Vatikanet kører på vågeblus uden pave

Benedikt XVI er ikke længere pave, og ingen ved, hvornår hans afløser bliver fundet. I mellemtiden er alle i Vatikanet afskediget, og kun få instanser kører videre som før

Statssekretær Tarcisio Bertone (stående på billedet) er en af de få embedsmænd i Vatikanet, som er på arbejde i disse dage. "Af sikkerhedsgrunde lukker Vatikanet alt ned, så det kun er de absolut mest nødvendige instanser, der bliver opretholdt. Situationen kan sammenlignes med, når vi får ny regering. Administrationen fortsætter, men der bliver ikke besluttet noget i de forskellige råd," siger katolsk informationschef Niels Messerschmidt.
Statssekretær Tarcisio Bertone (stående på billedet) er en af de få embedsmænd i Vatikanet, som er på arbejde i disse dage. "Af sikkerhedsgrunde lukker Vatikanet alt ned, så det kun er de absolut mest nødvendige instanser, der bliver opretholdt. Situationen kan sammenlignes med, når vi får ny regering. Administrationen fortsætter, men der bliver ikke besluttet noget i de forskellige råd," siger katolsk informationschef Niels Messerschmidt. Foto: MAX ROSSI Denmark.

Pavestolen er tom. Og Vatikanet befinder sig i en såkaldt "sede vacante", der er latin og betyder, at pavesædet efter sankt Peter er ledigt.

Indtil kardinalerne udpeger en ny pave, er Vatikanet styret af gamle ritualer og af institutioner, som ikke har været anvendt i flere hundrede år. Kun få personer fortsætter deres arbejde, forklarer informationschef i den katolske kirke i Danmark Niels Messerschmidt.

Af sikkerhedsgrunde lukker Vatikanet alt ned, så det kun er de absolut mest nødvendige instanser, der bliver opretholdt. Situationen kan sammenlignes med, når vi får ny regering. Administrationen fortsætter, men der bliver ikke besluttet noget i de forskellige råd, siger Niels Messerschmidt.

LÆS OGSÅ: Studerende i Vatikanet: En tom følelse at sige farvel til paven

Fyringsrunde
Ifølge et dokument fra 1996 af pave Johannes Paul II skal alle ledere i Vatikanet stoppe med at udføre deres arbejde mellem tilbagetræden af en pave og valget af hans efterfølger.

De eneste embedsmænd, der beholder deres stillinger, er sognepræsten i Rom og den embedsmand, der giver benådning og dispensation i fængselsvæsnet. Samt Den apostoliske Afdeling, der er ansvarlig for kirkens ejendom og penge i fravær af paven.

Det er sådan, at stort set alle embeder er standset, og kun få kardinaler såsom kardinalkollegiets dekan Angelo Sodano og statssekretæren Tarcisio Bertone fortsætter deres arbejde, indtil den næste pave er fundet, siger Niels Messerschmidt og fortsætter:

Tarcisio Bertone spiller en central rolle som camerlengo (den embedsmand ved pavehoffet, som bestyrer finanserne, red.) af den hellige romerske kirke, men hans rolle ophører, når kardinalerne går ind i Det Sixtinske Kapel, siger han.

LÆS OGSÅ: Det Sixtinske Kapel - pavens huskapel (med billedserie)

I perioden mellem to paver styrer dekanen for kardinalkollegiet, kardinal Angelo Sodano, de daglige møder mellem kardinalerne.

Kardinaler skal blive enige
I øjeblikket holder kardinalerne formøde, hvor de diskuterer, hvad det er for en leder, de vil have i fremtiden. Og teolog og forfatter Iben Tranholm følger møderne tæt.

De taler om, at kirken skal udbrede sit budskab, ikke kun syd for ækvator, men også i den moderne verden, hvor religion er ved at blive sekundært. Herudover fokuserer de også meget på sexskandalerne, homoseksualitet og abort, siger Iben Thranholm og forklarer, at møderne er et vigtigt skridt i retning af at finde den helt rette til pave-embedet.

Møderne betyder, at kardinalerne ikke går uforberedte ind i Det Sixtinske Kapel, men ved, hvad det er for emner, de har i tankerne for pavestolen, siger Iben Thranholm.

LÆS OGSÅ: Det Sixtinske Kapel er klar til konklavet

Når konklavet vælger den nye pave, vender Vatikanets tilbage til sin normale hverdag igen.