Gas fra Tyra-feltet kommer først igen til næste vinter

TotalEnergies fortæller, at arbejdet med at genopbygge Tyra-feltet er forsinket nogle måneder.

Sådan så Tyra-feltet ud, inden det i september 2019 blev pillet fra hinanden for at blive genopbygget. (Arkivfoto).
Sådan så Tyra-feltet ud, inden det i september 2019 blev pillet fra hinanden for at blive genopbygget. (Arkivfoto). Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie Og Gas/Ritzau Scanpix.

Med den usikkerhed, der er knyttet til de russiske leverancer af gas fra til Europa, har der fra dansk side været knyttet store forventninger til, at gasudvindingen fra Tyra-feltet i Nordsøen snart kan komme i gang igen.

Men det har længere udsigter end hidtil antaget. TotalEnergies, der driver Tyra-feltet på vegne af Dansk Undergrunds Consortium (DUC), fortæller onsdag i en pressemeddelelse, at arbejdet med genopbygningen af feltet bliver forsinket.

Forsinkelsen betyder, at man først vil kunne levere gas fra Nordsøen til vintersæsonen 2023/2024.

Hidtil har forventningen været, at Tyra-feltet kunne genåbne i juni næste år.

Årsagen til forsinkelsen er både, at covid-19 har gjort det sværere at skaffe mandskab og materialer til værftet i Batam i Indonesien, hvor feltets såkaldte procesplatform er ved at blive gjort færdig.

Derfor når den ikke at blive helt klar, inden den i september sejles til Nordsøen. I stedet må arbejdet gøres færdig, når den er installeret i Tyra-feltet, hvilket altså forsinker ibrugtagningen.

- Vi ser alvorligt på den nuværende energikrise i Danmark og Europa. Derfor mobiliserer vi betydelige ekstra ressourcer offshore, så vi så vidt muligt kan kompensere for de forsinkelser, der er sket på værftet og få Tyra i drift.

- Det genopbyggede Tyra-felt er en hjørnesten i den fremtidige danske gasproduktion, som vi er fuldt fokuserede på at levere hurtigst muligt, siger Martin Rune Pedersen, der er direktør for TotalEnergies i Danmark.

Tyra-feltet stod indtil lukningen i september 2019 for 90 procent af den naturgas, der blev produceret i Danmark.

Fordi havbunden under feltet var sunket som følge af udvindingen, var det nødvendigt at pille de otte gamle platforme ned, forlænge nogle af benene og opføre helt nye proces- og beboelsesplatforme.

Tyra II forventes at kunne producere 2,8 milliarder kubikmeter gas om året, når det er færdigt.

Danmarks gasforbrug var i 2021 på 2,15 milliarder kubikmeter gas. Det svarer til 0,4 procent af EU's samlede gasforbrug.

/ritzau/