frisørsalonen L&L på Frederiksberg. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

Frisører kan godt støve saksene af, for allerede på mandag, den 20. april, åbner flere af de "liberale erhverv", der defineres som selvstændige virksomheder, der sælger tjenesteydelser frem for egentlige fysiske varer. Det bliver det næste skridt i den gradvise genåbning af Danmark, har regeringen og et bredt flertal i Folketinget besluttet efter sene forhandlinger natten til fredag.

Også domstole og visse forskningslaboratorier åbner efter weekenden, ligesom det igen bliver muligt at få praktisk køreundervisning og, ifølge TV2, gå til tandlægen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skriver på Facebook, at hun er ”ualmindeligt glad” for partiernes enighed om at udvide den første fase af genåbningen.

Flere andre partiledere har på tilsvarende vis ytret deres tilfredshed med den nye politiske aftale. Blandt andre Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, der især har presset på for en genåbning af netop de liberale erhverv.

”Efter en lang aftens forhandlinger er der nu flere, der kan vende tilbage til et arbejde og en mere normal hverdag. Afgørende for Venstre, at det sker på et sundhedsfagligt grundlag! Nu skal vi se på, hvad der kan følge efter, når tiden er inde til det,” skriver han på Twitter.

Politisk leder af De Radikale Morten Østergaard er ligeledes ”rigtig tilfreds” med, at domstole og visse forskningslaboratorier åbner igen.

”Dejligt med et bredt samarbejde om en hurtig aftale, der giver de små virksomheder, vi bad lukke for at dæmpe smittespredningen, lov til at åbne igen. Jeg har bestilt tid hos frisøren,” skriver han på Twitter.

Samme sted lufter Morten Østergaard (R) dog også sin ærgrelse over, at efterskole- og højskoleelever endnu må vente derhjemme, eftersom Statens Serum Institut i går frarådede en genåbning af højskoler, efterskoler, caféer og restauranter på grund af den fortsatte risiko for smittespredning af coronavirussen.

Søren Pape Poulsen, der er formand for Konservative, er også overordnet tilfreds. På Twitter tilføjer han dog et ”men”:

”Havde gerne set, vi kunne følge de sundhedsmæssige beregninger og åbne mere, men det frarådede myndighederne. Der venter en stor opgave i næste fase.”

Ligesom Morten Østergaard (R) henviser Søren Pape Poulsen (K) til gårsdagens notat fra Statens Serum Institut, hvori faglig direktør Kåre Mølbak vurderede, at det vil være sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne de liberale erhverv – men altså endnu ikke restaurationsbranchen samt højskoler og efterskoler.

I næste uge vil partierne gå videre med forhandlingerne om den anden runde i genåbningen af de dele af samfundet, der siden midten af marts har været lukket ned. Det skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse. Her fremgår også de nedenstående punkter i aftalen:

Liberale erhverv

  • Der er som led i indsatsen mod covid-19 indført et midlertidigt forbud mod frisører og visse liberale erhverv, jævnfør bekendtgørelse om forbud mod større forsamlinger og mod adgang til og restriktioner for lokaler i forbindelse med håndtering af covid-19. Der er samtidig indført et midlertidigt forbud mod at foretage praktisk køreundervisning i skolevogne. Forbuddene ophæves med virkning fra mandag den 20. april 2020, så de omfattede erhvervsdrivende igen kan åbne deres lokaler for kunder, ligesom der kan foretages praktisk køreundervisning i skolevogne.

  • Der etableres et sektorpartnerskab, hvor de relevante myndigheder sammen med brancher, fagforeninger og relevante organisationer aftaler retningslinjer for en ansvarlig genåbning.

  • Virksomheder, der har været omfattet af nedlukning, vil kunne vurdere, at det ikke er hensigtsmæssigt at lukke op. I den situation vil en virksomhed, der tidligere har været omfattet af et forbud og derfor har været lukket, kunne vælge fortsat at holde lukket og vil efter den gældende ordning derefter modtage op til 80 procent i kompensation for de faste udgifter.

Genåbning af domstolene med videre

  • Danmarks Domstole har iværksat et nødberedskab for at håndtere kritiske sagsområder, men der er behov for at få gennemført langt flere sager. Domstolene opfordres derfor til at genåbne med henblik på hurtigst muligt at kunne gennemføre flest mulige sager. Samtidig vil Familieretshuset åbne for gennemførelse af børnesamtaler og overvåget samvær som helt specifikke børnerelaterede kritiske aktiviteter.

  • I takt med at det vurderes sundhedsfagligt forsvarligt, påbegyndes gradvist indkaldelse til afsoning i kriminalforsorgen.

  • Der vil blive gennemført en delvis genåbning af forskningslaboratorier for forskere og studerende, så der blandt andet bliver mulighed for at fortsætte og afslutte postdoc- eller ph.d.-forløb samt videreføre forskningsforsøg og forskningsprojekter, som ellers går tabt.

  • Der etableres et sektorpartnerskab for hvert af ovenstående spor, hvor der aftales retningslinjer for en ansvarlig genåbning.

Ældre og sårbare samt udsatte unge

  • Der etableres partnerskaber på tværs af myndigheder, civilsamfund, kulturinstitutioner, private aktører og den offentlige sektor, der kan udvikle initiativer der modvirker ensomhed, sårbarhed og støtter socialt udsatte børn og unge.

  • Der findes nye metoder til at understøtte besøg fra familie og pårørende på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde.

  • Partierne drøfter i de kommende dage de enkelte tiltag nærmere med de relevante ressortministre og myndigheder.