Saudiarabisk imam: Bilkørsel skader kvindens underliv

Kvinder risikerer at skade deres æggestokke og føde børn med komplikationer. Således lyder en udmelding fra den saudiarabiske imam Sheikh Saleh al-Lohaidan efter en kampagne til fordel for kvinders ret til at køre bil

En ny kampagne opfordrer kvinder i Saudi-Arabien til at sætte sig bag rattet og køre rundt den 26. oktober, hvilket har skabt kritiske røster fra gejstlige og fået regeringen til at lukke hjemmesiden for aktionen. Foto: FAYEZ NURELDINE Denmark. Arkivfoto, der viser en saudi-kvinde på vej til et shoppingcenter i Riyadh.

Saudi-Arabien er det eneste land i verden, hvor det ikke er tilladt for kvinder at køre bil, hvilket opretholdes gennem bøder og anholdelser. Saudiarabiske kvinder udgør kun 17 procent af landets indfødte arbejdskraft, skriver BBC, og af en rapport fra World Economic Forum om mangler i den globale ligestilling fra 2009 fremgår det, at Saudi-Arabien på en liste over 134 mulige lande ligger nummer 130.

På det sociale medie Twitter har en gruppe saudiarabiske borgere forsøgt at tage til genmæle mod forbuddet om bilkørsel for kvinder. De har oprettet en kampagne, hvor de opfordrer kvinder i Saudi-Arabien til at sætte sig bag rattet og køre rundt den 26. oktober.

LÆS OGSÅ: Kvinder i Saudi-Arabien vil køre bil

Kampagnens arabiske slogan lyder: Kvinders bilkørsel er et valg, som ikke skal afgøres ved brug af magt, og i løbet af kort tid har kampagnen fået flere end 12.000 fans, skriver det globale NGO-netværk, Ifex.

Men kampagnen har mødt modstand. Den saudiarabiske imam Sheikh Saleh al-Lohaidan er modstander af at lade kvinder køre bil, da det ifølge ham medfører, at kvinderne vil få børn med komplikationer af varierende grad:

Hvis kvinder kører i bil, udover når det er strengt nødvendigt, kan det få negative fysiologiske konsekvenser, eftersom funktionelle og fysiologiske medicinske studier har vist, at det automatisk påvirker æggestokkene og skubber bækkenet opad, siger han til nyhedssiden Sabq.org.

Aktionsgruppen imod kørselsforbuddet ha oprettet hjemmesiden Oct26driving.com, hvilket henviser til datoen, hvor der opfordres til at trodse forbuddet. Men kampagnen har også mødt modstand fra den saudiarabiske regering, der uden varsel har blokeret hjemmesiden. En handling, som Det Arabiske Netværk for Information om Menneskerettigheder (ANHRI) kalder for en fortsættelse af en undertrykkende og tyrannisk politik, udført af et regime, som virker til at være det eneste levn fra middelalderen, skriver Ifex.

LÆS OGSÅ: Sådan er det at være kvinde i Saudi-Arabien

Blokeringen af en hjemmeside, der støtter kvinders ret til at køre bil, viser tydeligt, at påstanden om forbuddet grundlæggende bygger på en løgn, siger ANHRI ifølge Ifex. For kvindelig bilkørsel er ikke i modstrid med den saudiarabiske lov:

"Der er ingen paragraffer i den saudiarabiske lov, som forbyder kvinder at køre bil, kun en enkelt lov vedrører bilkørsel, og den handler om, at man skal have et kørekort for at kunne køre bil. Saudiarabiske autoriteter nægter at udstede kørekort til kvinder ved at fastholde, at det er baseret på et samfundsmæssigt standpunkt og at de ikke er bemyndiget til udstedelsen.

Post.doc. ved Institut for Menneskerettigheder, Marie Juul Petersen, peger på, at Sheikh Saleh al-Lohaidans udtalelser er blevet mødt med vantro og latterliggørelse flere steder på nettet, og at den nuværende udvikling i landet forekommer at være til kvindernes fordel:

"I Saudi-Arabien er der sket - omend små - fremskridt for kvinder under den nuværende konge, Abdullah, og der er flere i Saudi-Arabien som mener, at kvinder vil få lov at køre bil i nær fremtid."

Tilhængere af kørselsforbuddet er generelt af den opfattelse, at en tilladelse ville være en fornærmelse imod Saudi-Arabiens traditionelle moralkodeks, der er udformet af Sharia-lov og gamle stamme-traditioner.