Professor: Kina er på vej til at blive verdens mest kristne nation

Over lang tid har det været varslet, at Kina vil blive verdens største økonomi. Men meget tyder på, at det kommunistiske land også er på vej til at blive verdens mest kristne nation, siger professor Fenggang Yang

Massin St JosephÕs catholic Church,   Beijing - A
Massin St JosephÕs catholic Church, Beijing - A. Foto: Pascal Deloche/picture-alliance/Godong.

Den 15. april skrev Kristeligt Dagblad, at kristne kirker bliver revet ned i Kina, hvor udøvelsen af den kristne tro er under skarp kontrol fra regeringens side.

Men Fenggang Yang, professor i sociologi ved Purdue University i USA og forfatter til bogen "Religion in China: Survival and Revival under Communist Rule" udtaler til den engelske avis The Telegraph, at Kina ifølge hans beregninger er på vej til at blive det land i verden med flest kristne.

LÆS OGSÅ: Kinas kristne: Vores kirker rives ned

Mao [Zedong, red.] troede, han kunne eliminere religion. Han troede, han havde opnået dette. Men det er ironisk det gjorde han ikke. Han fejlede faktisk fuldstændigt, siger Fenggang Yang til The Telegraph.

Det kommer til at tage mindre end end generation. Ikke mange mennesker er forberedte på denne dramatiske forandring, siger han.

Professor Yang kalkulerer med, at Kina allerede om ti år i 2025 vil have overhalet USA, hvor antallet af kristne omvendt er faldende. I 2010 var der omkring 159 millioner kristne i USA, mens der i var Kina var 68 millioner kristne, hvoraf 58 millioner ifølge The Telegraph var protestanter.

Det viser de seneste tal fra forskningscentret Pew Research, som udgav en rapport den 4. april i år med opgørelser over religiøs mangfoldighed i verdens lande. Til sammenligning havde Kinas protestantiske samfund i 1949, hvor Mao Zedong kom til magten, kun en million medlemmer.

Som et symbol på kristendommens stigende popularitet står kirken i byen Liushi, som blev bygget færdig sidste år. Kirken, som ligger godt og vel 300 kilometer syd for Shanghai i Zhejiang-provinsen, har haft en lang og turbulent historie med lukninger.

I dag har kirken plads til 5000 kirkegængere, og dens cirka 60 meter høje kors står dermed som et af de mest åbenlyse eksempler på, at kristendommens popularitet i Kina er ved at vinde frem.

LÆS OGSÅ: Hvorfor vokser kristendommen i Kina?

Men blandt Kinas protestanter er der stadig millioner, som kommer i ulovlige undergrundskirker, der afholder skjulte gudstjenester i almindelige menneskers hjem for at undgå det kommunistiske partis kontrol, skriver The Telegraph.

For en ting er, at Kina er på vej til at blive verdens mest kristne nation. Det helt andet spørgsmål er hvorfor. For når kommunismen som styreform og den kinesiske stat har bekæmpet religion, kan eksplosionen i antallet af kristne undre.

Ifølge The Telegraph søger et stigende antal af landets 1,3 milliarder indbyggere mening og åndelig trøst i kristendommen, som hverken kommunismen eller kapitalismen kan give dem.

40-årige Jin Hongxin, som besøgte Liushi-kirken påskesøndag, fortalte i den anledning til The Telegraph, at hun har vendt sig mod kristendommen, fordi det giver hende større selvtillid.

Hvis alle i Kina troede på Jesus, så ville vi ikke have behov for politistationer. Der ville ikke være flere onde mennesker og derfor ikke mere kriminalitet, sagde hun.