Arkæolog finder Pocahontas' kirke

Den kendte indianerprinsesse Pocahontas blev gift med John Rolfe i 1614, men først i dette efterår blev kirken fundet i Jamestown, Virginia, USA

Chefarkæolog William Kelso står på det sted, hvor man mener, Pocahontas stod, da hun blev gift med John Rolfe i 1614. Foto: MLADEN ANTONOV Denmark

Den amerikanske chefarkæolog William Kelso er overbevist om, at han har fundet resterne af den ældste protestantiske kirke i USA. Fundet er gjort i Jamestown, Virginia, USA, hvor omkring hundrede mænd ankom fra England for at anlægge den første koloni i Amerika d. 14. maj 1607.
James Fort var den første bygning, der blev opført af de engelske nybyggerne efter deres ankomst. I århundreder har arkæologer ment, at James Fort var forsvundet i James-floden, men Kelso var ikke overbevist. Han begyndte derfor sine egne udgravninger i 1994.

I 1996 fandt han fortets omkreds, og siden har han og hans team fundet i alt 1.4 millioner artefakter. Det var dog først i efteråret 2011, at teamet fandt resterne af kirken.

Vi fik alle gåsehud. Det var jo noget, vi havde ledt efter i 17 år, fortæller senior arkæolog Danny Schmidt, 33, til New York Times. Schmidt har været en del af udgravningerne siden 1994, hvor han begyndte sin karriere som skolepraktikant.

Blandt udgravningerne er også fundet et begravelsessted, hvor fire højtstående kolonimedlemmer tæt på kirken menes at være begravet.

Et indianerbryllup
Ud over at kirken er den første protestantiske kirke i USA, er det også stedet, hvor Pocahontas blev døbt og gift med den engelske tobak-entrepenør John Rolfe i 1614.

Pocahontas blev gift her. Med garanti, fortæller Kelso begejstret til New York Times.

Indianerprinsessen Pocahontas er en autentisk person. Hun tilhørte Algonquan-stammen og hun var høvding Powhatans yndlingsdatter. Mange kender hende fra Disneys filmatisering fra 1995.

Pocahontas stiftede bekendtskab med de engelske nybyggere, da englænderen John Smith blev taget til fange af Algonquan-indianerne, og Pocahontas overtalte sin stamme til at skåne ham. Efterfølgende blev Pocahontas en hyppig gæst hos nybyggerne, der lærte hende engelsk. Her mødte hun John Rolfe.

Efter flere år blev hun døbt og gift med Rolfe i den nye protestantiske kirke, og i den forbindelse fik hun navnet Rebecca. Parret flyttede efterfølgende til England og fik sønnen Thomas. Pocahontas døde af kopper i en tidlig alder af 21 år.

Kirken havde et politisk formål
Kirken lå i et fremmed, fjendtligt territorium for de engelske tilflyttere.

Med det bryllup trak indianerne sig tilbage og kampene ophørte, fortsætter Kelso.

Ifølge Paul A. Levengood, der er leder af Virginias historiske selskab, tjente kirken et politisk formål for englænderne:

At placere en stor kirke på denne ø i Chesapeake-området var et klart politisk signal der sagde: 'Vi er her. Hold jer væk. Vi gør krav på dette område, og vi er villige til at kæmpe for det', siger Levengood til New York Times.

Kelso og hans team planlægger at fortsætte udgravningerne de kommende måneder.