Et skjult liv som ateist i Saudi-Arabien

Ateisme er officielt bandlyst i Saudi-Arabien. Alligevel finder man ateister i landet. Men de må leve i skjul

97 procent af Saudi-Arabiens befolkning er muslimer. Det gør Saudi-Arabien til et af de lande i verden med størst religiøs repræsentation. Men man finder også ateister i landet. De lever bare i det skjulte, for offentligt er ateismen bandlyst. Vi bringer her uddrag fra et interview med en af Saudi-Arabiens skjulte ateister.
97 procent af Saudi-Arabiens befolkning er muslimer. Det gør Saudi-Arabien til et af de lande i verden med størst religiøs repræsentation. Men man finder også ateister i landet. De lever bare i det skjulte, for offentligt er ateismen bandlyst. Vi bringer her uddrag fra et interview med en af Saudi-Arabiens skjulte ateister.

Husk på, at folk fører heksejagt på os ... så vær forsigtig med detaljerne, du kommer med.

Sådan begynder Jabir interviewet med den amerikanske klummeskribent, William Bauer, i nyhedmagasinet Your Middle East.

Jabir, som slet ikke hedder Jabir i virkeligheden, er naturligt på vagt, for han er noget så sjældent som ateist i Saudi-Arabien, et land, hvor ateisme, 'mulhad', officielt identificeres med en samfundsnedbrydende trussel.

Jabir fortæller, at han er i tyverne og har en universitetsgrad. I mange år var han stærkt religiøs, gik i koranskole og undgik ting som musik i hverdagen:

Jeg oplevede, at nogle religiøse læresætninger og regler ikke gav nogen mening. Så jeg begyndte at stille spørgsmålstegn ved små ting som hvorfor musik er haram (forbudt, red.), eller hvorfor kvinder skal tildække ansigterne. Så begyndte jeg at læse om måden, islamiske skrifter og hadither blev samlet Jeg var i en gruppe, hvor vi diskuterede bøger ved møder... Efter en tid begyndte jeg at mene, at religion i sin helhed ikke er andet end menneskets opfindelse til at bekæmpe virkeligheden og indgyde orden, forklarer han.

De hemmelige bøger

Livet som ateist har ikke været nemt for Jabir. Han har måttet smugle bøger ind i landet oftest på engelsk, så det ikke ville blive opdaget. Bøgerne gemmer han på en hemmelig hylde:

Jeg køber typisk et par engelske bøger, som ingen forstår. Men jeg blev nødt til at dække 'God Is Not Great' (bestseller af journalisten Christopher Hitchens, red.) med tasker, da jeg skulle gennem tolden det var for åbenlyst Hvis du vil joke med en saudi-ateist, så spørg ham: 'hvor er din særlige bogsamling.'

Jabir blev i begyndelsen overrasket over det høje antal ateister, han mødte, da han lagde religionen bag sig ikke mindst de mange ældre ateister, der faktisk fandtes derude:

Jeg var chokeret over at møde ældre mennesker i fyrrerne eller halvtredserne, som havde skjult deres ateisme i mange år. De sagde, at de kun for nyligt, med den unge generation i tyverne, har fundet andre, der tænker som dem, og at de dermed kunne finde finde sociale grupper, der tænker som dem, og som de kan tale og debattere deres idéer med, fortæller han.

Internettet som mødested

Sociale medier som Facebook og Twitter har fungeret som en platform for Jabir. Her kan man følge med i diskussioner i diverse fora, fortæller han til Your Middle East:

Facebook og Twitter gjorde det nemt at finde mennesker, som debatterer og interesserer sig for sekulære værdier. Vi 'ikke-troende' har møder og grupper i mange saudi-byer. Selvom det er meget svært at finde dem, vil du blive overrasket over antallet og den sociale diversitet, der er repræsenteret.

Et liv i det skjulte

Alligevel er livet som ateist et liv i konstant bevågenhed. Det kan nemlig få alvorlige konsekvenser at stå frem som ateist, forklarer Jabir:

Hvis nogen erklærer, at han er en ikke-troende, uanset om regeringen reagerer eller ej, ville han blive udstødt af sin familie og fyret fra sit arbejde. Alle vegne ville folk tale om ham og advare andre om ham. Det ville være ganske sandsynligt, at folk ville forsøge at skade ham måske endda slå ham ihjel, udtaler han.

Håbet for fremtiden

På trods af de svære vilkår erkender Jabir, at Saudi-Arabien lige som resten af verden hele tiden ændrer sig.

Sociale medier, internet og globalisering spiller en væsentlig rolle i udviklingen. Og når man samtidig indtænker den voksende arbejdsløshed og den skrøbelige fremtid for olien, kan en ny tid måske skimtes i horisonten, mener Jabir.

Men Jabir tøver med at håbe. Han forklarer, at en ny, mere radikal monark vil erstatte den relativt reformvenlige Kong Abdullah. Det kan i værste fald betyde en intensiveret heksejagt på Saudi-Arabiens skjulte ateister.

Men indtil videre kæmper Jabir altså videre selvom kampen må holdes i det skjulte.

Er det ikke er grundlæggende ret for mennesker at tro eller ikke tro, som de vil! Jeg ved, det bare er en drøm i Saudi (-Arabien), men det ændrer ikke det faktum, at mennesker vil have forskellig tro og livssyn, uanset om samfundet vil tillade det eller ej, slutter Jabir.

Der bor cirka 25,7 millioner mennesker i Saudi-Arabien. 95-97 procent af disse - cirka 25 millioner - er muslimer. Langt størsteparten er sunni-muslimer.