Ro på: Ny maya-kalender udsætter dommedag med 7.000 år

Nyopdagede Maya-malerier i en grotte i Guatemala indeholder datoer, der ligger langt ude i fremtiden. Kalenderen afblæser hermed jordens undergang den 21. december og giver os 7.000 år mere at leve i

Tidligere i år fandt arkæologen William Saturno en række tal malet på væggene i et Maya-kompleks i Guatemala. Beregningerne på væggene indeholdt datoer, som ligger langt ude i fremtiden, og ifølge arkæologen er fundet et tegn på, at verden ikke går under i 2012.
Tidligere i år fandt arkæologen William Saturno en række tal malet på væggene i et Maya-kompleks i Guatemala. Beregningerne på væggene indeholdt datoer, som ligger langt ude i fremtiden, og ifølge arkæologen er fundet et tegn på, at verden ikke går under i 2012. .

Nytårsplanlægningen er blevet afløst af tunnel-gravning, markering af flugtvej og hamstring af dåsemad blandt de mennesker, der i øjeblikket forbereder sig på jordens undergang, som mayakalenderen forudser vil indtræffe den 21. december. Men panikken er ubegrundet, viser et nyt maya-fund. Det afslører, at maya-kalenderen, som slutter den 21. december i år, ikke er den sidste i rækken, og at dommedagsforberedelserne derfor skal udsættes med 7.000 år. Det skriver National Geographic.

LÆS OGSÅ: Biskop: Dommedag er nu

Tidligere i år fandt arkæologen William Saturno en række tal malet på væggene i et Maya-kompleks i Guatemala. Beregningerne på væggene indeholdt datoer, som ligger langt ude i fremtiden, og ifølge arkæologen er fundet et tegn på, at verden ikke går under i 2012.

"I antikken forudså mayaerne, at verden fortsat vil eksistere, og at jorden vil være den samme 7.000 år endnu, siger William Saturno i en pressemeddelelse.

Den mayakalender, de fleste hidtil har kendt til, stopper ved udgangen af december, og det har fået mange mennesker til tro, at jorden går under den 21. december 2012. Hvad de færreste ved er, at mayerne var fremragende matematikere og ikke bare havde en, men mange forskellige kalendere, blandt andet en cyklisk solkalender og en hellig årskalender.

BILLEDSERIE: Dommedag, som kunstnere har forestillet sig den

Datoen den 21. december 2012 fremgår kun af ét maya-monument," siger maya-ekspert Ricardo Agurcia til National Geographic og tilføjer, at de, der tror på jordens undergang i slutningen af året, ignorerer, at mayaerne så en kalenders afslutning som starten på en ny kalender og ikke som jordens undergang.

"For mayaerne handlede det om genfødsel, ikke om død. For mens moderne mennesker søgte efter afslutninger, ledte mayaerne efter garantier for, at verden ville forblive uforandret. Det er to vidt forskellige formål, siger han.

LÆS OGSÅ: Dommedagsprofetier gennem tiden