Prøv avisen

Svensk megakirkepræst konverterer til katolicismen

Foto: Wikimedia Commons

Grundlæggeren af den svenske kæmpekirke Livets Ord forlader pinsebevægelsen for at blive katolik. Meldingen vækker både vrede og lettelse blandt kirkefolk i Sverige. I Danmark mødes Ulf Ekman med både forbavselse og respekt

Fra nu af kan lederen af en af de største vækkelser i Sverige ikke dele nadverbord med sine trosfæller i den karismatiske frikirke Livets Ord. Under gudstjenesten søndag den 9. marts 2014 bekendtgjorde grundlæggeren Ulf Ekman nemlig, at han nu konverterer til katolicismen.

"Siden årtusindskiftet har min kone Birgitta og jeg været i kontakt med den katolske kirke. Trin for trin har det ført til en revurdering af vores overbevisning og religiøse praksis. Vi vil nu forlade Livets Ord for at blive optaget i den katolske kirke," skriver Ulf Ekman på sin hjemmeside Ulf Ekman Ministries.

Meddelelsen kom som en stor overraskelse for menigheden, som ifølge den svenske blog og tænketank Aletheia var særdeles forbavset over nyheden om, at kirkens leder nu forlader fællesskabet for at slutte sig til den katolske kirke.

Hans Marklund, som er præst i Korskirken i Alingsås i Sverige, er en af mange, der reagerede stærkt på nyheden om Ekmans konvertering.

Jeg føler en dyb bekymring for udviklingen og situationen for Livets Ord i Uppsala og for de mennesker, der er medlemmer af trosbevægelsen i Sverige," siger Hans Marklund på sin blog.

Ledelsen i Livets Ord bakker dog helt op om Ekmans beslutning.

Ulf er allerede gået på pension. Gennem det seneste år er menigheden vokset og har udviklet sig. Det viser, at arbejdet ikke står og falder med en bestemt person, siger kirkens forstander Joakim Lundqvist.

De svenske medier har været optaget af sagen og Ekmans begrundelse for sin konvertering. Til det svenske dagblad Dagen udtaler Ekman, at han godt kan forstå, hvis folk anfægtes af hans beslutning, men at han ikke anser kriser for per definition at være negative.

Kriser tvinger os alle til at tage et skridt i retning af Gud. Kan min beslutning betyde, at nogen udfordres i deres tro, er det ikke nødvendigvis dårligt. Andre behøver jo ikke at forlade Livets Ord, det er alene et spørgsmål om samvittighed.

Ulf Ekman begrunder sit exit med, at han føler sig tiltrukket af den katolske kirkes teologi og fællesskab.

LÆS OGSÅ: Svensk præst blev aflyttet

"Vi har set en stor kærlighed til Jesus og en sund teologi, der bygger på Bibelen og dens klassiske dogmer. Vi har oplevet rigdommen af det sakramentale liv i den katolske kirke og set logikken i at have en fast struktur for præstedømmet. Og sidst men ikke mindst er vi kommet i kontakt med repræsentanter for millioner af karismatiske katolikker, og vi har set deres levende tro," skriver Ulf Ekman på sin hjemmeside.

Ifølge Aletheia, der er et debatforum om tro, politik, mediekritik og sociale analyser er Ekmans konvertering en nyhed, som vil påvirke det svenske kirkelandskab. Livets Ord har omkring 3000 medlemmer, et personale på 12 præster og driver en grundskole, gymnasium og et teologisk seminarium. Ekman er manden bag Skandinaviens største bibelskole, et tv-program med en sendeflade på alle kontinenter og et omfattende undervisningsprogram. Han er forfatter til bøger, der er udkommet på mere end 60 sprog og har desuden fremmet et stærkt engagement for Israel på verdensplan.

Reaktionerne på Ekmans udmelding har ifølge Aletheia varieret over et bredt spektrum af følelser.

Chok, vrede, sorg, fortvivlelse og forvirring var blandt reaktionerne på nyheden, mens andre var lettede over, at Ekmans lange kærlighedsaffære med den katolske kirke endelig blev fuldbyrdet, skriver Andreas Glandberger, der driver tænketanken.

LÆS OGSÅ: De ti vigtigste ting at vide om den katolske kirke

Selv kalder Ekman sin konvertering en personlig rejse og siger, at det aldrig har været hans intention at sammenlægge kirken med den katolske kirke.

"Alt dette har været både attraktivt og udfordrende. Vi havde brug for at kende den katolske tro bedre og dermed indså vi, at det faktisk var Jesus Kristus, som førte os til forening med den katolske kirke," skriver Ekman, der har været præst i Livets Ord i mere end 30 år.

Fra katolsk side hilses Ekman og hans kone velkommen i kirken.

Vi har fuld respekt for mennesker, der tager den beslutning, som Ulf og Birgitta nu har taget, og at de følger deres overbevisning om at konvertere, siger generalvikar Fredrik Emanuelsson til det svenske dagblad Dagen.

Trosbevægelsen i Sverige har haft betydelig indflydelse i det danske kirkelandskab, siden Ulf Ekman etablerede Livets Ord i 1983. I 90erne var Ulf Ekman frontfigur for en stor vækkelsesbølge i Skandinavien og trak kirkeledere fra hele Norden, deriblandt Danmark til Uppsala.

Tonny Jakobsen, der er pressetalsmand for sammenslutningen Frikirkenet og formand for pinsekirkerne i Danmark, er forundret over Ulf Ekmans beslutning.

Ekman er en markant skikkelse for den karismatiske kirke i Danmark og frontfigur for trosbevægelsen i Sverige. Der var ikke mange af os, der havde set dette komme, og det vækker selvfølgelig forbavselse. Samtidig har vi stor respekt for hans beslutning. Ekman har været på en lang rejse fra karismatisk ydrefløjskristendom til den katolske tro, og vi har respekt for, at han følger sin overbevisning om at forlade den kirke, som han har bygget op over et helt liv. Sådan en beslutning kan der kun være oprigtige og gennemtænkte overvejelser bag, siger Tonny Jakobsen, der ikke mener, at Ekmans beslutning vil påvirke dansk kirkeliv.

Han har fyldt meget mere i Sverige end i Danmark. I dansk kirkeliv i dag er der et godt samarbejde mellem frikirker, folkekirker og den katolske kirke, hvor vi tidligere har udelukket hinanden. Der er ikke noget modsætningsforhold, og det ser jeg som et symbol på, at den kristne kirke fremstår som en helhed. Det vigtigste er, at man tilhører den kristne familie som helhed, ikke hvilken del man tilhører. Vi ønsker at møde hinanden med respekt og forståelse i stedet for at opretholde vores særkender.

LÆS OGSÅ: De skiftede tro: 10 kendte konvertitter

Foto: colourbox.com