Historisk ikon vender tilbage til russisk kirke

En højt æret ikon af Guds Moder blev forleden givet tilbage til den russiske kirke efter 90 år på museum

Præster bærer Ruslands ældste kopi af Iver-ikonen af Jomfru Maria til Novodevichy-klosteret i Moskva. Overflytningen af ikonen til kirkens varetægt foregik ved en ceremoni den 6. maj 2012.
Præster bærer Ruslands ældste kopi af Iver-ikonen af Jomfru Maria til Novodevichy-klosteret i Moskva. Overflytningen af ikonen til kirkens varetægt foregik ved en ceremoni den 6. maj 2012.

Ruslands præsident Vladimir Putin og den russiske kirkes overhoved Patriark Kirill deltog søndag den 6. maj i en religiøs procession, der førte en 364 år gammel ikon gennem Moskvas gader til det berømte Novodevichy-kloster.

LÆS OGSÅ: Ikoner skal males ordentligt

Ikonen tilhørte Novodevichy-klosteret, indtil stedet blev lukket af det anti-religiøse bolsjevikiske regime i 1922 og omdannet til historisk museum. Men nu er ikonen tilbage på kirkens hænder, skriver The Voice of Russia.

Religionshistoriker Alexey Yudin siger ifølge The Voice of Russia, at dette er en meget vigtig begivenhed for den russiske kirke.

Artiklen fortsætter under annoncen

"Denne ikon er en kopi af en meget ældre ikon. Kopien her blev lavet til den russiske zar Aleksej Romanov på Iver-klosteret på bjerget Athos i Grækenland i 1648. Et sted, der er kendt for en århundredlang klostertradition."

"Faktisk blev tre eksemplarer bragt til Rusland i Mikhail Romanovs regeringstid," fortsætter historikeren, "men denne kopi var den første, der kom til Rusland. Den har altid været specielt agtet her i landet."

Oprindeligt var ikonen placeret i en katedral i Kreml. Men i 1654 tog den russiske hær ikonen med sig i krigen mod polakkerne for at beskytte hæren. Krigen endte med sejr til russerne, og zar Aleksej Romanov beordrede ikonen udleveret til nonneklosteret Novodevichy. Zaren mente, at det var Guds Moder, der havde bragt sejren til den russiske hær.

I et interview med The Voice of Russia fortæller klosterets nuværende priorinde Moder Margarita Feoktistova:

"Siden Iver-ikonen blev overdraget til vores kloster af zar Aleksej Romanov, har den kun forladt klosteret en eneste gang, nemlig i 1913, hvor Romanov-dynastiets 300 års regeringstid blev fejret."

"I 1922 lukkede det bolsjevikiske regime imidlertid klosteret og gjorde det til en gren af ​​Moskva Historiske Museum. Ikonen forblev i klosteret, men man opbevarede det på et depot."

"I 2010 fik den russiske ortodokse kirke klosteret tilbage. Museet forlod bygningerne, men tog Iver-ikonen med sig. "

"Vi var meget kede af at skille os af med ikonet," fortæller Moder Margarita til The Voice of Russia, "men vi kunne ikke gøre noget ved det, fordi ikonen officielt stadig tilhørte museet."

"Nu er vi til gengæld meget glade for, at den gamle og højt agtede ikon er vendt tilbage til os."

Ved den højtidelige ceremoni i søndags overgav Ruslands præsident Vladimir Putin ikonen til patriark Kirill fra den russiske kirke. De bar ikonen fra klosterets porte til Smolensk domkirken, hvor det hang før 1922, og hvor det vil hænge nu igen.