Virtuel syndebuk skal bære jøders synder på forsoningsdagen

Den animerede, virtuelle ged eScapegoat hjælper jøder med at bekende deres synder op til forsoningsdagen Yom Kippur

Traditionen med en syndebuks-ged stammer fra 3. Mosebog 16, 10, hvor ypperstepræsten symbolsk sender folkets bekendte synder væk med en gedebuk på den jødiske forsoningsdag, Yom Kippur. Her ses eScapegoat, den virtuelle ged, som skal bære synder op til den jødiske højtid Yom Kippur.
Traditionen med en syndebuks-ged stammer fra 3. Mosebog 16, 10, hvor ypperstepræsten symbolsk sender folkets bekendte synder væk med en gedebuk på den jødiske forsoningsdag, Yom Kippur. Her ses eScapegoat, den virtuelle ged, som skal bære synder op til den jødiske højtid Yom Kippur. Foto: Skærmprint fra hjemmesiden.

En gruppe kunstnere, forfattere og animatorer har designet den virtuelle ged, eScapegoat, som skal agere syndebuk op til den jødiske højtid Yom Kippur.

Før mine bedsteforældres besøg flytter jeg al maden ind i mit klædeskab, så de tror, jeg sulter - og fylder mit spisekammer.

Dette er bare en af de over 7900 anonyme syndsbekendelser, som eScapegoat-geden har indbragt siden lanceringen af projektet den 8. august 2013.

Det er non-profit firmaet G-dcast fra San Francisco, der står bag den virtuelle ged, som har fået til opgave at bære de besøgendes synder på sig.
På hjemmesiden oplyser man sin aldersgruppe, og man kan altså forblive anonym, hvis man ønsker. Og så er det ellers bare om at få bekendt sine synder til geden.

Traditionen med en 'syndebuks-ged' stammer faktisk fra 3. Mosebog 16, 10, hvor ypperstepræsten symbolsk sender folkets bekendte synder væk med en gedebuk på den jødiske forsoningsdag, Yom Kippur.

LÆS OGSÅ: Billedserie: Sådan fejres Yom Kippur

De indkomne synder vælter tilsyneladende ind, og varierer meget i alvor og størrelse

Når jeg spilder ting på gulvet, tørrer jeg det bare op med de sokker, jeg nu har på. Jeg er lige blevet 40 år, skriver en pinlig 40-årig, mens andre har mere tunge synder at bekende:

Jeg behandler ikke altid mennesker som mennesker, men som middel til at nå mit mål, skriver en anden anden anonym i sin syndsbekendelse.

LÆS OGSÅ: Formålet med Yom Kippur er forsoning

Direktøren for G-dcast, Sarah Lefton, fortæller til nyhedssitet Religion News Service, at idéen startede som et underholdningsprojekt, der med en virtuel ged satte fokus på den gamle beretning om geden, der sendes ud i ørkenen med folkets synder:

Det er en af de mere farverige, tvivlsomme og særlige ting i Bibelen. Og ingen synes at kende til den, siger hun.

Det viste sig dog hurtigt, at projektet også blev anvendt ganske seriøst, og Sarah Lefton blev positivt overrasket over responsen:

Hele fornemmelsen med [det] er lethed og morskab, og vi regnede med, at folk ville sige, 'Åh, ha, ha, det her er letsindig syndsbekendelse.' Hvis vi giver folk en mulighed for at reflektere på denne særlige tid af året, synes vi det er fantastisk.

Projektet, som også indbefatter en rigtig levende ged, er støttet med $50.000 (cirka 280.000 kroner) af Jewish Community Federation i San Francisco. Pengene er øremærket sjove initiativer, der skal lære interesserede om jødedommen.

G-dcast står i øvrigt for en lang række andre alternative højtidsmarkeringer, og på deres hjemmeside kan man blandt andet se en popmusik-fortolkning af Yom Kippur med sangen 'Overboard (Jonah's song).'

LÆS OGSÅ: De ti vigtigste ting at vide om Yom Kippur

Yom Kippur fejres i år den 14. september, og der er altså stadig tid til at fylde synder på geden.

Og så kan vi da passende slutte af med en bekendelse fra den virtuelle ged:

Jeg går med høretelefoner (som ikke er sluttet til) for at undgå konversationer.

LÆS OGSÅ: Syndebukken bliver aldrig en truet dyreart